reklama

Ciąża bliźniacza

jjka
to są dane do jednego dziecka gdzie masz 20tyg podstawowego macierzyńskiego (100%) + 6tyg dodatkowego macierzyńskiego (100%) + 26 tyg rodzicielskiego (60%) i wychodzi 26tyg do 26tyg i można wsiąść 80% przez cały okres (bo okresy są równe)

ale u nas jest 31
tyg podstawowego macierzyńskiego (100%) + 8tyg dodatkowego macierzyńskiego (100%) + 26 tyg rodzicielskiego (60%) i wychodzi 39tyg do 26tyg - wiec te 100% dostaję się dłużej wiec jak od razu zdecydować się na cały możliwy urlop macierzyński+ rodzicielski za 80% nie opłaca się. Czy któraś z mam zdecydowała się na całość urlopu i ile dostaje??

Wyszło mi tak że jak masz jedno dziecko:
((26x100%)+(26x60%))/52= 80% średnio przez cały okres

ale przy 2 maluchów
((39x100%)+(26x60%))/65=84% przez cały okres niby nie wielka różnica ale zawsze 4 % przez cały okres więcej - czyli jakieś ponad 2,5 wypłaty więcej (sumując te 4% przez cały okres) niż jak by wypłacali 80%. Tylko ile zus wypłaca??

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny dziekuje za slowa otuchy. Na razie jest bez zmian leze i troche jeszcze mi leci. Ale nie ma tragedii, doktorka mowila ze tak moze byc przez kilka dni. Zwolnienie man do polowy przyszlego tygodnia i juz umieram z nudow bo u mnie w domu dzis od rana prądu nie ma:-/
Dolaczam sie do trzymania kciukow za flis. Mam nadzieje ze to juz po wszystkim

Kochane, właśnie dostałam sms'a od Flis :-)
Jest już po cesarce: Wiktoria 2500g i Natalka 2900g :) Całe i zdrowe!!!
Dziewczynki są na razie osobno, bo Flis straciła dużo kwi i jest osłabiona.

Przesłałam Jej od wszystkich dziewczyn z forum gratulacje, pozdrowienia i żeby szybko odzyskała siły i cała trójka wróciła jak najszybciej do domu :)

Justynia życzę Ci spokojnego królowania na liście jeszcze przez co najmniej 2-3 tygodnie :)

[TABLE="class: cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table_cms_table"]
[TR]
[TD]1.
[/TD]
[TD]Justynia882[/TD]
[TD]29.listopad.13[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2.
[/TD]
[TD]Kasiamama[/TD]
[TD]30.grudzień.13 (24 grudnia)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]3.
[/TD]
[TD]Aneszka81[/TD]
[TD]2.styczeń.14 (30 grudnia)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]4.
[/TD]
[TD]Jjka[/TD]
[TD]5.styczeń.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]5.
[/TD]
[TD]Jok[/TD]
[TD]6.styczeń.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]6.
[/TD]
[TD]Karmelova[/TD]
[TD]7.styczeń.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]7.
[/TD]
[TD]Napierajka[/TD]
[TD]8.styczeń.14 (20 grudnia)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]8.
[/TD]
[TD]Effcia123[/TD]
[TD]11.styczeń.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]9.
[/TD]
[TD]Hannah34[/TD]
[TD]2.luty.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]10.
[/TD]
[TD]Katherine_mag[/TD]
[TD]26.luty.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]11.
[/TD]
[TD]Maya12[/TD]
[TD]15.marzec.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]12.
[/TD]
[TD]Milla76[/TD]
[TD]15.marzec.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]13.
[/TD]
[TD]Julianna[/TD]
[TD]20.marzec.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]14.
[/TD]
[TD]Misiarska[/TD]
[TD]2.kwiecień.14 (30 marca)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]15.
[/TD]
[TD]Gabi004[/TD]
[TD]23.kwiecień.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]16.
[/TD]
[TD]Nanka[/TD]
[TD]4.maj.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]17.
[/TD]
[TD]Nana7ma[/TD]
[TD]10.maj.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]18.
[/TD]
[TD]Paulinka_uk[/TD]
[TD]10.maj.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]19.
[/TD]
[TD]KPe007[/TD]
[TD]15.maj.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]20.
[/TD]
[TD]Adb7[/TD]
[TD]15.maj.14[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]21.
[/TD]
[TD]Monika_83[/TD]
[TD]24.maj.14[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Flis - gratulacje :-) Piękna waga maluchów :-) Niech dziewczyny rosną duże i zdrowe, a Ty dochodź szybko do siebie.
Justynia - termin w ciąży bliźniaczej to pojęcie abstrakcyjne :-) Raczej odlicza się do 36 tc, a potem każy dzień to bonus.
A ja się pochwale, że wypisali nas z poradni wcześniakowej, bo młode nie zdradzają objawów wcześniactwa, a wagą mogłyby zawstydzić nie jednego malucha :-)
A propos szczepień to dla wcześniaków bezpłatne są tylko pneumokoki. Reszta niestety płatna. A macierzyński bardziej opłaca się 100 %+ 60, bo Zus nie wyrównuje do tych 84 czy 87%.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry