reklama

ciąża bliźniacza?

Miriam26

Zaciekawiona BB
Witam wszystkich! Mam taką sytuację że według kalendarzu jestem w 7 tygodniu ciąży, a jednak na USG ginekolog powiedziała że jeszcze nie widzi zarodka bo ewentualnie może być jeszcze za wcześnie. Mam dość nieregularny miesiączki i długi cykl. Lekarz zalecił zrobić test na beta HCG i mam wynik 9938,2 co jest dość dużo jeżeli jestem na małym terminie. Lecz na zdjęciu z USG nie jestem pewna co widzę, czy może to być ciąża mnogą? Pomyślała o tym bo to bym mnie wytłumaczyła wysoki wynik beta HCG na przypuszczalnym małym terminie. Co o tym sądzicie?
IMG_20240409_101807.jpg

reklama
reklama
Właśnie się zastanawiam czy może za tydzień pójść do innego lekarza na przykład z lepszą maszyną USG czy jednak jeżeli mam mały termin to za tydzień jeszcze niewiele będzie widać?
Ja bym poszła do innego lekarza z samego nawet faktu, że nie masz na zdjęciu nawet wymiarów pęcherzyka… no i zrobiłabym na twoim miejscu progesteron, jak będziesz powtarzać betę. Przy takiej wartości powinno być widać za tydzień dużo więcej jeśli faktycznie jest młodsza

no 3-4 tydzień to raczej nie. Nie wiem czy wtedy wogole jest już pęcherzyk widoczny na USG. W 3 tygodniu to zwykle nie wiemy jeszcze o ciąży.

Wróć do lekarza za dwa tygodnie i zapytaj go o wszystko, by potem nie mieć pytań po wizycie, bo na podstawie zdjęcia nam ciężko cokolwiek powiedzieć. Jeżeli byłaby ciąża bliźniacza lub podejrzewałaby to by lekarz napewno ci powiedziała.

U mnie w 3 tygodniu była pozytwna beta.
W 4 tygodniu 3mm pusty pęcherzyk.
Wszystko się zgadza z monitoringiem i data porodu 😉

Właśnie się zastanawiam czy może za tydzień pójść do innego lekarza na przykład z lepszą maszyną USG czy jednak jeżeli mam mały termin to za tydzień jeszcze niewiele będzie widać?
Ja bym poszła do lekarza z lepszym sprzętem. Dziwne, że tu na USG nawet pęcherzyk nie jest zmierzony i wyliczony wiek ciąży.
Ja miałam taką sytuację, że poszłam do lekarza, który miał kiepskie USG. Wg niego wyszło, że ciąża 5 tydzień i nie ma serduszka. Tydzień wcześniej dokładnie to samo było. Jajko ciemne plus mała biała plamka w środku i tyle! Przerazilam się, że się zatrzymała ciąża... Poszłam dosłownie 4 godziny później do super lekarki ze świetnym USG.
I u niej było wszystko, serduszko, 7 tydzień ciąży (zgadzało się z om, tak powinno być), dzidziuś nawet miał śmieszne kończyny i wyglądał już jak stworzonko, a nie plamka i dała mi super zdjęcie.
Mam nawet gdzieś te zdjęcia, wrzucała nawet tu kiedyś do porównania...
Także ja bym na pewno poszła do kogoś innego, polecanego z dobrym sprzętem. Tym bardziej, że tu nawet nie jest zmierzony pęcherzyk, a to strasznie dziwne.
No i powtórzenie bety jak najbardziej to dobry krok. Żeby przyrost zobaczyć, czy rośnie w ogóle.

Ja bym poszła do lekarza z lepszym sprzętem. Dziwne, że tu na USG nawet pęcherzyk nie jest zmierzony i wyliczony wiek ciąży.
Ja miałam taką sytuację, że poszłam do lekarza, który miał kiepskie USG. Wg niego wyszło, że ciąża 5 tydzień i nie ma serduszka. Tydzień wcześniej dokładnie to samo było. Jajko ciemne plus mała biała plamka w środku i tyle! Przerazilam się, że się zatrzymała ciąża... Poszłam dosłownie 4 godziny później do super lekarki ze świetnym USG.
I u niej było wszystko, serduszko, 7 tydzień ciąży (zgadzało się z om, tak powinno być), dzidziuś nawet miał śmieszne kończyny i wyglądał już jak stworzonko, a nie plamka i dała mi super zdjęcie.
Mam nawet gdzieś te zdjęcia, wrzucała nawet tu kiedyś do porównania...
Także ja bym na pewno poszła do kogoś innego, polecanego z dobrym sprzętem. Tym bardziej, że tu nawet nie jest zmierzony pęcherzyk, a to strasznie dziwne.
No i powtórzenie bety jak najbardziej to dobry krok. Żeby przyrost zobaczyć, czy rośnie w ogóle.
Dziękuję bardzo za odpowiedź)))) Już mam umówiony wizyt na poniedziałek do innego lekarza, mam nadzieję że już mi wszystko wyjaśni) A wyniki drugiego badania bety będą dzisiaj, to wtedy można będzie porównać))) Dziękuję za wsparcie)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry