iwonka2006
Szczesliwa mamusia!
- Dołączył(a)
- 22 Marzec 2006
- Postów
- 13 692
Moze sie to komus przyda dla wzbogacenia wiedzyTekst z Onet.pl
Obalanie mitów ciążowych
W ubiegłym miesiącu urodziła zdrowego, donoszonego synka.
Rtęć pochodząca z niektórych owoców morza to tylko jedno z zagrożeń związanych z odżywianiem, na które powinna uważać kobieta ciężarna albo planująca zajść w ciążę. Obok tych prawdziwych zagrożeń pokarmowych – z których, paradoksalnie, wiele kobiet często nie zdaje sobie sprawy – pokutuje jednak wiele mitów dotyczących tego, co jeść a czego nie podczas ciąży.
Organizacja March of Dimes, która dąży do tego, by każda ciąża była tak dobrze zaplanowana i zakończyła się takim samym sukcesem jak ciąża Ivy, zamierza przedsięwziąć nowe kroki, by obalić mylne przekonania dotyczące jedzenia i zastąpić je poradami opartymi na sprawdzonych faktach. Niektóre zalecenia zaniepokoją kobiety będące wielbicielkami pokarmów i napojów, które – jak się okazuje - mogą zagrażać ich dziecku.
Kobietom w ciąży zaleca się na przykład, by trzymały się z daleka od mięs z delikatesów, w tym także od indyka w plastrach - chyba że przed zjedzeniem zostaną one ugotowane. March of Dimes, a także inni eksperci twierdzą zaś, że w ciąży można bezpiecznie wypić dziennie jedną lub dwie filiżanki kawy z kofeiną, jednak spożywanie nadmiernych ilości ziołowych herbatek (oraz trzech lub więcej filiżanek kawy) może być niebezpieczne i skutkować poronieniem.
Organizacja chce także zwalczać istniejące wśród niektórych kobiet przekonanie, że będąc w pojedynczej ciąży można spokojnie przytyć 18 kilogramów, a nawet więcej. Nadmierny przybór wagi w ciąży to nie tylko trudności z pozbyciem się zbędnych kilogramów po porodzie. Zwiększa on także ryzyko wystąpienia u matki cukrzycy ciężarnych, niebezpiecznych zwyżek ciśnienia krwi (stan przedrzucawkowy), konieczności przeprowadzenia cięcia cesarskiego oraz infekcji poporodowych. Dla dziecka nadmierny przybór masy ciała u matki zwiększa zagrożenie defektami cewy nerwowej, urazów porodowych i śmierci w okresie spodziewanego terminu porodu.
Badania na dziesiątkach tysięcy ciąż wykazały, że to, ile może przybrać na wadze kobieta w ciąży, by zapewnić optymalne dla zdrowia jej i dziecka rozwiązanie, zależy od tego, ile ważyła zanim zaszła w ciążę.
Według March od Dimes, ważąca prawidłowo kobieta powinna przybrać w ciąży od 11,5 do 16 kilogramów, kobieta z nadwagą od 7 do 11,5 kg, a kobieta z niedowagą od 13 do 18 kg. Kobieta będąca w ciąży mnogiej powinna przybrać na wadze odpowiednio więcej – w zależności od ilości dzieci, które nosi w swoim łonie.
Kiedy kobieta rozważa zajście w ciążę, jest to idealny czas, by nauczyć się podstawowych zasad zdrowego odżywiania i wcielić je w życie.
Podstawy zdrowej diety podczas ciąży są takie same jak dla każdej innej osoby w każdym momencie jej życia:
Oto przykłady niektórych pojedynczych porcji: kromka chleba, pół szklanki ryżu lub makaronu, szklanka owsianki, szklanka mleka lub jogurtu, dwie 2,5-centymetrowe kostki sera, 60 gramów ugotowanego mięsa, drobiu lub ryby, pół szklanki ugotowanej fasoli, dwie łyżki masła orzechowego, pół szklanki ugotowanych lub świeżych warzyw, szklanka zielonej sałaty, trzy czwarte szklany warzywnego soku, jedno jabłko, banan lub pomarańcza, pół szklanki świeżych owoców, trzy czwarte szklanki soku owocowego.
Należy też pić odpowiednie ilości wody – do 2 litrów dziennie – i regularnie ćwiczyć. Kobieta w ciąży może spacerować, tańczyć, pływać, uprawiać jogę, ale powinna unikać ryzykownych aktywności takich jak nurkowanie czy jazda na nartach.
Wiele powszechnych produktów może być w ciąży potencjalnie niebezpieczna. Kobieta w ciąży powinna unikać:
Zestawy witamin do stosowania w okresie ciąży nie zawierają jednak wystarczającej ilości wapnia - aby chronić kości matki i budować silne zęby i kości u jej dziecka, potrzeba dziennie 1000 miligramów tego pierwiastka. Upewnij się więc, że zjadasz wystarczająco dużo pokarmów bogatych w wapń, takich jak mleko, ser, warzywa zielone albo zażywaj codziennie preparaty zawierające wapń.
Źródło: New York Times
Obalanie mitów ciążowych
Jane E. Brody
Ivy niemal codziennie zajadała się sushi z tuńczyka. Gdy zaczęła starać się o dziecko, najpierw przezornie zrobiła sobie badania, które wykazały u niej wysoki poziom rtęci we krwi - co mogłoby poważnie zaszkodzić płodowi. Zszokowana tym odkryciem przestała jeść tuńczyka, a decyzję o ciąży odłożyła do momentu, gdy całkowicie pozbyła się rtęci ze swojego organizmu.W ubiegłym miesiącu urodziła zdrowego, donoszonego synka.
Organizacja March of Dimes, która dąży do tego, by każda ciąża była tak dobrze zaplanowana i zakończyła się takim samym sukcesem jak ciąża Ivy, zamierza przedsięwziąć nowe kroki, by obalić mylne przekonania dotyczące jedzenia i zastąpić je poradami opartymi na sprawdzonych faktach. Niektóre zalecenia zaniepokoją kobiety będące wielbicielkami pokarmów i napojów, które – jak się okazuje - mogą zagrażać ich dziecku.
Kobietom w ciąży zaleca się na przykład, by trzymały się z daleka od mięs z delikatesów, w tym także od indyka w plastrach - chyba że przed zjedzeniem zostaną one ugotowane. March of Dimes, a także inni eksperci twierdzą zaś, że w ciąży można bezpiecznie wypić dziennie jedną lub dwie filiżanki kawy z kofeiną, jednak spożywanie nadmiernych ilości ziołowych herbatek (oraz trzech lub więcej filiżanek kawy) może być niebezpieczne i skutkować poronieniem.
Organizacja chce także zwalczać istniejące wśród niektórych kobiet przekonanie, że będąc w pojedynczej ciąży można spokojnie przytyć 18 kilogramów, a nawet więcej. Nadmierny przybór wagi w ciąży to nie tylko trudności z pozbyciem się zbędnych kilogramów po porodzie. Zwiększa on także ryzyko wystąpienia u matki cukrzycy ciężarnych, niebezpiecznych zwyżek ciśnienia krwi (stan przedrzucawkowy), konieczności przeprowadzenia cięcia cesarskiego oraz infekcji poporodowych. Dla dziecka nadmierny przybór masy ciała u matki zwiększa zagrożenie defektami cewy nerwowej, urazów porodowych i śmierci w okresie spodziewanego terminu porodu.
Badania na dziesiątkach tysięcy ciąż wykazały, że to, ile może przybrać na wadze kobieta w ciąży, by zapewnić optymalne dla zdrowia jej i dziecka rozwiązanie, zależy od tego, ile ważyła zanim zaszła w ciążę.
Według March od Dimes, ważąca prawidłowo kobieta powinna przybrać w ciąży od 11,5 do 16 kilogramów, kobieta z nadwagą od 7 do 11,5 kg, a kobieta z niedowagą od 13 do 18 kg. Kobieta będąca w ciąży mnogiej powinna przybrać na wadze odpowiednio więcej – w zależności od ilości dzieci, które nosi w swoim łonie.
Kiedy kobieta rozważa zajście w ciążę, jest to idealny czas, by nauczyć się podstawowych zasad zdrowego odżywiania i wcielić je w życie.
Podstawy zdrowej diety podczas ciąży są takie same jak dla każdej innej osoby w każdym momencie jej życia:
- produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane: 6 do 11 porcji dziennie
- produkty mleczne, chude lub odtłuszczone mleko, jogurty, sery: 3 do 4 porcji dziennie.
- białko w postaci mięsa, drobiu, ryb, fasoli, orzechów, jajek: 3 do 4 porcji dziennie.
- warzywa, takie jak brokuły, marchewka, zielony groszek, pomidory czy buraki: 3 do 5 porcji dziennie.
- owoce, na przykład: pomarańcze, banany, jabłka: 2 do 4 porcji dziennie.
Oto przykłady niektórych pojedynczych porcji: kromka chleba, pół szklanki ryżu lub makaronu, szklanka owsianki, szklanka mleka lub jogurtu, dwie 2,5-centymetrowe kostki sera, 60 gramów ugotowanego mięsa, drobiu lub ryby, pół szklanki ugotowanej fasoli, dwie łyżki masła orzechowego, pół szklanki ugotowanych lub świeżych warzyw, szklanka zielonej sałaty, trzy czwarte szklany warzywnego soku, jedno jabłko, banan lub pomarańcza, pół szklanki świeżych owoców, trzy czwarte szklanki soku owocowego.
Należy też pić odpowiednie ilości wody – do 2 litrów dziennie – i regularnie ćwiczyć. Kobieta w ciąży może spacerować, tańczyć, pływać, uprawiać jogę, ale powinna unikać ryzykownych aktywności takich jak nurkowanie czy jazda na nartach.
Wiele powszechnych produktów może być w ciąży potencjalnie niebezpieczna. Kobieta w ciąży powinna unikać:
- surowych ryb i skorupiaków, które mogą stanowić źródło zakażenia pasożytem – toxoplazmą, która może wywołać ślepotę i uszkodzenie mózgu płodu.
- dużych drapieżnych ryb takich jak miecznik, rekin, makrela królewska, tuńczyk albacore (świeży i w puszkach), które zawierają niebezpiecznie wysokie ilości rtęci. Agencja ds. Żywności i Leków nakazuje ograniczyć spożycie tuńczyka albacore do 170 gramów tygodniowo, dopuszcza jednak spożycie 340 gramów tuńczyka w sosie własnym, krewetek, łososia, mintaja czy zębacza.
- niedogotowanego lub surowego mięsa, drobiu czy owoców morza. Korzystaj z termometru i przyrządzaj wieprzowinę oraz mieloną wołowinę w 160 stopniach, wołowinę, cielęcinę i baraninę w 145 stopniach, drób w całości w 180 stopniach, a piersi z kurczaka w 170 stopniach.
- niepasteryzowanego mleka i miękkich serów – fety, Brie, Camemberta, Roqueforta, queso blanco, queso fresco i Paneli, chyba, że na opakowaniu napisano ”wyprodukowano z pasteryzowanego mleka”. Mogą one zwierać bakterię wywołującą zatrucia pokarmowe – Listerię, która wywołuje poronienia, porody przedwczesne, martwe urodzenia i śmiertelną chorobę noworodków.
- hot dogów i mięs z delikatesów – chyba, że są dobrze ugotowane. Te mogą zostać zakażone Listerią po wyprodukowaniu.
- rozmrażanych pasztetów, past mięsnych i wędzonych owoców morza (chyba, że przed zjedzeniem dobrze je ugotujesz). Puszki są bezpieczne.
- lekko ściętych jajek i pokarmów takich jak dressing do sałatek domowej roboty czy likierów jajecznych z surowych lub tylko lekko ugotowanych jajek. Gotuj jajka do momentu, gdy białko i żółtko stwardnieją, aby uniknąć zakażenia Salmonellą.
- surowych kiełków, w tym lucerny, koniczyny, rzodkiewki, i fasoli mung.
- herbatek ziołowych i suplementów. Nie ustalono zasad bezpieczeństwa ich stosowania w czasie ciąży. Niektóre z nich takie jak pluskwica groniasta (łac. Cimicifuga racemosa) czy duże ilości herbatki rumiankowej mogą zwiększać ryzyko poronienia i porodu przedwczesnego.
- alkoholu, który może być przyczyną uszkodzenia płodu, w tym opóźnienia umysłowego i zaburzeń w zachowaniu. Choć drink od czasu do czasu nie musi być niebezpieczny, nie ustalono dotąd dozwolonej bezpiecznej ilości.
Zestawy witamin do stosowania w okresie ciąży nie zawierają jednak wystarczającej ilości wapnia - aby chronić kości matki i budować silne zęby i kości u jej dziecka, potrzeba dziennie 1000 miligramów tego pierwiastka. Upewnij się więc, że zjadasz wystarczająco dużo pokarmów bogatych w wapń, takich jak mleko, ser, warzywa zielone albo zażywaj codziennie preparaty zawierające wapń.