reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Ciekawe,smaczne i sprawdzone przepisy kulinarne!!!

reklama
Aniuhaven proszę:

1/4 kostki drożdży (tutaj chyba do dostania tylko suszone więc nie pamiętam jak to się przelicza...)
0,6kg mąki
0,4 litra letniego mleka
3 szczypty cukru
szczypta cukru
oliwa z olivek

Do letniego mleka dodajemy cukier i drożdże, mieszamy odstawiamy na 15 minut.Później dokładamy mąkę-najpierw 0,4 kg-.Odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie dodajemy sól, oliwę z olivek i resztę mąki.
Tajemnicą dobrego ciasta jest również to że mleko można zastąpić piwem i wodą( w proporcjach 1:1)
Ciasto piec 10-12 minut w temp.250stopni.
 
Anno dzieki - napewno wkrotce wyprobuje:tak::tak::tak: a tak na marginesie drozdze dostwpne sa w Jumbo male niebieskie opakowania / kosteczki jak 1/4 naszej:-D
 
Ja mam taki przepis, szybki, łatwy, i zawsze wychodzi. Ciasto jest cienkie i lekko kruche.
Łyżeczka drożdży, jeśli świeże, ale prędzej suszone tu dostaniesz, więc paczuszka suszonych. Pół szklanki wody ciepłej, łyżka miodu albo cukru. Taki rozczyn zostawiasz, aż drożdże sie zburzą, w ciepłym miejscu, ok.20 minut. W tym czasie możesz sobie przygotować składniki na pizzę:)
Mieszasz rozczyn, dodajesz trzy szklanki mąki, pół szklanki oleju albo oliwy z oliwek, szczyptę soli, czosnek rozgnieciony i odrobinę szałwi. Szybko zagniatasz ciasto. Powinno byc gumowate i ładnie odchodzić od ręki.W razie potrzeby dodaj oleju albo wody. Im wiecej oleju, tym kruchsze, im więcej wody, tym twardsze.Konsystencję ciasta regulujesz więc tymi płynami. Wyrobione ciasto zostawiasz jeszcze na chwilę do wyrośnięcia, a następnie rozciągasz ręką na blaszce, smarujesz pomidorami, układasz składniki, na górę ser i na 15 minut do piekarnika na 220 stopni. Smacznego!

wg przepisu wiatraczka - tu latwiej znalezc ;)
 
Niestety nie znam nazwy tej potrawy ale nauczylam sie to robic w Egicpie. Danie jest z jednego 'gara' .
Po przygotowaniu otrzymujemy kurczaka w warzywach i ziemniaczki, najlepiej podawac rowniez z ryzem, ktory
na koncu mozna podlac otrzymanym sosem. Bardzo aromatyczna, lekko pikantna potrawa.

Potrzebne :

1 wiekszy ziemniaczek
4-5 zabki czosnku
2 srednie cebule
4 srednie pomidorki
1 zielona papryczka chilli
4 male skrzydelka z kurczaka
1 kostka rosolowa
sol, pieprz, kumin mielony, kardamon,woda
duza patelnia, olej

Skrzydelka z kuraka nacieramy sola i pieprza, odstawiamy do lowodki na ok 20 min.
W tym czasie obieramy cebule, kroimy w srednia kostke, pomidorki rowniez w kostke,
czosnek oraz zielona papryczke w plasterki. Ziemniaka obieramy ze skroki i kroimy w plastry,
niezbyt cienke, niezbyt grube co by sie za dlugo nie gotowaly.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, zielona papryczke chili i troche smazymy az sie zacznie szklic.
Potem dodajemy czosnek, dajemy tu szanse sie troche zmiekczyc, potem pomidorki.Kiedy wszystkie warzywa smaza sie juz
na patelni i powoli robia sie miekkie, ukladamy miedzy nimi skrzydelka z kurczaka, troszke smazymy, obracamy na druga strone.
W tym samym czasie zagotowujemy troche wody, w zaleznosci od rozmiaru waszej patelni, kiedy woda jest goraca, dolewamy
ja do patelni, aby zakryla 3/4 patelni. Kruszymy kostke rosolowa, ukladamy ziemniaczki, dodajemy czubata lyzeczke
mielonego kuminu oraz ok 10-14 'owocow' kardamonu. Wszystko zaczyna sie ladnie gotowac , patelnie
przykrywacie pokrywa lub folia aluminiowa, dogladacie co jakis czas, sprawdzacie, czy ziemniaczki robia sie miekkie,
kiedy miekna, mozna sciagnac pokrywe/ folie i niech dochodza bez. Sprawdzacie lyzeczka smak potrawy, jesli nie jest slona
dodajecie soli i pieprzu do smaku, oraz kuminu, jesli myslicie ze smak nie jest zbyt intensywny. Kiedy ziemniaczki
sa juz miekknie danie mozna wylaczyc z ognia. Podawac z ryzem.
 
Makaron z wędzonym łososiem i orzechami włoskimiRodzaj makaronu - np. Pipe RigatePrzepis na makaron Pipe Rigate, Pasta z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi.Składniki, 2 porcje:• 150 g makaronu "Pipe Rigate", czyli zakręcone muszelki• 150 g łososia wędzonego• 4 orzechy włoskie• 1/2 cebuli• 2 ząbki czosnku• kilka kaparów• 4 łyżki płynnej śmietanki kremówki• sól i świeżo zmielony czarny pieprz• oliwa z oliwek• 5 łyżek białego wina• świeża bazyliaPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy, wrzucam pokrojoną cebulę, czosnek, orzechy i chwilę podgrzewam, aż składniki staną się szkliste, ale niezbyt zrumienione. Wlewam wino i chwilę odparowuję, wkładam pokrojonego na kawałki łososia wędzonego i delikatnie mieszając, chwilkę go podgrzewam, dodaję kapary. Na sam koniec dolewam śmietankę i dorzucam poszarpane liście bazylii. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Na talerzach polewam danie dodatkową oliwą, po 1 łyżce na talerz, dowolnie.
 
Fasolki zawijane w boczku - bardzo proste i bardzo smaczne u mnie w każde święta musi być.
Składniki:
- fasolka szparagowa
- boczek w plastrach
Przygotowanie:
Ugotować fasolkę na lekko miękko. Ostudzić. Zawijać w plastry boczku. Obsmażyć na patelni i gotowe.

DSC00078.jpg
 
reklama
Do góry