reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Ciąża obumarła- co dalej?

Nie pamiętam dokładnie, bo ja z tego nie korzystałam, ale dla Ciebie przysługuje skrócony urlop macierzyński, jeśli na własny koszt zdecydujecie się na badania które określą płeć. Wtedy otrzymacie dopiero akt zgonu. W innym wypadku raczej nie sądzę. Ja leżysz w szpitalu, opieka się nie należy. Jednak jak opuścisz szpital, a macie fajnego lekarza pierwszego kontaktu może mężowi wypisać opiekę na Ciebie. Mój mąż niestety nie dostał. Nie orientuje się w tym świetnie, ale myślę, że skoro Tobie się coś należy dopiero po wykazaniu aktu zgonu dziecka, to mąż jest daleko na ostatnim miejscu jeśli chodzi o jakiś specjalny urlop. Być może się mylę.

reklama
  1. Ponadto, istnieje możliwość otrzymania zwolnienia lekarskiego w wymiarze do 14 dni z tytułu opieki nad Matką dziecka, jeśli zachodzi taka konieczność. Zwolnienie takie może trzymać ojciec dziecka oraz osoba bliska.

Kiedy dowiedzialam się, że moje dziecko nie żyje ( w 13 tc. Ciąża obumarła 11+2) uświadomiłam sobie, ze kiedy jesteśmy w ciąży każdy nam powie co robić. Kiedy i jakie badania, gdzie isc... a kiedy dzieje się taka tragedia to niejednokrotnie zostajemy z nią same.
Ja już jestem " po wszystkim". Ale swiadoma tego ile godzin zajęło mi szukanie informacji- zostawię krótka notatkę. Mam nadzieję, ze pomogę chociaż jednej poszukującej.

1. Szpital- polecam duze placówki kliniczne. Daje to gwarancje opieki genetyka oraz psychologa. Dodatkowo- jakkolwiek to zle nie zabrzmi - w grupie raźniej. Ciesze się ze byłam na sali z " takimi jak ja". W tą jedną noc miałyśmy tylko siebie.

2. Do szpitala:
-koszula. Koniecznie nie spodnie. Nikt nie dba o to żeby zapewnić komfort i prywatność. W koszuli to jest łatwiejsze niż w krótkiej bluzce. Taka której nie lubisz. I tak jej już pewnie nie założysz. .
- ostatnie badania w tym dokument z grupa krwi. Jeśli są aktualne - znacznie przyspieszają bieg wydarzeń.

3. Zabieg

Ominę szczegóły. Ale nie starajcie się być odważne. Proście o leki przeciwbólowe. Nie ukoją uczuć ale złagodzą bieg wydarzeń.

4. Badania. To było moje pierwsze poronienie Wiec nie należały mi się żadne. Zdecydowalam się zrobic je na własna rękę- to nie w gestii szpitala
- badanie tkanek po poronieniu. Trzeba o tym poinformować lekarza prowadzącego przed zabiegiem. Zostaną zabezpieczone tkanki. Później firma której zlecamy badanie wysyła po próbkę kuriera. Dzięki temu sprawdzamy płeć oraz to czy przyczyna śmierci była genetyka.
- trombofilia- wymaz z policzka. Ta sama firma genetyczna
- chlamydia, ureoplasma, mycoplasma- wymaz z szyjki macicy. Najwcześniej po ustąpieniu krwawienia
- kariotyp - mój oraz męża. Żeby ocenić czy obumarcie mogło miec podłoże w nieprawidłowej informacji genetycznej od któregoś z nas

5. Prawa
- pochówek. Ja się nie nie zdecydowałam.
- opieka psychologa.
- skrócony urlop macierzyński - 56 dni.
Aby go uzyskać- należy znać płeć. Jeśli jest zbyt wcześnie- temu sluza badania genetyczne (Z tkanek po poronieniu). Szpital wystawia dokument o martwym urodzeniu i Jeśli Zna płeć zgłasza do USC niezależne od wieku ciąży. W USC następnego dnia odbieramy akt urodzenia z adnotacja o martwym urodzeniu. Ten dokument przedstawiony w miejscu pracy uprawnia do urlopu.
- ubezpieczenie- odszkodowanie. Mimo wieku mojej ciąży- 13 tyg- dzięki dokumentowi z USC uzyskałam odszkodowanie z PZU.

U mnie wynikiem poronienia była trisomia 21. Dzięki badaniom wiem przynajmniej ze nie mogłam nic zrobic ...

Trzymajcie się ciepło.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Jeśli bierzesz akt zgonu z USC nie trzeba robić pochówku?

Do góry