reklama
Witajcie, jestem na tym forum w tym temacie nowa i nie wiem czy tu można to pisac. Ale może coś mi tutaj doradzicie. Okazało się że jestem w ciąży bliźniaczej na ostatni. Usg wcześniej nie było widać drugiego ten co był od początku i wydawał się większy obumarl
drugi jest ale dużo mniejszy i młodszy o jakieś 4dni. Lekarka nastraszyla że ma małe szanse bo z jednej strony krwiak a z drugiej blizniak któremu już serce nie bije
czytałam że bliźniaki często walczą między sobą i może ten drugi choć mniejszy bo nie miał miejsca jest ten mocniejszy. Znacie może takue przypadki?
W ktorym tc jestes? Jesli 1 trymestr to nawet jesli jeden maluch obumiera, to drugi ma duze szanse rozwinac sie normalnie bez zadnych konsekwencji.Witajcie, jestem na tym forum w tym temacie nowa i nie wiem czy tu można to pisac. Ale może coś mi tutaj doradzicie. Okazało się że jestem w ciąży bliźniaczej na ostatni. Usg wcześniej nie było widać drugiego ten co był od początku i wydawał się większy obumarldrugi jest ale dużo mniejszy i młodszy o jakieś 4dni. Lekarka nastraszyla że ma małe szanse bo z jednej strony krwiak a z drugiej blizniak któremu już serce nie bije
czytałam że bliźniaki często walczą między sobą i może ten drugi choć mniejszy bo nie miał miejsca jest ten mocniejszy. Znacie może takue przypadki?
Wiele ciaz jest poczatkowo blizniaczych i jeden zarodek zanika. Nie wiem jaki wplyw na to ma krwiak o ktorym piszesz, ale znam przypadki gdzie mimo krwiaka ciaza rozwijala sie prawidlowo.
Na tym etapie ciazy, to nigdy nic nie wiadomo. Moze mniejszy jest wlasnie zdrowy i silniejszy i przetrwa. Trzymam kciuki za Ciebie i maleństwo. Powodzenia!To wczesna ciaza ten co został 6t3d było w pon drugi miałby teoretycznie 7t.Tylko podobno zawsze silniejszy przeżywa a mój teoretycznie nie dał rady i się strasznie boję.
besos
Zaangażowana w BB
My mamy Honda frv luknik sobie. Ja jestem zadowolona (mam 4 dzieci) zadne nie musi jechac "w bagażniku "No właśnie... Niby Espace jest pierwszym wyborem ale wtedy zawsze jedno dziecko jedzie tak jakby w bagażniku z rzeczami![]()
Niemampomyslu
Fanka BB :)
My kupilismy honde odyssey. Wygląda solidnie, miejsca dużo. Zobaczymy jak to będzie jak już bliźnięta się urodzą. Nas będzie 2+4My mamy Honda frv luknik sobie. Ja jestem zadowolona (mam 4 dzieci) zadne nie musi jechac "w bagażniku "![]()
Kffiatek
Fanka BB :)
Wikunia ja niestety znalazłam się w tej sytuacjiTo wczesna ciaza ten co został 6t3d było w pon drugi miałby teoretycznie 7t.Tylko podobno zawsze silniejszy przeżywa a mój teoretycznie nie dał rady i się strasznie boję.
U mnie sytuacja o tyle gorsza że to już 2 trymestr a ciąża wydawała się być jednokosmówkowa, przemawiała za tym przegroda poniżej 2mm grubości między dziećmi (choć obraz był niejednoznaczny, jak zaznaczył lekarz). Jestem po wizycie w specjalistycznej poradni, gdzie powiedziano mi że są jednak dwa łożyska i dwie kosmówki, co oznacza że mam jeszcze szanse donosić tą ciążę a drugi dzidziuś już się nie wchłonie ale zmaleje tak, że nie będzie stanowił zagrożenia...
Z żalem opuszczam wasz wątek
reklama
Podziel się: