reklama

cholesterol - czym zastąpić żółtko?

Temat na forum 'Żywienie dzieci - porady' rozpoczęty przez kora30, 21 Październik 2010.

  1. kora30

    kora30 Fanka BB :)

    Witam, Zosia ma 10 m-cy 3 tygodnie. Do tej pory nie toleruje zółtka jaja kurzego i przepiórczego. Co 2-3 tygodnie próbuję jej podac, ale niezmiennie (jak na razie - mam nadzieję) pojawia się drobniutka wysypka na dolnych powiekach i policzkach pod oczami. Czym moge zastąpić żółtko, zeby dostarczyć cholesterolu? CZy cholesterol naprawdę jest tak istotny w tym wieku?

    Zosia ma skazę białkową (test IgE wskazał III klasę). Zgodnie z zaleceniami (niezależnymi od siebie) alergologa i pediatry nadal nie dostaje glutenu (poza śladową ilościa, która podobno znajduje się w skrobi pszennej bezglutenowej - jest w którejś zupce warzywnej - o czym nie wiedziałam i podawałam). Do tej pory w zasadzie je zupki po 4, 5 czasem 6 miesiącu (słoikowe - próba podania gotowanych warzyw kupnych skończyła się ostrym bólem kolkowym). Z mięs tylko królik i jagnię (mamy "swojskie"), indyk wywołał reakcje alergiczną, kurczaka sie boje podać. Z warzyw je: marchew, pietruszkę, ziemniak, por, dynia, groszek, brokuł, szpinak, kalafior. Z owoców: jabłko, brzoskwinia, jagoda, ostatnio próbowaliśmy banana i wiśnie, wygląda, ze OK, ale jeszcze nie ma pewności. Je również kaszki Misiowy ogródek z dynią oraz marchewka z groszkiem i SINLAC (na zmianę - po ok. 100 - 150 ml dziennie). Pije nutramigen 3 x po ok. 150 - 180 ml. Na obiadek ok. 250 ml warzyw słoikowych + królik na zmianę z jagnięciną (po ok. 10 - 15 gram ugotowanego mięsa).
    Owoców słoiczkowych jako deserku nie je, wypija dziennie ok. 500 - 750 ml wody z sokiem przecierowym lub właśnie owocami słoikowymi (średnio na 750 ml składa się 125 ml owoców + reszta wody). Je codziennie kilka (3-4 szt.) chrupek kukurydzianych lub chrupaczków ryżowych bobovity.
    Waga sprzed tygodnia (10,5 miesiąca) 8850 g.
    Czy powinnam coś zmieniać? Co mogę jeszcze próbować podać?
     
  2. Agnieszka Kozioł-Kozakowska

    Agnieszka Kozioł-Kozakowska Ekspert BB. Specjalista żywienia

    Witam, cholesterol jest bardzo istotny w każdym wieku, pochodzi z dwóch źródeł: jest produkowany w naszym organiźmie oraz z pożywienia. Najczęściej mamy problemy z jego nadmiernym spożyciem, niedobory są rzadkością i dotyczą osób które stosują głodówki, diety niskoenergetyczne, wegetarian (niejedzących jaj). Źródłem cholesterolu są produkty zwierzęce nie tylko jaja, jeśli córka pije mleko (również hipoalergiczne),je mięso nie będzie mieć niedoborów.

    Moim zdaniem gluten powinien być wykluczony z diety w momencie pojawienia się objawów, a nie na wszelki wypadek. W pewnym momencie będzie Pani musiała wprowadzić gluten aby rozszerzyć dietę o chleb czy makarony, nie ma sensu ograniczać diety bez pewności, że istnieje alergia na gluten. Z opisu wynika, że córka ma urozmaiconą dietę i niewiele rzeczy ją uczula oprócz białka mleka i żółtka jaj, wydaje mi się że obawa przed glutenem jest na wyrost.
     
  3. reklama
  4. kora30

    kora30 Fanka BB :)

    Dziękuję bardzo, uspokoiłam się co do cholesterolu :) Bo jednak martwiłam się, że będzie za mało (inne w sensie nie uczulone dzieci jedzą i mięso i jajka).

    Co do glutenu - na ostatniej wizycie u alergologa 14. października, p. doktor powiedziała, zeby za 2-3 tygodnie spróbować podać, ale w momencie gdy nie będzie żadnych objawów AZS (co jest trudne do osiągnięcia niestety, bo wysypuje ją równiez np. przy każdym kolejnym ząbku). Teraz więc nie podaję nic nowego, żeby jej nie wysypało i jeżeli wszystko będzie OK, w przyszłym tygodniu podamy jej gluten. W związku z tym mam jescze jedno pytanie - powinnam zacząć od minimalnych dawek (tak jak to powinno być w 5-6 miesiacu) ? Podać kaszki czy np. upiec chleb "bezglutenowy" z odrobiną mąki z zawartością glutenu?

    jeszcze raz bardzo dziękuję.
     
    Ostatnia edycja: 25 Październik 2010
  5. Agnieszka Kozioł-Kozakowska

    Agnieszka Kozioł-Kozakowska Ekspert BB. Specjalista żywienia

    witam zdecydowanie należy zacząć od dawki ekspozycyjnej, która jest wystandaryzowana, 2-3 suchej masy kaszki manny ugotować w 100 ml wody i podać z zupką lub mlekiem.
     
  6. kora30

    kora30 Fanka BB :)

    dziękuję bardzo.
     
  7. ilonkastonka

    ilonkastonka Początkująca w BB

    Także serdecznie dziękuję za informacje. Ciężko trafić za zawartością tych wszystkich rzeczy jakie dajemy dzieciaczkowi...
     
  8. marysia1m

    marysia1m Początkująca w BB

    cała prawda ja też czasami nie nadążam.
     

Poleć forum