reklama

Ciąża bliźniacza

ewka dzięki za rady :) to mija pierwsza ciąża więc każda rada na wagę złota:) już zrobiłam pokaźną listę rzeczy do kupienia ale chyba cześc wykreslę ;)
ewka_111 super wskazówki! ja własnie o takich rzeczach nie mam zielonego pojęcia. Zapisuję stronę w ulubionych :-) Jeszcze jakbyś napisała jak kłaść dzieci spać: na wznak, na boku czy jak. Wiem, że bez podusi, ale jak przykryć? zaopatrzyć się w śpiworki - spędza mi to sen z powiek....
W szkole rodzenia mówili, ze raz na pleckach a raz delikatnie ukierunkowując na boki, na brzuchu raczej nie. I pod materac segregator albo butelka np. żeby główka lekko była uniesiona

reklama
Kurcze skusulam się dziś i zjadłam kawałek ciasta czekoladowego - niby na diecie cukrzycowej można i najlepiej zaraz po głównym posiłku zeby nie było zbyt dużego skoku insulinowego. A powiem wam że jest mi tak nie dobrze ze masakra :(

Ciasto czekoladowe przy cukrzycy i to po glownym posiku ktory i tak ma najwiecej weglowodanow???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Yyyyyy,chyba sama w to nie wierzysz:)

Też na początku czułam kopniaki, nawet dużo, ale nie potrafiłam przyporządkować które dziecię akurat kopie. Teraz zazwyczaj wiem, poza tym po usg wiedziałam który gdzie się usadowił i to też pomogło ;)

Co do ruchów - ja dość długo nie wiedziałam które akurat kopie. Dopiero gdzieś po 25-26 tyg jak juz przyjęły "swoje" pozycję to byłam wstanie rozróżnić które akurat kopie. Choć i tak to bywa mylne - bo teraz np mają nogi skierowane w swoją stronę - czyli mam je gdzieś na środku pod mostkiem - i nie mam zielonego pojęcia którego to nogi akurat kapia :p

Co do układania dziecka do snu - teoretycznie na brzuch się nie kładzie bo dziecko może się udusić jak przesunie nosek pod siebie ale jest to jedna z lepszych pozycji w przypadku bólów brzuszka lub kolek. Na boku -teoretycznie najlepsza pozycja -choć moje dzieciaczki położone na boku po chwili spaly juz na plecach. Same szybko wylapiecie w jakiej pozycji wasze maleństwo spi najlepiej. ;) pozycja na boku jest najbardziej bezpieczna po karmieniu -czyli praktycznie na początku zawsze :p ale dzieci szybko uczą się same przekrecac na plecki i będą pewnie częściej spaly właśnie na plecach. Ale będą też maluchy które inaczej jak na brzuchu nie zasna. Moja córa od 3 miesiąca spi na brzuchu i nadal to jej ulubiona pozycja do spania (ma 5 lat i ma to po mamie ;) )

Co do podniesienia główki to już kiedyś pisalysmy - najlepiej kupić taką trójkątna poduszkę (klin) i podłożyć pod materac.

A cukrzycę i ciasto zostawiam w spokoju - więcej tego błędu nie powtórzę :p

Cześć dziewczyny :)
Ja też nie zawsze potrafiłam odróżnić które dziecko kopie. Czasami wydawało mi się że czuje tylko jedno a np.na usg było widać że drugie też się rusza. Po prostu tak się umiejscowiło.

Z kosmetyków faktycznie nie ma co za dużo kupować. Ja kupiłam tylko ziajke do kąpania, chusteczki nawilżające i oliwki a dużo w szpitalu dostaliśmy próbek. Choć położna mówiła żeby stosować jedno.
My używamy od początku pampersow premium care i newborn te zielone.
Odnośnie spania nasze śpią na płasko z pieluszką flanelową pod głową. Jak mała ma teraz katar to podlozylismy segregator. Śpią zawsze na boku. Choć potrafią się przekręcić i na pleckach spać.

Hej :)
Od około 24 tygodnia wiedziałam kto mnie kopie i zawsze na usg dokładnie patrzyłam na ich pozycję, bo miałam już dla nich imiona i nie chciałam ich pomylić. Ale potrafili się w ciągu nocy zamienić miejscami (wiedziałam o tym dzięki ich wadze i po ilości wód, no i w nocy zrobili mi w brzuchu niezłe rewolucję). Usg miałam od 26 tc co 2-3 dni.

Warto kupić płyn do kąpieli 3w1 z szamponem, balsam lub oliwkę, maść na pupę, sól fizjologiczną i właściwie to wystarczy.
Ponieważ musieliśmy kupić dwa monitory oddechu, dzieci śpią na brzuszku i na plecach. Bardzo lubią spać na brzuchach, a ja się nie boję o SIDS z monitorami. Po jedzeniu w nocy podkładam im zwinięty w rulon koc, żeby byli ba boczku ale i tak się zaraz przekręcają

Napisane na GT-I8200 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnio usg miałam 3 tygodnie temu i byli w takich pozycjach, ze nie da rady aby kopali w tym samym miejscu. Chyba, ze sie teraz odwrócili jakos. Jutro mam usg wiec sie wszystkiego dowiem. Strasznie sie martwię czy z tym drugim wszystko Ok

Ja też różnie odczówam ruchy, Antoś leży poprzecznie pod łukiem żebrowym i główke ma po prawej stronie więc jego czuję i widzę wyraźniej bo wypina głowę aż boli, a Jaś jest główkowo więc czasem oberwę po pęcherzu, a nóżki obu kumulują się prawie w jednym miejscu. W poniedziałek wizyta i zobaczymy co powyczyniali ;-)
Już druga noc jak budze sie i nie moge zasnąć bo mam dziwne obawy że może zacząć się wcześniej... Ech ale która z nas ich nie ma. Zwłaszcza jak maluchy chwile nie skaczą.

Byłam wczoraj wieczorem na badaniach przeplywow u pani prof która zajmuje się ciążami wysokiego ryzyka. I całe szczęście mocno mnie uspokoiła - i pocieszyla ze urodze nie wcześniej jak po 38 tyg ;) jak to określiła - w 32 tyg, u wielorodki, w ciąży bliźniaczej szyjka długości 3.4 cm jest idealna. A to ze się skróciła - przecież musi się zacząć skracać ;)
Wiec powiem wam że bałam się jechać bo jechałam późno,sama i to ponad 100 km. Ale bardzo się ciesze ze pojechałam bo mnie mocno uspokoiła. A dzieciaki idą jak burza - syn 1777g a córcia 1630g - wg dokładnych pomiarów ;) i ułożone glowkowo wiec chyba będziemy czekać na SN :)

reklama
Cześć dziewczyny :)
Ja też nie zawsze potrafiłam odróżnić które dziecko kopie. Czasami wydawało mi się że czuje tylko jedno a np.na usg było widać że drugie też się rusza. Po prostu tak się umiejscowiło.

Z kosmetyków faktycznie nie ma co za dużo kupować. Ja kupiłam tylko ziajke do kąpania, chusteczki nawilżające i oliwki a dużo w szpitalu dostaliśmy próbek. Choć położna mówiła żeby stosować jedno.
My używamy od początku pampersow premium care i newborn te zielone.
Odnośnie spania nasze śpią na płasko z pieluszką flanelową pod głową. Jak mała ma teraz katar to podlozylismy segregator. Śpią zawsze na boku. Choć potrafią się przekręcić i na pleckach spać.
Justa jak się czujesz? Jak tam maluszki? Jak sobie radzisz?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry