reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Być w ciąży.. jak?

Moim zdaniem warto zacząć od badania partnera - jedno badanie, całkiem przyjemne, niedrogie i wiadomo czy trzeba szukać dalej czy może to właśnie tam jest problem. Jeżeli chodzi o kobietę to badań jest bardzo dużo, sporo naprawdę drogich więc moim zdaniem szkoda tracić i czas i pieniądze

Tak z ciekawości. Masz 38 lat. Dwójkę dzieci odchowanych. To teraz nic tylko żyć. A tu znowu mleko, rozszerzanie diety itd. Chce Ci sie? Ja mam 7 lat i 1,5 roku i nie chce trzeciego. Tez mam 38 lat.

Ale nie każdy ma tak jak Ty. Ja co prawda mam 32 lata, ale mam dwoje dzieci - 11 i 7 i mega chcę jeszcze 3 i może nawet 4. Zawsze chcieliśmy mieć z mężem dużą rodzinę, bardzo dobrze zarabiamy, mamy fajne prace ale moja ciąża/macierzyński w nich nie przeszkadza. Ja lubię spędzać czas z maluchami więc kompletnie mi to nie przeszkadza, że jak to "znowu pieluchy". Pieluchy nam nie przeszkadzają w życiu ;) mamy czas i na kino i na podróże i co tam kto lubi

reklama
Jestem po rozwodzie. Mam innego partnera. Bardzo pragniemy mieć razem dziecko.
Po za tym zawsze marzyłam o trójce. Moja mama miala mnie po 30stce i ją tak odmłodziłam. Wtedy też bedac nastolatką pomyslalam, ze chcialabym miec 3 dzieci. Wiadomo nic na siłę. Ale postaramy się, porobię badania... Zobaczymy.

Wiem, że jest mnóstwo par, które niemają dzieci i mają problem z zajściem w ciążę. I ja nawet nie powinnam aż tak chcieć, mając dwójkę. Jednak instynkt jest silniejszy.
Nie wiem co komu do tego, czy chcesz mieć dzieci,..

Takie miałam wyniki hormonów, zrobię ponownie w 3 dniu okresu.

Wyniki poniżej robione w 5 dniu cyklu:

FSH Wynik 7,14 mIU/ml (norma faza folikularna 3,03 - 8,08 mIU/ml)

LH Wynik 3,94 mIU/ml
(norma faza folikularna 1,80 - 11,78 mIU/ml)

Prolaktyna Wynik
17,05 ng/ml
(norma faza folikularna 5,18 – 26,53 ng/ml)

Testosteron Wynik 39,72 ng/dl
(norma faza folikularna 10,83 – 56,94 ng/dI)

TSH Wynik 5,120 µIU/ml
(norma faza folikularna 0,27 – 4,2 µIU/ml)

Estradiol Wynik
33,00 pg/ml
(norma faza folikularna 21 - 251 pg/ml)

Niżej Progesteron robiony 6 dni po domniemanej owulacji

Wynik
4,90 ng/ml ( norma faza lutealna poniżej 1,2 - 15,9 ng/ml)
1. Skoro to inny partner, to czy on ma dzieci już? W każdym razie niech zrobi badanie nasienia, koniecznie z morfologia.
2. Niski progesteron. Być może nie masz owulacji. Miałaś już monitoring? Są owulacje potwierdzone? W którym TC?
3. Jeśli owulacji nie ma, to powinnaś mieć monitoring, coś na wzrastanie pęcherzyków (np clo), potem ewentualnie zobaczyć, czy pęcherzyk sam pęka, jak nie, to w kolejnym cyklu zastrzyk na pęknięcie.
4. Możesz mieć też za niski próg po owu, tzw niedomoga lutealna. Wówczas po owu powinnaś brać próg (duphaston/luteina), na koniec test i jak negatywny to odstawić, a jak pozytywny, to brać dalej. :)
5. Zbadalabym też AMH, ale to już dziewczyny Ci doradziły. :)
6. Wskaźnik homa i zobaczyć, czy nie ma problemu z io, wtedy dieta plus można wprowadzić metformine.

DIewczyny biore metformine okazalo sie ze mam biski progesteron i io.. chcialabym aby menformina i dieta cos pomogly.
Partner ma dziecko, takze też kiedys mógł.

DIewczyny biore metformine okazalo sie ze mam biski progesteron i io.. chcialabym aby menformina i dieta cos pomogly.
Partner ma dziecko, takze też kiedys mógł.
Metformina na IO jest a na progesteron to pewnie w danym dniu cyklu coś dostaniesz.
To, że partner ma dziecko jeszcze nic nie znaczy, to się zmienia. Dlatego też badanie spermy jest ważne tylko rok. Oczywiście życzę, żeby było super ale też może się przebadać.

Do góry