reklama

Ciąża po 40

Ty masz jeszcze czas na rozszerzanie diety, ale kaszki się zdaje się wprowadza w piątym lub szóstym miesiącu.
Niby w piątym, chodzi o gluten, żeby go pod osłoną mleka matki wprowadzić, np. kaszke manne do zupki płaską łyżeczkę, albo do mojego mleka , ale na samą myśl,że mam sobie laktatorem odciągać i jakąś kaszke tam dodawać to mi słabo, jeszcze wogóle laktatora nie użyłam ani razu przy Paćce ( a mam 2 ):-D Dlatego zapytam lekarki jak to rozwiązać.

reklama
Majuska Młodemu wprowadziłąm gluten później nieco i ponieważ on mleczny nie jest to robię mu kaszki na wodzie lub soku. Żeby te wodne miały więcej kalorii dodaję jakiś deserek. Jest z Bobovity jedyna kaszka manna ekspresowa na wodę - wieloowocowa,, reszta to z mlekiem, po nestle młody miał jazdy choć sinlac łądnie toleruje. Poza tym możesz dodać kaszkę do dyni, jabłka, marchewki ... gluten też jest w herbatkikach z Hippa - to sie nazywa pierwsze herbatniki od 7 miesiąca, Można je pokruszyć i ładnie łapia "wilgoć".

Ollena, że słoiczek pasteryzowany to nie szkodzi, sama pasteryzowałam, a raczej mój tata, takie z beznawozowej marchewki, jabłka i dyni. To zdrowy sposób na przechowywanie żywności. Gorzej z konserwantami, jak są to niedobrze, a już ten MOM w mięsie to mnie najbardziej odrzuca.

Ha, to wątek o ciąży a my gadamy o karmieniu niemowlaków:-D:-D:-D

To starsza postarała sie znowu , o maluszka oby tym razem szczesliwie

Jesli chodzi o jedzenie moja niunia juz je wszystko co ja ugotuje nie daje słoiczków bo to drogie i mało tego jest , nie gotuje jej tłusto tak jak nam ale zupki warzywne z mieskiem ziemniaczki tez papa , ona kocha jedzonko z łyzeczki , mleczko nie bardzo

Basiu ja kupiuj słoiczki - mój znajomy zajmował się swego czasu sprzedażą jedzenia dla niemowląt i wciąż coś wyskakuje. Tylko, że ja nie mam gospodarstwa, nawet działki eko nie posiadam... mięso kupuje w sklepie - nie wiem czym jest karmione i ile hormonów i antybiotyków jest ładowane w nie ... czas który mam spędzić na gotowaniu 5 dag mięsa i 15 warzyw, potem miskowania i gotowania od nowa wole spędzić na spacerze.
Ollena - pasteryzacja to jedna z "lepszych" metod konserwacji żywności i nie ma nic wspólnego z chemią.

Misiu, dzięki za lekturę - poczytam, przyda się, co do słoiczków, nie zarzekam się, że nie, na razie chcę gotować a na słoiczkach czytam skład, jak będzie mi odpowiadać kupię a jak nie to nie. A te hormony i inne cuda w mięsie to fakt, niezdrowe są, ale ja będę miała dla dziecka mięso królika od kuzyna i kury ze wsi od ciotki, więc warto w tym przypadku gotować samej.

Spadam lulu, dobrej nocy dziewczyny :)

O ! Pierwsza :)

Dzień dobry :)

Miała być wiosna, błękitne niebo i 18 stopni. A u nas pada deszcz.

Bobas zrobił nam pobudkę o 6 . Wzięłam go do łózka i tak sobie brykamy az do teraz.

Marzenko - Super. Gratuluję :)

Dziewczyny, zauwazylam w opisie wypisu Julki w infornacjach dodatkowych taki zapis : bilans "0" nieprawidłowy I 1.6
Wie ktos o co chodzi ?

Znalazłam fajny schemat żyienuia mlekiem modyfikowanym

LICZBA I WIELKOŚĆ POSIŁKÓW
W pierwszych 3-4 tygodniach życia niemowlę powinno być karmione 6-8 razy na dobę (również w nocy), następnie 6 razy na dobę. Po 5 miesiącu ilość ulega zmniejszeniu do ok. 5 posiłków na dobę, a w 10 miesiącu życia do 4 na dobę.
Wielkość porcji w pierwszych 10 dniach życia można obliczyć według wzoru:
wielkość porcji (w ml) = 10 x (dzień życia –1)
przykład: noworodek 8 dniowy powinien otrzymywać 10 x (8-1) = 70 ml mleka modyfikowanego na każdy posiłek

Po 10 dniach orientacyjną wielkość porcji można obliczyć przy pomocy następującego wzoru:
wielkość porcji (ml) = 100 + (miesiąc życia x 10)
przykład: niemowlę 3 miesięczne powinno otrzymywać: 100 + (3 x 10) = 130 ml na każdy posiłek

moje w takim razie je za mało, bo średnio 90 ml

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Witam:)
u nas cudownie, ciepło i od rana okna pootwierane :-DJa już po kawie i dobrej nocce więc i humor dopisuje :)))
Marzena gratuluję i mam nadzieję, że tym razem nie skończy się płaczem córki bo ojciec dziecka jest bardziej odpowiedzialny za czyn popełniony :-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry