reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Cesarskie cięcie

Kachha ale super, ładnie masz zrobione to cięcie, widzę że ładnie się zagoiło. Smarowałaś czymś?
wg gdyby nie ta blizna to brzuszek wygląda jakby nigdy w ciąży "nie był" :) ale Ty tak wcześnie urodziłaś więc pewnie dużo nie zdążyłaś utyć.
Powiedz smarowałaś/smarujesz czymś bliznę żeby była jaśniejsza czy sama tak ładnie się goi? i napisz jeszcze jak długo po cc bolało Cię przy poruszaniu np?
Jejku ja juz mam takiego stresa jak już znam dokładnie termin, ze szok o_O

reklama
Wiolcia_87 G - nie smarowałam niczym rany, w szpitalu tylko psikali octaniseptem rano i wieczorem i dużo "wietrzyłam ranę" zakładałam bieliznę lub leginsy tylko jak wychodziłam z oddziału a tak starałam się mieć ranę na powietrzu. Poza tym myłam w szpitalu mydłem szarym (przy prysznicu np.). Bolało i utrudniało ruchy gdzieś przez 3 dni, może 4. Oczywiście z dnia na dzień ten ból się zmniejszał, ale gdyby bolało bardzo można prosić o środki przeciwbólowe, ja starałam się ich nie brać. Rana na wierzchu jest zagojona a w środku jeszcze podejrzewam że nie więc napewno czasem zaboli jak próbuje biegnąć np. , albo podskoczyć np. nie próbowałam ;) Czasem jak naciskam też na brzuch to czuję taki dyskomfort, lekki ból. Wszystko musi się zagoić i będzie okej :)

to super, jest nadzieja, że będę się normalnie poruszała po cc :) tak strasznie się boję tego bólu po cc ale to co napisałaś jest bardzo budujące :) wszystkie znajome mi mówią, że i tak nie będę miała czasu myśleć o bólu, bo Wikuś będzie zajmował wszystkie moje myśli - mam nadzieję, że tak będzie :)

Wiolcia - bo tak będzie :-) Wiki skutecznie odciągnie Cię od myślenia o tym, że boli.

Co do mojej cesarki - jest kilka powodów - nieodległy termin poprzedniej cesarki, którą miałam rok i cztery miesiące temu, kłopoty przy Natalii (podejrzenie o dystrofię płodu, problemy z łożyskiem), wahania wzrostu wagi Wikiego przy końcówce (nierównomierny wzrost).

Ostatnia edycja:
Dziewczyny mają rację z tym bólem :) Ja co prawda cc nie miałam, ale cięli mnie przy sn i trochę to ciągnęło. Poza tym organizm był osłabiony itd. Ale jak Franka mi przywieźli i pierwszy raz zapłakała, to wyskoczyłam z łóżka niczym młoda łania, w ogóle nie zwracając uwagi na to, czy mnie coś boli, czy nie ;)

Mój Mąż w ogóle twierdzi, że kobieta to jest takie stworzenie, że jak coś się z jej dzieckiem dzieje, to wyłącza jej się w mózgu opcja "ból" ;) Teraz w ciąży już mi chwilę schodzi, żeby się zwlec z łóżka i żeby mi przy tym spojenie nie pękło, ale jak byliśmy niedawno na weselu i Franek spadł w środku nocy z amerykanki, to w pół sekundy byłam przy nim ;) Potem co prawda ledwo doszłam do swojego łóżka i zwijałam się z bólu do rana, ale w tamtym momencie nie czułam nic :)

No to mnie podbudowałyście :)
A jeśli chodzi o ból spojenia łonowego, to ja mam to samo w nocy. Ledwo z łóżka się zwlekam na siusiu.

A czy któraś z Was mi powie po ilu dniach ściągają opatrunek z rany? i czy Wam wyciskali stamtąd ropę? Moja chrzestna mi opowiadała, że jej lekarz wyciskał ropę z rany jak jeszcze leżała w szpitalu. Ehh... masakra... po co ja słucham tych wszystkich opowieści i niepotrzebnie się nakręcam :(

jesssu wiolcia - nie będzie żadnej ropy!! :no:

szwy sciągają w 7, 8 dobie, opatrunek przy wyjściu ze szpitala powinnaś mieć już teoretycznie zdjęty, ewentualnie parę dni później

to po co oni mnie tak straszą?! ehh... już lepiej nie będę ich słuchać i się niepotrzebnie nakręcać.

A powiedzcie mi jeszcze czy u Was w szpitalach po cc dają recepte na zastrzyki przeciwzakrzepowe na 10 dni, żeby sobie samemu w domu robić w brzuch? bo u mnie w szpitali nie ale np. niedaleko w Pyskowicach dziewczyny musiały sobie w domu robić takie zastrzyki.

reklama
O matko, jak tak Was podczytuję, to włos mi się na głowie jeży na samą myśl o tym, że nie dość, że pokroją, to jeszcze nakłuwać będą o_O Aaaaa.

"Marysiu, najdroższa, proszę, ułóż się ładnie główką w dół..."

kachha bardzo ładnie Ci się rana goi. Faktycznie jest niewielka. Trochę to budujące. Choć pewnie co lekarz to cięcie, co lekarz to szycie ;).

Do góry