Martakamila2019
Początkująca w BB
Mam pytanie chociaż rodzę dopiero w grudniu to zaczynamy już szukać z mężem rodziców chrzestnych i mamę chrzestną już mamy ale problem jest z tatą chrzestnym. Powiedzcie mi czy chrzestnym może być osoba po ślubie ale tylko ślubie cywilnym żyjąca z tą samą kobieta od samego początku bez rozwodu i mająca z tą kobietą dzieci czy poprostu musi być osoba po ślubie kościelnym lub osoba bez ślubu po bierzmowaniu.
Poszliśmy do innej parafii - bez problemu ochrzcili, rodzicom chrzestnym też problemu nie robili. Ale sprawę wysłaliśmy do kurii diecezjalnej - długo się dupek proboszczem nie nabył po tej aferze
Ostatecznie ja jej załatwiłam chrzest małej w tej samej parafii co ja chrzciłam - przemiło, sympatycznie, bez nerwów, a ksiądz nawet skrócił kazanie bo Kaja już biegała mając te 8 miesięcy i znudzona podbiegła pod ambonę i zaczęła się śmiać na głos do księdza
Cały kościół się zaczął śmiać a ksiądz stwierdził ze stoickim spokojem i uśmiechem na ustach że dzieci nam się niecierpliwią i że skrócimy dzisiejsze kazanie
A co łaska była w kopercie i wsadzana do takiego pudła dużego żeby nie było faworyzacji - I to się nazywa kościół dla ludzi.
Jak się moja macocha zapiekła to poleciała do kurii żeby wydali jej pozwolenie na ochrzczenie w innej parafii bo tamten wydać nie chciał takowego. Też jej na początku chcieli odmówić to przypomniała im słowa "Przyjdź dziecię, ja Cię uczyć każę" i zamknęli się, wydali pozwolenie i w innej parafii siorke ochrzcili w przemiłych warunkach.