Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Pewnie ślub jednostrony. My mieliśmy mieć taki, bo mój K, jest bezsakramentów (jest niewierzący). To jest zwykły ślub, tylko osoba niewierząca omija w regułkach "tak mi dopomóż Panie Boże"Mój ksiądz powiedział mojej koleżance, że da jej ślub kościelny mimo, że jej facet jest nie chrzczony, nie ma bierzmowania i innych tam pierdół (wcale nie musi być wg niego). A zrobi to dlatego, że moja koleżanka bardzo pragnie mieć ślub kościelny bez zmuszania to przyjęcia sakramentów swojego faceta. Czasami zdarzają się prawdziwi księża, którzy są dla ludzi a nie dla pieniędzy...
. Jeszcze do tego podziekowal mojemu mezowi, ze zdecydowal sie to zrobic dla mnie nie majac wlasciwie nic wspolnego z kosciolem, w obcym kraju i jeszcze dwa lata po slubie cywilnym.
!!! Ten gosciu to juz mysli ze posiadl parafian na wlasnosc...
Tak to jest w duzej parafii gdzie proboszczowi nie zalezy na parafianach. Mi bardzo zalezalo zeby ochrzcic dziecko w Polsce, bo mam tam cala rodzine, a tutaj jestesmy tylko w trojke, wiec wzielam zaswiadczenie od tuejszego proboszcza ( w koncu tutaj mieszkam od 2 lat), po krotkiej rozmowie telefonicznej z proboszczem malej parafi do ktorej nalezy moja babcia i zgloszeniem sie z kompletem dokumentow wymaganych do chrztu 2 dni przed uroczystoscia maly zostal ochrzcony w tygodniu (czyli nie zwyczajowo, ze wzgledu na nasz krotki urlop) na kameralnej, slicznej Mszy Sw. (ksiadz byl tak mily, ze jeszcze znami rozmawial przed i po, intencja mszalna tez byla za malego, mimo, ze wedle wczesniejszych ustalen mialo tego nie byc bo byla juz wczesniej zamowiona). Bylam bardzo mile zaskoczona. Takze bierz zaswiadczenie szukaj ludzkiego ksiedza i powodzenia dla Was :-)