reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciąża a L4

Onaaa36

Fanka BB :)
Witajcie. Piszę z prośbą o pomoc i wytłumaczenia mi zwolnienia lekarskiego, jestem pierwszy raz w ciąży i nie do końca rozumiem przepisy.
Jestem od 10.04 - 08.05(pierwsze zwolnienie) 09.05 - 05.06(drugie zwolnienie) będzie kontynuacja. Pracodawca wypłaca mi za 33dni które skończyły się 12maja, zostałam już przejęta przez ZUS.
Pracodawca powinien wysłać druk Z3 do ZUSU z tego co się orientowałam, ale tego nie zrobił. Dziś rozmawiałam z szefową i powiedziała mi, że dopóki nie wypłaci mi za 13dni z tego miesiąca to nie wyślę druku do ZUSU. Proszę może ktoś zna się na tym bardziej i coś mi podpowie ewentualnie doradzi ?

reklama
Witajcie. Piszę z prośbą o pomoc i wytłumaczenia mi zwolnienia lekarskiego, jestem pierwszy raz w ciąży i nie do końca rozumiem przepisy.
Jestem od 10.04 - 08.05(pierwsze zwolnienie) 09.05 - 05.06(drugie zwolnienie) będzie kontynuacja. Pracodawca wypłaca mi za 33dni które skończyły się 12maja, zostałam już przejęta przez ZUS.
Pracodawca powinien wysłać druk Z3 do ZUSU z tego co się orientowałam, ale tego nie zrobił. Dziś rozmawiałam z szefową i powiedziała mi, że dopóki nie wypłaci mi za 13dni z tego miesiąca to nie wyślę druku do ZUSU. Proszę może ktoś zna się na tym bardziej i coś mi podpowie ewentualnie doradzi ?

Rozumiem, że firma zatrudnia poniżej 20 osób?

Ale z czym masz problem?
Pracodawca zrobi deklaracje za maj i wypełni druk Z3 i prześle do ZUS. Dopóki miesiąc się nie skończył, to nie wiadomo co się wydarzy. I pracodawca ma rację - wypełniony druk Z3 wysyła się dopiero po wypłaceniu wynagrodzenia za dany miesiąc

Ale z czym masz problem?
Pracodawca zrobi deklaracje za maj i wypełni druk Z3 i prześle do ZUS. Dopóki miesiąc się nie skończył, to nie wiadomo co się wydarzy. I pracodawca ma rację - wypełniony druk Z3 wysyła się dopiero po wypłaceniu wynagrodzenia za dany miesiąc
Mam problem bo inne informacje dostałam po rozmowie z pracownikiem ZUSu

Ale z czym masz problem?
ale co ma się wydarzyć? Wynagrodzenie chorobowe już wyczerpane. Teraz od 23 maja wszedł zasiłek. Z3 jest niezależne od deklaracji rozliczeniowej.

Pracodawca powinien złożyć z3 bez zbędnej zwłoki. Nie powinien czekać na koniec miesiąca, choć pewnie kadrowym jest po prostu tak wygodniej. Najpewniej będziesz musiała poczekać na zasiłek za maj, bo raczej nikt nie będzie ingerował 🤷 na ZUS nie ma co liczyć. Niezbyt fajny pracodawca.

Jeśli za dany miesiąc płaci jeszcze pracodawca, to z3 składa się dopiero po wypłaceniu wynagrodzenia za ten miesiąc, bo w Z3 umieszcza się także informację o niezdolności do pracy pracownika, za które zostało wypłacone wynagrodzenie chorobowe przez pracodawcę (art 92 k.p).

dokładnie jest tam punkt:
Informacje o wypłaconych świadczeniach
Czy wypłaciłeś wynagrodzenie za okresy orzeczonej niezdolności do pracy w danym roku kalendarzowym na podstawie art. 92 Kodeksu pracy

I dopóki pracodawca nie wypłaci za 33 dni, to nie może złożyć Z3, bo zostanie odrzucone.

reklama
dokładnie jest tam punkt:
Informacje o wypłaconych świadczeniach
Czy wypłaciłeś wynagrodzenie za okresy orzeczonej niezdolności do pracy w danym roku kalendarzowym na podstawie art. 92 Kodeksu pracy

I dopóki pracodawca nie wypłaci za 33 dni, to nie może złożyć Z3, bo zostanie odrzucone.
Dziękuję za informację 😊

reklama
Do góry