Publikacje PubMedu nie są mi obce (jestem z wykształcenia biologiem) no ale jeżeli możesz coś polecić to z chęcią przeczytam, te które są dla Ciebie znane a wręcz zachęcam do otwartego podzielenia się, może innym dziewczynom również pomogą.
Co do terapii to trzeba szukać terapeuty czasem tak długo aż znajdzie się tego odpowiedniego. Ja również zmarnowałam rok na terapii metoda humanistyczną. Nie zmieniła ona nic w częstotliwości występowania ataków paniki a jedynie dogłębnie analizowała moje relacje z otoczeniem. Dopiero terapia metoda poznawczo behawioralna przyniosła totalną poprawę.
Często czytam tutaj na wątku "lęki naturalne dla ciąży" "mój stan nasila się przez ciążę". Nie wiem czy wiecie ale istnieje naprawdę wąska grupa chorób, która może nasilać stany lękowe. Ciąża stanowi jedynie wyjątek w sytuacji gdy nie zajmujemy się sobą odpowiednio (leki, terapia).
Mam świadomość jak dla wielu z Was moje posty są bardzo niewygodne. Powolne odstawianie leków to totalne wyjście ze swojej strefy komfortu ale jak podkreśliłam - Terapię można zacząć z lekami, jednak jej efektem powinno być uwolnienie. I wiem co mówię - przez lata nosiłam w torebce xanax z obawy przed jakimś silnym atakiem paniki. I żeby była jasność ja nie mam na myśli przypadków, dla których leki to jedyne i czasem wieloletnie rozwiązanie. Uważam jednak, że jest ich naprawdę naprawdę niewiele.
Moze teraz ja coś zacytuje: "Chociaż nie wszyscy chcą w to wierzyć, wydaje się, że lęk ma również genetyczne podłoże. Ten fakt zaobserwowano w wielu przypadkach, zaburzenia lękowe występują często u dzieci osób cierpiących na nerwice. Nie oznacza to, że nerwica lękowa jest zaburzeniem genetycznym. Koncentracja podatności genetycznej i środowiska jest niezbędna do rozwoju zaburzeń lękowych.
Nawet jeśli zaburzenia lękowe mają czynnik genetyczny, nie oznacza to, że są one nieuleczalne. Nerwica lękowa jest uleczalna jeśli osoba dostrzegająca problem zdecyduje się dziłać aby zmienić swoje funkcjonowanie. Terapia poznawczo-behawioralna jest bardzo skutecznym sposobem uwolnienia się od nerwicy lękowej."