Kasia78915
Fanka BB :)
Hej, czy któraś z Was boryka/borykała się z ciążowym zapaleniem dziasel? Jak sobie z tym radziłyście, co stosujecie?
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij
Tak, byłam u dentysty, który zrobił mi skaling wczoraj i plukam Meridolem. Pojawił się u mnie też guzek ciążowy. Niestety dentysta powiedzial że to tak musi zostać i leczenie w ciąży to właśnie po prostu higiena, ale zamierzam się wybrać jeszcze do innego dentysty, który może zleciłby jakieś specyfiki lepsze do plukania, a przy okazji postanowiłam zapytać też innych czy zmagali się może z tym i jak sobie radzili. Ten Dentysta nie wzbudził we mnie zaufania a dziasła bardzo pieką.A masz pewność. że to ciążowe?
Przede wszystkim dobra higiena jamy ustnej - mycie zębów min 2x dziennie, nitkowanie i stosowanie płynów do płukania. No i wizyta u dentysty - może dobrze by było zdjąć kamień nazębny.
Nadziąślak ciążowy można wyciąć, a nawet trzeba. Dziąsła mogą krwawić po zabiegu. Ale higiena była zbyt słaba. Ciąża jest tylko dodatkowym czynnikem zapalenia dziąseł a nie głównym. Inaczej wszystkie ciężarne miałyby taki problem. Musisz bardzo dokładnie i często myć zęby, w czasie mycia, dziąsła będą krwawiły, to normalne. To minie, ale potrzeba czasu i zaangażowania z twojej strony. Higiena! (Szvzotkowanie + nitka codziennie)Tak, byłam u dentysty, który zrobił mi skaling wczoraj i plukam Meridolem. Pojawił się u mnie też guzek ciążowy. Niestety dentysta powiedzial że to tak musi zostać i leczenie w ciąży to właśnie po prostu higiena, ale zamierzam się wybrać jeszcze do innego dentysty, który może zleciłby jakieś specyfiki lepsze do plukania, a przy okazji postanowiłam zapytać też innych czy zmagali się może z tym i jak sobie radzili. Ten Dentysta nie wzbudził we mnie zaufania a dziasła bardzo pieką.
Właśnie poki co ten mój nadziąślak jest mikroskopijny i dentysta zalecił obserwowanie. Być może powinnam się udać do innego z zapytaniem czy usuwać. HmmNadziąślak ciążowy można wyciąć, a nawet trzeba. Dziąsła mogą krwawić po zabiegu. Ale higiena była zbyt słaba. Ciąża jest tylko dodatkowym czynnikem zapalenia dziąseł a nie głównym. Inaczej wszystkie ciężarne miałyby taki problem. Musisz bardzo dokładnie i często myć zęby, w czasie mycia, dziąsła będą krwawiły, to normalne. To minie, ale potrzeba czasu i zaangażowania z twojej strony. Higiena! (Szvzotkowanie + nitka codziennie)
Żeby sobie ulżyć płucz naturalnie zaparzaną szałwią, ma właściwości ściągające. Możesz kupić dentosept A w żelu lub do płukania j.ustnej.
Staraj się nie jeść zbyt dużo owoców cytrusowych(albo kiszonek) i zamiast soków pij wodę, bo mogą dodatkowo podrażniać dziąsła.
To może nie jest tak źle jak by się mogło wydawać i się z tym uporasz w miarę szybko. ZdrówkaWłaśnie poki co ten mój nadziąślak jest mikroskopijny i dentysta zalecił obserwowanie. Być może powinnam się udać do innego z zapytaniem czy usuwać. Hmm
Dodatkowo mam aparat ortodontyczny. Żebym mogła to usunąć musiałabym zdjąć aparat. Plukam też dziasła woda z solą i robię okłady z cebuli. Nie wiem czy to mmcos pomoże ale już próbuje wszystkiegoTo może nie jest tak źle jak by się mogło wydawać i się z tym uporasz w miarę szybko. Zdrówka
PS zdarzają się nadziąślaki jak małe kalafiorki, średnica 1cm, więc wiesz...![]()
Okłady z cebuli podrażnią śluzówkę, nie rób tego. Nie wiem co chcesz nimi uzyskać? Woda z solą...hm... jako odkażanie? Ziołowe płukanki będą lepsze. Jeżeli masz aparat to z nitkowaniem będzie trochę ciężko. Kup irygator.Dodatkowo mam aparat ortodontyczny. Żebym mogła to usunąć musiałabym zdjąć aparat. Plukam też dziasła woda z solą i robię okłady z cebuli. Nie wiem czy to mmcos pomoże ale już próbuje wszystkiego