reklama

Ciąża bliźniacza

To gdzie Wy mieszkacie? :)

W Poznaniu szpital nic nie wysyla. Położna umawialam wcześniej (tzn wybrałam i dzwoniłam i umowilysmy sie, zejak urodzę to napisze i się umówimy na wizyte). Lekarza załatwiał moj maz, wtedy partner. Ale to polozna na pierwszej wizycie nam wytłumaczyła co i jak - że ma isc do przychodni wybrać pediatre, gdzie na bioderka zapisać itd.
USC też on załatwiał. W ciąży robiliśmy uznanie ojcostwa żebym z nim do USC nie musiala iść, bo jak nie byliśmy małżeństwem to sprawa bardziej skomplikowana :)

Edit: Chba, ze coś się zmienilo, bo to było w 2013. Ale sąsiadki rodzilyi też mówiły, zesame mogły położna wybrać.

reklama
Właśnie Wy wszystkie doświadczone przy porodach i w wychowaniu dzieci.
A ja 24 lata bliźnięta- zero doświadczenia. Martwie się czy sobie poradze a poród tuż tuż...
Jeśli chodzi o położną to ja dzwoniłam do przychodni i mi powiedziano, że dopiero po porodzie musze przyjść z dokumentami dzieci i zapisać się do lekarza i umówić położną na wizyte domową mam nadzieje, że to przejdzie w szpitalu.
Nie martw sie, ja mam to samo, jestem zielona w temacie. Ale szybko nadrobimy ;-)

Dziewczyny, jeszcze jedno pytanko. Ja ciągle o tej przychodni i położnej. Bo już pisałam, że bedziemy się przeprowadzać po porodzie, pewnie z 2-3 miesiace 70 km od miejsca w ktorym teraz mieszkam. A ja mam swoją przychodnię jeszcze gdzie indziej... 12 km stąd w innym miescie. Więc moje pytanie brzmi, czy mogę sobie tutaj wybrać przychodnie, z której przyjdzie lekarz czy jak? xD a potem po przeprowadzce znowu się przenieść? O Boże, ale mam skomplikowane życie :-D

@Aniutek89 ja nie pamiętam dokładnie ale dwa albo trzy razy w ciągu roku możesz zmienic lekarza/przychodnię. To jest kwestia NFZ, wiec będzie w całej Polsce tak samo. Ja to przerabiałam, bo przeprowadzalam się z 5 miesiecznym dzieckiem. Przepisalam sie tutaj u nas, a że byłam bardzo niezadowolona to wróciłam do poprzedniej pediatry. Wypełniasz deklaracje wyboru lekarza w nowym miejscu i od razu Cię przyjąć może.

A z tymi położnymi trafilam na taki artykul, ale tu jest napisane, że samemu się wybiera. Może to zależy od rejonu.
Nie umem wkleić linku :( Artykuł jest na mamadu.pl jakby co. Ale mniejsza z tym w sumie, może od rejonu to zależy.

Edit: A co do pierwszych dzieci to przynajmniej starsze nie będą Wam na głowie siedzieć razem z bliźniakami :) Ja jak się dowiedzialam o dwojce to od razu o córce pomyslalam, że jak tu czas dla niej znalezc w takiej sytuacji... I będę to musiala godzić jakoś. Ten problem na początek macie z głowy! :) Są plusy!

ja rodzilam raz w Bydgoszczy a raz w Inowroclawiu ;)
Aniu! Jesteś z Inowrocławia? Czy z okolic? Ja właśnie mieszkam w Inie, ale zapisana jestem do przychodni w Pakości, bo stamtąd pochodzę. No nie myślałam, że spotkam tu przyszłą bliźniaczą mamę z okolic :D może się znamy :-D
@Aniutek89 ja nie pamiętam dokładnie ale dwa albo trzy razy w ciągu roku możesz zmienic lekarza/przychodnię. To jest kwestia NFZ, wiec będzie w całej Polsce tak samo. Ja to przerabiałam, bo przeprowadzalam się z 5 miesiecznym dzieckiem. Przepisalam sie tutaj u nas, a że byłam bardzo niezadowolona to wróciłam do poprzedniej pediatry. Wypełniasz deklaracje wyboru lekarza w nowym miejscu i od razu Cię przyjąć może.

A z tymi położnymi trafilam na taki artykul, ale tu jest napisane, że samemu się wybiera. Może to zależy od rejonu.
Nie umem wkleić linku :( Artykuł jest na mamadu.pl jakby co. Ale mniejsza z tym w sumie, może od rejonu to zależy.

Edit: A co do pierwszych dzieci to przynajmniej starsze nie będą Wam na głowie siedzieć razem z bliźniakami :) Ja jak się dowiedzialam o dwojce to od razu o córce pomyslalam, że jak tu czas dla niej znalezc w takiej sytuacji... I będę to musiala godzić jakoś. Ten problem na początek macie z głowy! :) Są plusy!
To się zapiszę tutaj do jakiejś przychodni a położną wybiorę sobie tą co chciałam, co jest cdl :-)

Aniu! Jesteś z Inowrocławia? Czy z okolic? Ja właśnie mieszkam w Inie, ale zapisana jestem do przychodni w Pakości, bo stamtąd pochodzę. No nie myślałam, że spotkam tu przyszłą bliźniaczą mamę z okolic :D może się znamy :-D

To się zapiszę tutaj do jakiejś przychodni a położną wybiorę sobie tą co chciałam, co jest cdl :-)

no aktualnie od 3 lat mieszkam 6 km od Inowroclawia :) ale w ogole pochodze z Bydgoszczy :)

no aktualnie od 3 lat mieszkam 6 km od Inowroclawia :) ale w ogole pochodze z Bydgoszczy :)
Super :-) w Bydgoszczy studiowałam :-) będę rodzić w Koninie, bo był taki plan że zdążymy się przeprowadzić, ale nie wyrobiliśmy się z remontem, więc jeszcze ze trzy miesiące zostaje tutaj :-) A lekarza i szpital już wybrałam, więc nie będę zmieniać na sam koniec. A Ty pewnie w Inie rodzisz? Do jakiego lekarza chodzisz?

Super :-) w Bydgoszczy studiowałam :-) będę rodzić w Koninie, bo był taki plan że zdążymy się przeprowadzić, ale nie wyrobiliśmy się z remontem, więc jeszcze ze trzy miesiące zostaje tutaj :-) A lekarza i szpital już wybrałam, więc nie będę zmieniać na sam koniec. A Ty pewnie w Inie rodzisz? Do jakiego lekarza chodzisz?

ach czyli wybywasz... szkoda bo ja tu prawie nikogo nie znam :(
jeszcze sie zastanawiam miedzy Inem a Bydgoszcza, pierwsze rodzilam w MSW w Bydgoszczy tylko ze to i tak cesarka bo mialam juz dwa ciecia. Nie wiem bo w Inie strasznie dlugo w niedziele rano bym poszla a w piatek dopiero wyjscie a w Msw idzie sie na wieczor dzien przed i wychodzi sie dzien szybciej. Nie bede mowila o warunkach sanitarnych i warunkach w Inie bo w porownaniu do Msw sa tragiczne 8-) tylko ze tutaj blizej by mialy do mnie dzieci wiec zobacze.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry