reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

ciuszki, wozeczki i inne cuda dla naszych pociech

Tosika...w skrócie co mówiła Kiwaczka to głównie ze względu na kręgi szyjne. Głowa dziecka jest dużo większa proporcjonalnie do reszty ciała i przy wypadku leci do przodu i tu bardzo są narażone kregi szyjne, no więc jak posłuchałam to mnie wzięły wątpliwości i sie zastanawiam nad fotelikiem montowanym tyłem właśnie
Podobno w stanach też jest nakaz tak jak w kanadzie:tak:

poczytam bo jeszcz nie zdażyłam na ten temak

Pabla Kiwaczka kupiła jakiś be safe??/ ale go nie szukałam jeszcze. Kosztuje około 1000 zł

reklama
Post - może taki: BeSafe Combi X1? on też ty~łem montowany jest.
mnie niestety nie stać na zakup takich drogich fotelików dlatego jestem zdecydowana na chicco od0-18 kg i jak najdłuzej wozić mala tylem.

Ostatnia edycja:
Post - jak bylam ostatnio w hurtowni to Pani pokazywala mi fotelik montowany tylko tylem do kierunku jazdy, nie wiem czy nie tej firmy co Tosika wstawiala albo nie, to chyba co i nnego bylo.....ale też cena okolo 800 - 900 zl. i byl na system isofix a my tego w aucie nie mamy:-(

Wiecie co? Ja tak sobie myślę że nie warto inwestować tyle kasy na fotelik montowany tyłem. Za chwilę z każdego fotela maluszkom będą wystawały nóżki i nie da rady wozić ich tyłem poprostu:dry:
Nawet w takim ekstra wypasionym:tak:...jeśli nogi będą się opierały o oparcie siedzenia to kicha tak czy tak.

Jeśli już ktoś ma ochotę zaszaleć w tym względzie to lepiej przewalić kasę na fotelik obrotowy. Dużo łatwiej włożyć do niego malucha :tak: To się przydaje.

Bezpieczeństwo jest najważniejsze, to oczywiste. Przecież foteliki montowane przodem też przeszły testy zderzeniowe itd. i są bezpieczne (np maxi cosi-jeden z najbezpieczniejszych) :tak:Fakt, filmik który wkleiła Pabla jest przekonujący ale najważniejsze tak naprawdę jest to żeby maluch w ogóle był zapięty w foteliku , jakimkolwiek (no może z wyjątkiem takiego styropianu z hipermarketu:)

Ostatnia edycja:
ja tez sie napalilam na ten tylem montowany. ale mamabartka ma chyba racje jesli chodzi o te nozki, poza tym ciezko jest takie wieksze dziecko tylem do kierunku jazdy wozic bo sie buntuje. tutaj jest do 1 roku tylem i jak jezdzilam ze znajoma i jej dzieckiem to chlopczyk strasznie krzyczal i sie wkurzal ze nic nie widzi...a ja mam juz dosc jezdzenia z tułu z dzieckiem, zwlaszcza jak sama bede prowdzic:dry:
bezpieczenstwo jest najwazniejsze ale jak ja sie bede denerwowac ze sie Maly wscieka to jesczez gozej...zreszta u nas wszystko sie wyjsni jak kupimy samochod

a powiedzcie mi co to jest ten isofix?

Mamabartka - te foteliki sa od 0 do 4 roku zycia i z reguly montuje sie je na srodku tylnego siedzenia,dziecko ma więcej miejsca na nozki. wiem ze jezdza znajomej 2,5 roczne dziecko i problemu z nozkami nie ma.
w kazdym razie ja na pewno bym kupila gdyby nie ta kasa:-(
isofix to jest taki system w samochodzie umozliwiaj~ący zamontowanie fotelika tylko na takie wpięcia a nie na pasy. my mamy jakiś stary typ skody fabia i tam nie ma. A m~ój M mowil ze od jakiegos czasu system isofix jest w standardzie w samochodach.
i wlasciwie tu nie chodzi o wypas fotelika tylko o większe bezpieczeństwo. A niestety sa takie drogie bo nie ma ich w Polsce w standardzie, bo u nas ograniczen wiekowych nie ma żadnych.
a oczywiście każdy kupuje to co chce i to co jest w zasięgu jego portfela. W moim zasięgu niestety ich nie ma :-((

Ostatnia edycja:
Andula, super rzeczy sprzedajesz na aukcji!
Dziewczyny wkręciłyście mnie z tym MT - też chyba zacznę się zastanawiać:sorry2:

reklama
Pearl - wlasnie to jest jeden z tych, kt~óre do 18 kg dziecka mozesz miec tylem.
co do obrotowych - wlasnie taki zamierzam kupic, chyba chicco proxima 0-18 kg, on jest w instrukcji do 13 kg mozna przewozic tylem, a ze moja 13 kg pewnie osiagnie okolo 2 roku zycia to powinien byc ok:-)

Do góry