reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Ciąża ze stosunku przerywanego przy karmieniu piersią

laurelle

Fanka BB :)
Hej! Wiem, że jest to możliwe, ale ciekawi mnie czy są tu dziewczyny, którym faktycznie się to zdarzyło. Mianowicie, zajście w ciąże przy stosunku przerywanym, karmiąc nadal piersią ale mając już powrót miesiaczki. Hm?

reklama
Tak, ciąża w opisanych przez Ciebie warunkach jest możliwa i częstsza niż się wydaje, nawet jeśli stosujesz wyłącznie stosunek przerywany, nadal karmisz piersią i miesiączka już wróciła.
Stosunek przerywany to jedna z najmniej skutecznych metod antykoncepcji. W praktyce zawodzi nawet u co piątej kobiety w skali roku.

Karmienie piersią faktycznie może hamować owulację, ale tylko pod pewnymi warunkami: jeśli dziecko jest karmione wyłącznie piersią, co najmniej co 3 godziny, także w nocy. Jeśli karmień jest mniej, maluch śpi dłużej albo je już coś poza mlekiem - laktacja przestaje chronić przed owulacją.

Wiem, że w odpowiedzi mogą pojawić się komentarze typu „u mnie się nic nie stało” albo „ja tak długo i nic”, ale to ważne: jeśli odpowiedzą Ci trzy dziewczyny, że nie zaszły w ciążę, to nie są dane statystyczne ;)To ich doświadczenia. Każda z nas ma inne ciało, inny cykl, inną sytuację hormonalną. I nie warto ryzykować, jeśli naprawdę nie planujesz teraz kolejnego maluszka.

To chyba zależy od Twojego partnera. Część mężczyzn wytwarza preejakulat z możliwymi do zapłodnienia plemnikami, a część nie.
Ja zaszłam w ciążę karmiąc piersią, gdy miesiączka nie wróciła. Ale z normalnego stosunku, dzidziuś był planowany.

Hej! Wiem, że jest to możliwe, ale ciekawi mnie czy są tu dziewczyny, którym faktycznie się to zdarzyło. Mianowicie, zajście w ciąże przy stosunku przerywanym, karmiąc nadal piersią ale mając już powrót miesiaczki. Hm?
Koleżanka zaszła w ciążę trzy miesiące po porodzie, przy seksie przerywanym, bez miesiączki, karmiąc piersią 😉

Do góry