reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

****************Bydgoszcz ReAkTyWaCjA ***************

Aga co z brzuchem;/...???

Przepis mojej szwagierki:

1 łyzka zakwasu
150 ml wody
150 g maki zytniej

po 12-18h dodajemy

380 g maki zytniej
1,5 łyzeczki soli
1/2 łyzeczki drozdzy (instant)
200 ml wody w temp pokojowej

dodaje jeszcze slonecznik

Wszystko zmiksowac,piekarnik temp.220st potem po pol godzienie zmniejszyc 200-210st,tyle ze 24h hodowania;)...widzialam w sobote na wlasne oczy jeszcze w stanie surowym,podwaja jak nie potraja swoja objetosc,super a wczoraj smakowalam i rewelacja:) Jeszcze nie robilam...

Malenstwo,to sie babcia ucieszyla cooo???

Ostatnia edycja:
reklama
a ja dzisiaj umieram .... umowilam sie z kolezanka na kawe o 9:30 dojechalam z bolacym żołądkiem tam jakies dziwne poty po 20 min musialam wracac do domu, loedwo dojechalam bo mi sie slabo robilo, weszlam do domu i zmusilam sie do przytulenia kibelka niepomoglo, tak straszny bol zoladka mnie dopadl jak nigdy, gozka cherbata i apap, poszlam spac wstalam pol godz temu.... teraz lepiej zjadlam chleb nawet... nie wiem co to było i mam nadzieje ze nie wróci...

kasiula - dzieki za przepis:)

a ja odpoczywam bo brzuch mnie boli :p

pytanie mam ... prosty sprawdzony przepis na chlebek na zakwasie zytnim posiadacie?? :)

• nastawienie zakwasu ze strony chlebpolski.pl

• 1 faza: 100 g mąki żytniej wymieszać w misce ze 100 ml letniej wody. Przykryć i odstawić na 24 godziny w ciepłym miejscu (około 30°C), aby wyrosło. W tej fazie rozmnażają się bakterie kwasu mlekowego zawarte w cieście.
    • 2 faza: dodać 100–150 g mąki żytniej i wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce (ok. 25°C) aby dalej rosło. To faza powstawania kwasu octowego i rozwijania aromatu.
    • 3 faza: na koniec dodać jeszcze 200 g mąki żytniej i 200 ml letniej wody, ponownie odstawić na 24 godziny, aby ciasto rosło. Teraz zaczyn fermentuje i uzyskuje optymalną kwasowość oraz aromat.

A potem na tym zakwasie robie chlebek czeski:
Moje Wypieki | Czeski wiejski chleb (na zakwasie)

Wychodzi pyszny :tak:

Może ktoś chętny, w listopadzie taniej :tak:

Zapraszam na sesje Mikołajkowo-Świąteczne!

iza4487km.jpg

Izabela Sasinowska Foto Blog: Mikołajkowo Martyna i Nataniel.

tak babcia bardzo szczesliwa

dzis z jasiem na szczepieniu bylam
troszke tylko krzyczal ale jest nie spokojny dostalam 3 czopki viburcol wrazie co wezme wieczorem mu dam pol jak mowila pielegniarka podobno na kolke tez pomaga. co o tych czopkach myslicie

reklama
Do góry