reklama

Ciąża bliźniacza

Dziewczyny znowu potrzebuję Waszej pomocy. Bardzo się zdenerwowałam bo przeczytałam, że w ciąży bliźniaczej szyjka jest bardziej obciązona co prowadzi do przedwczesnych porodów czy utraty ciąży.

Mam pytanie do Was bo dużo jest tu w jednym miejscu cięzarówek oczekujących bliźniąt. Jak to jest u Was z tą szyjką? Miałyście potrzebę zakładania szwu lub pessara? Czy ciąża bliźniacza u Was mocno naruszyła szyjkę?

Przepraszam za to, że jestem natrętna, ale najlepiej popytac kogoś kto ma w tej dziedzinie doświadczenie.

reklama
Moniapa rada mojej pani doktor była taka, zebym nie czytała za duzo na internecie bo niepotrzebnie sie nakrecam.
Szyjka może ale nie musi bardziej sie skracać niż w pojedynczej ciąży, ja np nie miałam z tym większego problemu, ale były tu dziewczyny które miały kłopot.

Myśl pozytywnie, będziesz się martwic jak ewentalnie będziesz miała kłopot z szyjką... a wtedy lekarz na pewno zaradzi coś na to.

mój lekarz też zakazał czytania w internecie....i dużo odpoczywać... nie wysilać się... aa kłopoty mogą być tak samo w pojedyczej ciąży.... więc głowa do góry....

dziewczyny a miałyście opryszczkę na ustach w ciąży?? co można na nią stosować??

karola79 ja tez strasznie sie boje o moją małą córcię czy nie poczuje sie odsunieta, ale mam nadzieję, że sobie jakoś poradzimy:)
Co do karmienia to mam zamiar karmić piersią, KArolcię karmiłam do 13 miesiąca i było to dla najwspanialsze uczucie:) Chciałabym bardzo móc karmić tez bliżniaki, pewnie tak długo się nie da .....ale choć z pół roku:)
karola 79, duzy masz juz brzuszek? No i jak USG?

Moniopa, zgadzam sie z Rainmanka, wszystko w swoim czasie, jesli lekarz uzna za stosowne załozenie pessarium lub szwu, to trzeba załozyc, ale nie ma co marwic sie na zapas :)
Jakbys potrzebowała info w przyszłosci to ja miałam i pessarium (29tc) i sterydy na rozwój płucek (26tc).

Łózeczka mam 2 od poczatku, kupiłam w ikea, te z białej serii, wymiary raczej standardowe, chyba po 250 PLN szt.

moniapa ja jestem w 20tc, nie mam problemow z szyjka ale lekarz powiedzial ze bedzie mnie teraz badal na koziolku co wizyte gdyz macica zaczyna swoje wazyc + maluchy i dlatego musi sprawdzac szyjke za kazdym razem

moniapa
ja mam założony pessar w 24tc, moja gin twierdzi ze profilaktycznie
od samego początku ciąży miałam szyjkę 38mm, niestety po swiętach wielkanocnych i długiej jeździe samochodem skróciła mi się do 30mm, więc teoretycznie zagrożenie nie ma, jednak posłuchałam gin i zgodziłam się na założenie, zawsze jest to zabezpieczenie, tym bardziej że brzuch coraz b. rosnie:)
to b. dobrze że Twój lekarz jest czujny:)
poza tym przy krótkiej szyjce trzeba niestety plackiem leżeć a w moim przypadku to byłoby trudne:(

kkociakk - dzięki, fajne masz to łóżeczko, ale faktycznie jak drewniane to z wyjmowanymi szczebelkami

reklama
Wróciłam od gin. dobra wiadomosc to taka, ze bedzie chłopiec i dziewczynka(tak na 90proc), dzzieciaczki są zdrowe i super rosną ale druga strona medalu to moje plamienia i prawdopodobnie za 2 tyg gin. powie mi czy zakładac ten pessar czy nie jak na razie cos tam sie nie znacznie skróciło i zalecił duuuuuuzo odpoczynku:((((((
Jestem przerazona bo w poprzedniej ciązy niec mi sie nie działo i teraz to wszystko to czarna magia.
Moze, któras z Was umie odczytac po ludzku ten opis-kanał szyjki sł 41mm, ujscie wew 10mm juz nie kumam tych parametrów.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry