reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

choroby dzieciaczków :(

moze dlatego ze dziecko mniej sie rusza i poci i nie nastepuje podraznienie skóry??
Naprawde współczuje wam.
I jeszcze raz rzycze aby udało wam sie szybko pokonac te uczulenia.

reklama
dziewczyny juz to pisalam ze Judi tez wyszlo uczulenie...i ogolnie zrobila sie gorsza skora na ciele...taka szorstkawa i jakby z grudkami ktorych nie widac....no i suchsza...:(
a na buzi juz takie male suchawe plamki lekko czerwone bardziej pomaranczowe chyba....i wyglada to jak moje AZS....a najgorsze jest to ze nic nowego nie dostala i skad to nagle moglos ie pojawic???

ja czytalam ze skaza wlasnie wychodzi w wiekszosci w tym wieku i nie musialas nic nowego wprowadzac po prostu to jest reakcja na cos co dotychczas jej nie uczulalo. sa dzieci u ktorych AZS wychodzi w wieku 2 lat.

O qorcze ale mam zaległosci... biedne dzieciaczki:-( Jakie okropne wysypki.
Ja znowu daje jabłko małemu i jak narazie nic nie wyłazi:happy:

Gdzies tam Głuszku pisałas o kaszkach wiec po raz ktorys napisze, ze moj je praktycznie same kaszki i kleje bo mleka samego nie chce. No moze czasem po zupie bo mało jej je mu z 90 wcisne samego mleka wiec moze to cos tez byc z wchłanialnoscia tego zelaza bo jak w ciazy byłam to mnie faszerowali zelazem i co...nic do konca miałam b. niski poziom:confused:

AZS z tego co wiem to atopowe zapalenie skory i raczej nie jest zwiazane z alergia...przynajmniej u dorasłych:confused:

AZS to jeden z objawów alergii

Co to jest AZS?

f2.jpg

Atopia: genetycznie uwarunkowana skłonność organizmu do nadmiernego reagowania na czynniki zewnętrzne. Atopia może dotyczyć różnych okolic ciała: skóry, spojówek lub błon śluzowych nosa.
Atopowe zapalenie skóry (egzema atopowa): Atopowe zapalenie skóry (AZS) należy do schorzeń dermatologicznych, lecz choć występuje na skórze jest objawem atopii, czyli wyrazem patologicznej reakcji immunologicznej. Przebycie AZS w dzieciństwie może być sygnałem o zwiększonej predyspozycji do zachorowania na inne cięższe postaci atopii. Z badań statystycznych wynika, że 30% dzieci wyrasta z atopii, natomiast 25% chorych w późniejszym okresie życia może rozwinąć astmę atopową lub alergiczny nieżyt nosa.
Pamiętając, że AZS jest objawem zaburzeń immunologicznych istotne jest zastosowanie środków prowadzących do jego regulacji (immunokorekcja). Konieczne jest również bezwzględne unikanie alergenu wywołującego odczyn chorobowy. Pojęcia "zapalenie skóry" oraz "egzema" często są stosowane zamiennie. Jeśli egzema (zapalenie) wywołana jest przez alergię, nazywana jest egzemą atopową (atopowym zapaleniem skóry, AZS, atopic dermatitis).
Skóra objęta zapaleniem staje się sucha, zaczerwieniona, podrażniona, często powstają łuszczące się płatki lub pęcherzyki. Pęcherzyki mogą się sączyć, tworząc strupy, lub pękać pozostawiając drobne ranki.
Zapaleniu skóry zazwyczaj towarzyszy swędzenie, które jest jednym z najbardziej dokuczliwych doznań. Gdy trwa bez przerwy chore dziecko staje się pobudliwe i rozdrażnione. Sytuacja pogarsza się ze względu na zmęczenie i bezsenność (bardzo często świąd nasila się w nocy).
Trwałe zmiany skórne w miejscach szczególnie widocznych (twarz, dłonie) sprawiają, że starsze dziecko czuje się oszpecone i onieśmielone, może unikać kontaktu z rówieśnikami. Bardzo potrzebne jest mu wsparcie ze strony rodziców lub opiekunów. Jeżeli AZS jest zaawansowane, konieczna jest współpraca nauczycieli (powinni być poinformowani o chorobie) z rodzicami dziecka. Główne objawy atopowego zapalenia skóry

Choroba rozpoczyna się około drugiego, trzeciego miesiąca

Uuu...no to niewiele juz pamietam z dermatologii;-) Tak czy inaczej okropne schorzenie...współczuje szczegolnie małym dzieciatkom:-( :sick:

laski mialam juz was dawno pytac,czy ktores z waszych dzieci prezy sie???moja jak sie czegos boi,jest niepewna,moze z nerwowo to prezy cale cialo,nogi ma tak napiete,wyprostowane,ze nie da sie ich zgiac pod zadna sila,piastki zaciska,czasmi nawet czerwona sie robi i niewiem czy to tylko dlatego,ze wlasnie sie boi,czy to co nie tak?????????Kurcze sam niewiem,bo czasmi robi to,tez jak sie denerwuje,bo np.nie chce juz mleka,czy nie chce siedziec na kolanach,w roznych sytucajch wsumie,niewiem co o tym myslec:baffled:

reklama
Maxin nie pomogę cię bo moja się nie pręży....U nas przyczyna braku aptetu jest najprawdoposmnije grzybica ukłądu pokarmowego .Lekarka powiedzila ze cała jama ustan jest zajęta i moze dlateog niechce jesc. SWIETNIE PO PROSTU. Skad to sie wzięło i czemu nie wyszło w kupie????? Jej sie ten drożdżak w kupie nie podoba. Mamy leki. Walczymy. Czyłam, ze z to ze tak mao je to nie jest wina Nutramigenu bo z piersi tez młao w dzień jadłą. Possała 5 minut i wrzeszczala i ta samo robi z butlą. MOze dalateogo na tak mało przybiera. LASKI TRZMAJCIE KCIUKI ŻEBY BYŁO OK PO TYCH LEKACH!!!!

Do góry