reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Co mamy dzisiaj na obiad?? :)

Sałatka z ogórkiem,szynką i makaronem ryżowym Primo gusto

makaron ryżowy , 30 dag szynki ,ogórek świeży (wąż) , koper(dużo) , sól, pieprz, majonez.

Makaron ugotować do miękkość (ok 1/3 opakowania),pokroić szynkę w paski,ogórka obrać i skroić na paseczki tak jak szynkę dodać przynajmniej pęczek skrojonego koperku i przyprawić do smaku.

Smacznego


ps.
Ja ogórka i szynkę kroję na długość zapałki.Ostatnio nawet ścierałam ogórka na grubych oczkach i też było oki.

Sałatka jest najlepsza jak postoi z godzinkę.
 
reklama
Sałatka z fetą
Składniki:
główka sałaty lodowej
kawałek fety o wadze około 20 dag
4 pomidory
szklankę czarnych oliwek
2 średniej wielkości ogórki
1 cebula cukrowa (lub czerwona)
na sos:
szklanka jogurtu naturalnego
1 zmiażdżony z odrobiną soli ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
garść świeżych liści bazylii (można zastąpić np. drobno posiekanym szczypiorkiem)
1. Sałatę porwać palcami na drobne kawałki.
2. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć sok i nasiona, następnie pokroić na niezbyt drobną kostkę.
3. Obrać ogórki, przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką usunąć nasiona, okroić na kostkę.
4. Obraną cebulę pokroić na cienkie piórka.
5. Sos przygotować poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.
6. Sałatę, pomidory, ogórki, cebulę i oliwki włożyć do misy. Dodać pokruszoną fetę. Zalać sosem i lekko wymieszać.
Od razu podawać z chrupiącym pieczywem.



Sałatka z tuńczyka - 2 wersje:

1. Składniki
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
puszka kukurydzy
puszka fasolki czerwonej
2 długie ogóry, albo 4 małe
torebka ryżu ugotowanego
4 /5 jaj na twardo
majonez (3-4) łyzki
sól i pieprz


2.Składniki
2 puszki tuńczyka w oleju
puszka kukurydzy
puszka groszku zielonego
3 ogórki kiszone
1 papryka czerwona, 1 żółta i 1 zielona

3 pomidory
oliwki
majonez
sól i pieprz
Co się z tym robi - wiadomo.;-)

Sałatka śledziowa
Składniki
śledź w oleju
puszka kukurydzy
puszka groszku zielonego
8 jajek na twardo

3-4 ziemniaki
może być cebulka albo por

można dodać ogórki kwaszone
majonez
łyżeczka musztardy
sól i pieprz
Tyż wiadomo....

Sałatka brokułowa
Składniki:
Brokuły
Ser feta
Majonez
Czosnek
Jogurt naturalny
Płatki migdałów
Nasiona słonecznika


1. Brokuły podzielić na dzwonki, spażyć lub zagotować.
2. Ser feta pokroić w kostkę, dodać do zimnych brokuł
3. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i czosnkiem i polać tym sałatkę.
4. Płatki migdałów uprażyć na patelni
5. Zimnymi płatkami migdałów i nasionami słonecznika posypać wierzch sałatki

Sałatka krabowa
Składniki:
1 opakowanie makaronu białego sojowego
1 puszka kukurydzy
2 opakowania
pałeczek krabowych mrożonych lub świeżych w oleju
Majonez


1. Makaron gotować ok. 5 minut
2. Wszystko pokroić, doprawić do smaku i zmieszać z majonezem.
3. Zamiast kukurydzy można użyć dużą ilość suszonego kopru.



Sałatka owocowa
Składniki:
Owoce jakiekolwiek, np: pomarańcza, banan, jabłko, melon
Sok z cytryny
Jogurt naturalny lub grecki
Miód
Ewentualnie płatki migdałowe lub pestki słonecznika lub dyni
1. Owoce pokroić w koski / plasterki
2. Skropić sokiem z cytryny a następnie polać sosem zrobionym z jogurtu zmieszanego z miodem.
3. Wersja bogatsza – wierzch wysypać uprażonymi płatkami migdałowymi, lub pestkami słonecznika albo dyni.
 
As, to u Ciebie na obiad to co wczoraj u mnie.:-D A wiesz jak ja ostatnio ogórka robię (i wszystkim suuuuuper smakuje)? Nie dodaję śmietany, tylko wkrajam ser feta. Wczoraj jeszcze dodałam odrobinę rzodkiewki i szczypiorku, ale sam ogórek też super. Tylko nie solić wcześniej, z wiadomego powodu...;-)

sałatek cd...

Sałatka z kurczaka z zupką chińską
Składniki:
2 zupki chińskie ostre – najlepszy kurczak curry z Vifonu
Filety kurczaka (najmniej 1 szt.)
1 średnia kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy



1. Kapustę pokroić i wsypać do miski
2.Filety pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, a następnie dodać do nich pokruszony makaron z zupki.
3.Dolać trochę wody, ale tylko tyle aby makaron ją wchłonął
4.Wsypać przyprawy z zupki – tylko suche.
5.Można doprawić dodatkowo innymi przyprawami – np. czymś ostrym.
6. Smażyć to wszystko chwilę mieszając, aż ewentualny nadmiar wody wyparuje, a następnie dodać do kapusty
Najlepiej nie czekać aż całkiem wystygnie, to wtedy kapusta będzie lekko sparzona i miękka.
7. Wymieszać, dodać kukurydzę.

Sałatka warzywna
Składniki:
20 dag ugotowanej fasoli
15 dag białej kapusty
30 dag twardych pomidorów
3 ugotowane ziemniaki
2 ugotowane buraki
15 dag marchewki
2 kiszone ogórki
1 cebula
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki oleju
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka nasion kminku
Sól
Kilka liści sałaty do przybrania
1. Kapustę poszatkować, posolić i zostawić na kilka minut, po czym odcisnąć nadmiar soku.
2.Ziemniaki, buraki i ogórek pokroić w kostkę.
3.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę
4.Cebulę obrać, posiekać, skropić sokiem z cytryny.
5.Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn.
6.Połączyć warzywa, dodać część natki, szczypiorek, kminek, posolić i wymieszać.
7. Na koniec dodać fasolę.
8.Polać olejem, ponownie wymieszać i schłodzić.
9.Porcje sałatki ułożyć na liściach sałaty, posypać pozostałą natką pietruszki.

Pikantna sałatka z indykiem

Składniki:
40 dag piersi indyka
1 łyżka oleju
½ ogórka
Pęczek dymki
1 duży pomidor
Pęczek rzodkiewek
½ pęczka szczypiorku
½ pęczka koperku
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
7 łyżek oliwy
Szczypta cukru, sól i pieprz


1. Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
2. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na jasnożółty kolor, a następnie zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony.
3. Mięso ostudzić, pokroić na wąskie paseczki.
4. Dymkę i rzodkiewki umyć i pokroić na cienkie krążki.
5. Ogórek obrać ze skórki i pokroić na talarki.
6. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.
7. Opłukany szczypiorek i koperek drobno posiekać.
8. Warzywa i mięso włożyć do salaterki, dokładnie wymieszać.
9. Przygotować sos: ocet lub sko, musztardę, sól, pieprz, cukier i oliwę dokładnie roztrzepać widelcem.
10. Sosem polać sałatkę.

 
Ostra sałatka z krabów

Składniki:
20 dag szparagów
7 paluszków krabowych
7 małych kolb kukurydzy (ugotowanych) lub ziarna z 2 dużych
2 duże papryki (zielona i czerwona)
3-4 dymki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżka musztardy
4 krople sosu tabasco
Szczypta pieprzu cayenne
Sól
Pieprz


1. Umyte szparagi włożyć do wrzątku i gotować przez 5 minut.
2. Odcedzić.
3. Oliwę, sok z cytryny, musztardę, sos tabasco, pieprz cayenne, sól i pieprz dokładnie wymieszać.
4. Szparagi ułożyć w salaterce, dodać pokrojone mięso z krabów i kukurydzę.
5. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
6. Dymkę pokroić w plasterki i razem z papryką dodać do salaterki.
7. Składniki polać przygotowanym sosem.

A na ostatniego Sylwestra zrobiłam taki "koktail" z krewetek - jak kto lubi oczywiście.
Paczka mrożonych krewetek "podsmażona" na wodzie na patelni
Cytrynka do skropienia krewetek
Kapusta pekińska, ale może być i sałata
Pomidorki koktailowe
(przypuszczam że można dodać co kto chce - ogóreczki, oliwki, ale wydaje mi się że tu im prościej i mniej tym lepiej;-))
i do polania majonez
Mój Mąż to żarł mało zębów nie pogubił, ale On kocha owoce morza

Więcej przepisów na razie nie mam, ale może coś Ci podpasuje z tego... Przepraszam że to taka "rozpierducha", ale ja na własne potrzeby zbieram sobie przepisy i robię taką "osobistą książkę kucharską" jak mam trochę wolnego. No i mam to w kompie, więc tylko przekopiowałam, ale tak mi się brzydko porobiło....
 
Ostatnia edycja:
A u nas dziś kotleciki mielone ,z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i do tego sałata z ogóreczkiem i śmietaną.mniam:-)
 
reklama
Do góry