Kasia - dzięki za wszystkie rady, przydadzą się :-). U mnie zalecają wziąć do szpitala coś do jedzenia i picia, to znaczy jakieś batoniki, lizaki i wodę.... żeby nie być głodnym i mieć energię przez cały poród, no i się nie odwodnić. I podobno tylko w skrajnych przypadkach trzeba z tego zrezygnować. Co do kąpieli - to tu u mnie, też bardzo polecają, a najlepiej to oczywiście rodzić w wodzie ... bo idzie szybciej i mniej boleśnie. Tylko problem polega na tym, że tych basenów jest dość mało.
Co do dzieciaczków, które lubią być blisko mamusi przez cały czas- też słyszałam o chustach. Według moich koleżanek, to rewelacyjne rozwiązanie, bo masz dziecko przy sobie a przy tym obie ręce wolne ... i nosząc dziecko możesz jeszcze coś robić, np. zjeść obiad :-).
Lolitko - u mnie polecają tylko i wyłącznie śpiworki dla małych dzieci. Żadnych kocyków, kołderek czy poduszek. W UK odpowiednio gruby śpiworek to wyposażenie podstawowe noworodka

. Ja kupiłam dwa zimowe i mam nadzieję, że na początek wystarczą. Jak się będziesz decydowała na zakup zwróć uwagę na grubość, inne są na zimę a inne na lato. No i czy otwór na główkę jest dość mały, żeby dziecko nie wpadło do środka, oraz czy zamek jest odpowiednio zabezpieczony. To tyle, z tego co pamiętam, na co kazała mi zwrócić uwagę położna jak z nią o tym rozmawiałam.