reklama

Ciąża

Palcia23

Początkująca w BB
Witam w niedziele zaczynam 18tc. Może mi ktoś powiedzieć który to jest miesiąc? Jak liczyć miesiące żeby wyszło 40 tygodni. Do lekarza idę w przyszłym tygodniu i też zamierzam o to zapytać, ale może ktoś już tu mi odpowie.

reklama
Rozwiązanie
Ja licze od ostatniej miesiaczki. Czyli np 4 sierpnia to 4 września 1 miesiac skonczony i tak dalej 4 października to juz skonczone 2 miesiące. Ale liczy sie tygodnie.
Lekarze operują głównie tygodniami, więc dlatego liczy się tygodnie przede wszystkim. Ale wiadomo, ze jak znajomi pytają, w którym człowiek jest miesiącu, to wypadałoby wiedzieć:P Tym bardziej, że jak ktoś sam w ciąży nie był, to dziwi go podawanie tygodni:P

Tabelki są orientacyjne - jeden miesiąc ma 4 tygodnie, inny 5, bo tak jest łatwiej człowiekowi, niż przeliczać wg rzeczywistych dni/tygodni, czyli niecałe 4,5 tygodnia na miesiąc.
Ja sobie liczyłam w ten sposób, ze jak miałam termin porodu na 13 marca, to po prostu 13 dnia miesiąca zaczynałam kolejny miesiąc, tak mi było łatwiej. Czyli np. 13 listopada zaczynałam 6 miesiąc, 13 grudnia - 7 miesiąc, 13 stycznia - 8 miesiąc, a 13 lutego - 9. Mi tak było łatwiej niż przeliczać tygodnie na miesiące.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry