Gotadora gratulacje!!!
Witam również nowe forumowiczki

U mnie początek ciąży minął na ciągłych mdłościach (trzymały do 17 tygodnia) i zmęczeniu. Dobrze, że od początku byłam na zwolnieniu, bo ciężko by mi było wysiedzieć jeszcze w pracy. Co do jedzenia to jadłam głównie owoce i sporo mleka, co zostało mi zresztą do dziś. Uważam że codziennie zupa mleczna na śniadanie (najczęściej w formie owsianki) chroni mnie od tak uporczywych dolegliwości jak zaparcia i zgaga ( raz na jakiś czas się zdarzy, ale nie jest za bardzo dokuczliwa).
Rozstępów na razie też uniknęłam ( jest to moja pierwsza ciążą) i mam nadzieję, że do końca już tak zostanie. Stosuję elancyl 1-2 razy dziennie. Wiem, że jest trochę drogi ale czytałam o nim dużo pozytywnych opinii i taka butla 500 ml( na allegro ok 130 zł) starcza mi na ok 2-3 miesiące.
Co do szpitala, w którym chcesz rodzić bliźnięta... Ja będę rodzić w Wawie, więc nie znam za bardzo szpitali w Krakowie, ale na pewno musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy:
1. Uważam, że szpital w którym będziesz rodzić powinien mieć 3 stopień referencyjności pod względem opieki neonatologicznej. Bliźnięta rodzą się najczęściej przed terminem i są wcześniakami. W takim przypadku liczy się każda minuta. Transport dzieci do innego szpitala, lepiej wyposażonego na pewno zmniejsza ich szanse na przeżycie.
2. Sprawdź czy w szpitalu, w którym chcesz rodzić w ogóle rozwiązywane są ciąże bliźniacze - w jednym ze szpitali o których słyszałam rodzącą przewozi się do innego ośrodka oddalonego o 40 km
3. Możesz też zasięgnąć informacji odnośnie najczęstszego sposobu rozwiązywania podwójnej ciąży. W moim szpitalu jest możliwość porodu naturalnego, ale tylko jeśli jest korzystne ułożenie dzieci, ciąża powyzej 37 tyg oraz chęć matki ku temu, w innych przypadkach jest cc i nie ma problemu. Są jednak szpitale, w których jest duży nacisk na porody sn - że to niby zgodnie z naturą itd i mimo,że wolisz cc to jeśli dzieci są ułożone główkowo to jest wielka presja, żebyś "chociaż spróbowała".
4. Jak już wytypujesz jakieś szpitale, to poczytaj opinie na ich temat w internecie, biorąc pod uwagę czynniki, które są dla ciebie ważne. Czy wolisz mieć luksusowe warunki, czy może ważniejszy jest dla ciebie stosunek personelu do pacjentów, itd.
5. Sprawdz jak postępują w szpitalu w przypadku braku miejsc. Często jest tak w tych bardziej popularnych szpitalach, że odsyłają gdzieś indziej, jeśli u nich brakuje łóżek a nie zagrożenia życia. Wtedy i tak urodzisz gdzieś indziej, a nie w pieczołowicie wybranym przez ciebie szpitalu.
Justynia, z moim samopoczuciem nie najgorzej, poza tym, że gdzieś straciłam całą energię. Leżenie w łóżku przez pół dnia z komputerem albo książką już mi tak bardzo nie przeszkadza, a ciężko mi się zmusić żeby wstać i zrobić obiad albo wstawić pranie. Mam też coraz większe kłopoty ze spaniem. Usnąć to nie jest tak źle, ale najgorzej jest nad ranem bo mnie już wszystko boli i nie mogę się w żaden sposób ułożyć. Zaparłam się, że nie kupię tej poduszki dla ciężarnych i do tej pory wystarczał zwinięty koc wsuwany między nogi, ale teraz już nie wystarcza. Muszę wymyśleć jakiś inny patent...:/
Kończę powoli kompletować wyprawkę dla moich dzieciaczków, mam w związku z tym kilka pytań. Jakich smoczków uspokajających używałyście. Myślałam o zakupie albo Tommee Tippie albo avent? Czy w przypadku używania tych smoczków nie będzie problemów z karmieniem piersią?
W czym przechowywać zużyte pieluchy? Trochę szkoda mi kasy na specjalny kosz. Czy wystarczy jakiś szczelny kosz na śmieci? Możecie jakiś polecić?
Czy potrzebne jest pudełeczko na mokre chusteczki? Jakiej firmy polecacie?
Jakiej firmy kupić osłonki na piersi, jeśli dzieciaki mi je zmasakrują?