Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
GRATULACJE, piekna waga i czekamy na sprawozdanie z poroduCześć dziewczyny. Dzisiaj wróciłsm ze szpitala z Kamiliem i Michałkiem. 29.03 sobota - to ten szczęśliwy dzień - rozwiązanie przez cc. Kamilek pierwszy waga 3070 a Michałek drugi waga 2250. Jutro postaram się wpaść na stronkę i coś więcej napisać. Teraz muszę spadać karmić.
Trzymam kciuki3 dni...
Witaj malusia, moje szkraby na polowkowym wazyly 512 i 471 gr.hej dziewczyny. Jestem tu nowa, no i tak jak Wy rowniez w ciazy blizniaczejjest to moja pierwsza ciaza i strasznie sie boje, to dopiero 21 tydzien a juz mi ciezko cokolwiek zrobic, szybko sie mecze, tez tak macie? Ile wasze maluszki w tym tyg wazyly? Bo moje po 500gram, nie wiem czy to nie za duzo? Pozdrawiam Was serdecznie
![]()
- Stwierdzenie liczby płodów, ich położenia i czynności serca
- Biometria płodu:
- BPD – wymiar dwuciemieniowy
- HC – obwód główki
- AC – obwód brzuszka
- FL – długość kości udowej (ewentualnie orientacyjna masa płodu)
- Ocena budowy płodu:
- czaszka – ciągłość, kształt
- mózgowie – komory, sploty naczynówkowe, tylny dół czaszki, móżdżek
- twarz – profil, oczodoły, kości nosa, ewentualna ocena podniebienia i wargi górnej
- kręgosłup – ciągłość, symetryczność
- klatka piersiowa, serce – wielkość, położenie, prawidłowy obraz czterech jam, częstość i miarowość
- jama brzuszna – ciągłość ściany powłoki jamy brzusznej, żołądek (lokalizacja, wielkość, kształt), echogeniczność jelit
- pęcherz moczowy
- nerki – opis ewentualnych nieprawidłowości (szerokość UKM)
- kończyny – ocena obecności koci udowych, ramiennych, przedramienia, podudzia, rąk i stóp, ruchomość kończyn
- Ocena łożyska lokalizacja:
- struktura – stopień dojrzałości wg Grannuma (opis ewentualnych nieprawidłowości budowy, krwiaków pozałożyskowych)
- Ocena sznura pępowinowego:
- liczba naczyń
- opis ewentualnych nieprawidłowości
- Ocena objętości płynu owodniowego – w przypadku nieprawidłowości (AFI)
- Ewentualna ocena mięśniaków zmian patologicznych w przydatkach
- W uzasadnionych klinicznie przypadkach – ocena szyjki macicy (długość, kształt ujścia wewnętrznego) - badanie głowicą dopochwową.