reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Choroby Genetyczne

Witajcie,
Chciałabym sie dowiedziec, jak zapatrujecie sie na sprawe poradnictwa genetycznego u Pań dobrze po 30-tce, ktore chca jeszcze rodzić.Czy powinny wraz z mezami, partnerami zgłaszac sie do poradni genetycznej przed planowana ciaza, aby wykluczyc ewentualne wady genetyczne swoich przyszłych pociech?
Czy ktoras z Was korzystala z takich badań przed ciaza?
Zapraszam do rozmowy
Wika

reklama
po 30 roku zycia to nie wydaje mi sie potrzebne badania.szybciej po 40-tym.trudno okreslic czy zrobilabym takie badania chyba ze w mojej rodzinie byly badz sa przypadki ciezkich chorob genetycznych.

Po 35-tym roku życia ja bym zrobiła, ale nieinwazyjne, a jeśli te by wykazały prawdopodobieństwo choroby dziecka, to wtedy dalsze: ale znam sporo kobiet które rodziły koło i po 40-tce zdrowe dzieci, więc wiek nie determinuje z góry problemów. Ja robiłam test Pappa już w ciąży, chociaż do grupy podwyższonego ryzyka łapię się dopiero za rok, jeśli będę mieć kolejne dzieci, to na pewno na badania genetyczne się zdecyduję.

Zgadzam się ,że po 40 -stce jest ryzyko.Choroby genetyczne wtedy są możliwe gdy w bliskiej rodzinie zdarzały się zachorowania.Mogę poradzić Ci tak,że jeżeli czujesz że musisz zrobić to zrób te badania ,bo inaczej nie da Ci to spokoju.Pozdrawiam:-)

Jedynymi wiarygodnymi badaniami prenatalnymi są badania inwazyjne, czyli np. amniopunkcja bądź biopsja kosmówki. Badania nieinwazyjne są niewiarygodne i o niczym nie przesądzają. Poza tym zrobienie badań przed ciążą też nic nie da... I to nie zależy od wieku... W każdej ciąży istnieje ryzyko wystąpienia wad genetycznych i trzeba się z tym liczyć. Ja miałam niecałe 25 lat kiedy w grudniu 2007 urodziłam synka z Zespołem Downa, a w naszej rodzinie nie było nigdy chorób genetycznych. To jest jak ruletka, 1 na 700 dzieci rodzi się z ZD i my nic nie jesteśmy w stanie na to poradzić. No może wiedząc o tym w ciąży jesteśmy w stanie odebrać dzieciom z ZD życie, ale to już zupełnie inna kwestia,kwestia czyjegoś podejścia do dziecka, życia i własnego sumienia.
I nie należy się sugerować wiekiem, ani tym, że w rodzinie nie było chorób genetycznych.
Właśnie dlatego wbrew pozorom młodsze matki częściej rodzą dzieci z wadami genetycznymi, bo rzadziej robią badania prenatalne. A starsze matki robią takowe badania i bardzo często niestety nie dają dzieciom z ewentualnymi wadami genetycznymi szans na życie. Wiedząc o chorobie najczęściej usuwają ciążę...

O ile wiem to takie badania robi sie bedac juz w ciazy i tak naprawde ryzyko wzrasta po 35-ym roku zycia kobiety.Pozdrawiam

Oczywiście, że w ciąży się robi takowe badania. Ale chodzi o to, że pozytywne wyniki badań przed ciążą nie gwarantują kobiecie, że urodzi dziecko bez wad, ryzyko istnieje zawsze. Podobnie jak wyniki negatywne nie oznaczają, że kobieta musi urodzić dziecko z wadą. Tak jak już pisałam to jest niestety ruletka...

Czesć
Zgadzam się ze zdaniem że to ruletka. Metody nieinwazyjne pokazują prawdopodobieństwo. Pewność można mieć jak jest się już w ciaży dzięki metodom niestety inwazyjnym.

reklama
Witam. badania genetyczne mozna zrobic nawet planujac ciaze ale niestety z tego co sie orientuje,nie znam nazwy tego badania, z krwi mozna zrobic takie badanie ktorego nie wykonuja zadne laboratoria w Polsce poniewaz potrzebny jest specjalistyczny sprzet i zazwyczaj na badanie te odsylaja poza granice Polski.
U nas w rodzinie tez nie bylo zadnym chorob genetycznych a nasza corka urodzila sie bez dwoch paluszkow i jej lewa raczka jest sztywna w lokciu, nie ma obecnie sposobu aby wykonac jakakolwiek operacje, ktora wroci sprawnosc raczki.Myslelismy o badaniach ale ich nie wykonalismy, a nie jestem nawet po 30-stce, takze zyciie to jedna wielka loteria.
w tym miesiacy bedziemy miec badania genetyczne a jak dowiem sie nazwe badania ktorego nie wykonuja w Polsce na pewno napisye bo moye ktoras y mamus bedyie chiala takowe wzkonac.
ps.witaj kasiu widze ze piszemy na podobnych watkach:tak:.pozdrawiam

Do góry