reklama

Ciąża bliźniacza

Ja własnie jestem na etapie polowania na ubranka, szukam rozmiaru 50, Maja mimo że urodziła się w 40 tygodniu miała 52cm i ubranka na 56 były dobre gdzieś po 2 miesiącach, więc to wszystko od dziecka zależy ;-)
Potwierdzam że Tesco ma 50 ale wcale nie łatwo je dostać, szukałam wczoraj i kupiłam tylko czepeczki, bo wszystko inne w tym rozmiarze było wykupione...

Zgadzam się że mleko modyfikowane trzeba mieć, bo z karmieniem piersią może być różnie, do tego na pewno butelki i smoczki uspokajające - NUK ma takie specjalne dla wcześniaków maleńkie.

Ja piżamy ze sobą miałam chyba 2, mąż mi zabierał do prania i przywoził nowe z domu, bo łatwo sie pobrudzić, mleko wycieknie, człowiek się poci w połogu, lepiej mieć jedną więcej niż mniej.

Paolka GRATULACJE! Tak czułam że ten czop wróży rychłe rozwiązanie :tak:

reklama
Cześć dziewczyny. Dawno mnie tu nie było... Gratuluje nowym ciężarówkom dwóch pęcherzyków, a rozpakowanym mamusiom samych radosnych chwil ;)
Gotadora - gratuluje wymarzonych dzieciaczków ;)
Przepraszam, ze tylko wymieniłam gotadore, ale czekałam na wieści, bo my z innego forum jeszcze ;)
Fajnie sie was czyta - przypomina mi sie mój stres w ciazy, ale tez radość dobrych wiadomości :)
Moje maluchy niedługo kończą 9 mcy i dają ostro popalić. Zaczynaja sie "rozlazic", wiec przebudowa salonu, totalna dezorganizacja dnia (zawsze jak och spakuje do fotelikow samochodowych, to robią kupę:)

Dziewczyny wytrwałości i samych cudownych chwil! Buziaki ImageUploadedByForum BabyBoom1382383010.845279.jpg

Załączniki

• ImageUploadedByForum BabyBoom1382383010.845279.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1382383010.845279.jpg
    27,2 KB · Wyświetleń: 90
Czesc
Wczoraj wieczorem wylądowałam na IP bo zaczęłam mieć jakieś plamienia. Najpewniej od tego że wcześniej dałam sobie wycisk w postaci dość szybkiego spaceru z torbą która trochę ważyła... Odezwalo sie nisko położone łożysko i podobno mogę tak podkrwawiać jeszcze kilka dni. Jestem w domu na zwolnieniu i musze dużo leżeć. A jak wrocę do pracy to już zero podróży służbowych. Aha i spowrotem musze brać tą okropną luteinę. mam nadzieję że już bedzie ok. Bo szyjka długa 4,7 cm i dzieciaki tez ok.
Trzymajcie proszę za mnie kciuki

Cześć dziewczyny
Dostałam sms'a od Flis, że w nocy trafiła do szpitala z powodu ciśnienia i bólu brzucha i ma mieć dzisiaj cc! Według usg Maluszki ważą po 2700 :)

Napisałam, że trzymamy kciuki i czekamy na dobre wiadomości już po :)

Milla76 będzie dobrze, dużo odpoczywaj i uważaj na siebie!!! Leżenie naprawdę pomaga-wiem to po sobie ;)

Milla
A nie myślałas o L4? Wypoczynek i tylko wypoczynek teraz, otrzymał kciuki by było ok.

Flis
Choć tego nie przeczytasz powodzenia !!

Chyba zaczyna mnie stres łapać z jednej strony mam juz dość ale z drugiej przydało by mi się pochodzić z brzuchem jeszcze 2-3 tyg eh....

Pytanie z innej beczki do tych mam które planują urlop rodzicielski, bierzecie 100 i 60 czy po 80% cały czas. I czy wiecie jak to liczą przy blizniakach jak ten pierwszy okres (100%) jest dużo dłuższy niz tej 60% , to chyba 80% przez cały okres się nie opłaca czy oni to proporcjonalnie wyliczają i wychodzi np. 87% przez cały okres ?? Wiecie jak to wygląda?

Ostatnia edycja:
Flis trzymam kciuki za waszą trójeczkę!!!
Milla ty też się trzymaj, dużo odpoczywaj w pozycji horyzontalnej. Tylko po co ci dali tą luteinę w 20 tc.? Dziwne.
Justynia, ja planuję wziąć macierzyński na 100%, a rodzicielski na 60%. Nie wiem czy wykorzystam cały rodzicielski, może emka wyślę na część. Nam należy się 31 albo 32 tygodnie macierzyńskiego + 8 tyg. macierzyńskiego dodatkowego. Rodzicielski jest stały, niezmienny i dla wszystkich jest 26 tyg.

Paolka gratulacje!!! Wracajcie szybko do domku:-)
Flis kciuki za cc mocno zacisniete:-)
Co do macierzynskiego to ja jestem na 100% i jego wymiar to 31 tyg plus 8 dodatkowego i potem ewentualnie wezme rodzicielski na 60%

Pozdrawiam wszystkie nowe mamusie i zycze szczesliwych miesiecy do rozwiazania:-)

A jakie mleko modyfikowane polecacie, żeby kupić tak na wszelki wypadek do szpitala?

Dziewczyny, pewnie wiecie ale tak dla przypomnienia- w wypadku wcześniaków należą się szczepienia za darmo. Nie wiem czy wszystkie ale na pewno jakiś bardziej rozszerzony pakiet niż w przypadku dzieci donoszonych.

Mam pytanie ad urlopu macierzyńskiego- nam się należy 31 tyg. które jest płatne w 100%, chyba, ze się od razu zdeklaruje chęć wzięcia tego dodatkowego rodzicielskiego w wymiarze 26, to wtedy przez caly okres jest 80%). A co z tym dodatkowym macierzyńskim? On trwa 8tyg? i jest platny tak jak macierzyński 100% czy jakoś już inaczej?

Jeszcze coś takiego znalazłam:

Jeśli zaś matka dziecka od razu zadeklaruje, że interesuje ją roczny urlop macierzyński - 52 tygodnie, to przez cały ten okres wypłacany będzie zasiłek w wysokości 80 proc. wynagrodzenia. Gdyby jednak po takiej deklaracji, zrezygnowała z całości lub części dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz/lub z całego urlopu rodzicielskiego, wówczas przysługuje jej wyrównanie dotychczas pobieranego 80 proc. zasiłku do wysokości 100 proc. zrodlo http://www.gazetawroclawska.pl/arty...-nowe-zasady-wazne-pytania,id,t.html?cookie=1
Czyli jak się zdeklaruję chęć tego długiego urlopu (macierzyński+ dodatkowy macierzyński + rodzicielski) to jest 80% płatne, ale jakby się zrezygnowalo z tego dodatkowego albo rodzicielskiego to wyrownuja do 100%.

Ostatnia edycja:
reklama
ONLYONE :-) dziękuje Ci za pamięć o nas :-) Twoje maluszki już takie duże, a pamiętam je maleńkie, jejku - teraz już zwiedzają wszelkie możliwe domowe kąciki. Cieszę się,że u Was wszystko dobrze.

Flis trzymam kciuki za Ciebie &&&& już niedługo utulisz maluszki, a może już je tulisz?

Milla za Ciebie również mocno zaciskam kciuki, a Ty oszczędzaj się jak najwięcej, a wszystko będzie dobrze :tak:

pozdrowienia od naszej trójeczki!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry