Sałatka z fetą
Składniki:
główka sałaty lodowej
kawałek fety o wadze około 20 dag
4 pomidory
szklankę czarnych oliwek
2 średniej wielkości ogórki
1 cebula cukrowa (lub czerwona)
na sos:
szklanka jogurtu naturalnego
1 zmiażdżony z odrobiną soli ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
garść świeżych liści bazylii (można zastąpić np. drobno posiekanym szczypiorkiem)
1. Sałatę porwać palcami na drobne kawałki.
2. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć sok i nasiona, następnie pokroić na niezbyt drobną kostkę.
3. Obrać ogórki, przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką usunąć nasiona, okroić na kostkę.
4. Obraną cebulę pokroić na cienkie piórka.
5. Sos przygotować poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.
6. Sałatę, pomidory, ogórki, cebulę i oliwki włożyć do misy. Dodać pokruszoną fetę. Zalać sosem i lekko wymieszać.
Od razu podawać z chrupiącym pieczywem.
Sałatka z tuńczyka - 2 wersje:
1. Składniki
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
puszka kukurydzy
puszka fasolki czerwonej
2 długie ogóry, albo 4 małe
torebka ryżu ugotowanego
4 /5 jaj na twardo
majonez (3-4) łyzki
sól i pieprz
2.Składniki
2 puszki tuńczyka w oleju
puszka kukurydzy
puszka groszku zielonego
3 ogórki kiszone
1 papryka czerwona, 1 żółta i 1 zielona
3 pomidory
oliwki
majonez
sól i pieprz
Co się z tym robi - wiadomo.;-)
Sałatka śledziowa
Składniki
śledź w oleju
puszka kukurydzy
puszka groszku zielonego
8 jajek na twardo
3-4 ziemniaki
może być cebulka albo por
można dodać ogórki kwaszone
majonez
łyżeczka musztardy
sól i pieprz
Tyż wiadomo....
Sałatka brokułowa
Składniki:
Brokuły
Ser feta
Majonez
Czosnek
Jogurt naturalny
Płatki migdałów
Nasiona słonecznika
1. Brokuły podzielić na dzwonki, spażyć lub zagotować.
2. Ser feta pokroić w kostkę, dodać do zimnych brokuł
3. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i czosnkiem i polać tym sałatkę.
4. Płatki migdałów uprażyć na patelni
5. Zimnymi płatkami migdałów i nasionami słonecznika posypać wierzch sałatki
Sałatka krabowa
Składniki:
1 opakowanie makaronu białego sojowego
1 puszka kukurydzy
2 opakowania
pałeczek krabowych mrożonych lub świeżych w oleju
Majonez
1. Makaron gotować ok. 5 minut
2. Wszystko pokroić, doprawić do smaku i zmieszać z majonezem.
3. Zamiast kukurydzy można użyć dużą ilość suszonego kopru.
Sałatka owocowa
Składniki:
Owoce jakiekolwiek, np: pomarańcza, banan, jabłko, melon
Sok z cytryny
Jogurt naturalny lub grecki
Miód
Ewentualnie płatki migdałowe lub pestki słonecznika lub dyni
1. Owoce pokroić w koski / plasterki
2. Skropić sokiem z cytryny a następnie polać sosem zrobionym z jogurtu zmieszanego z miodem.
3. Wersja bogatsza – wierzch wysypać uprażonymi płatkami migdałowymi, lub pestkami słonecznika albo dyni.