reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

co na obiad.....?

Bedytka, wiem, ze juz kiedys mi podawalas, ale czy moglabys jeszcze raz dac przepis na bulki na parze (nazywane kluskami na parze:-p), ale taki latwy i ktory wychodzi ;-) bo do takich "ciastowych" rzeczy reki nie mam niestety :sorry2:
sandra ja tylko źródło podawałam: Kuchnia śląska:-p:tak:

reklama
delikatna potrawka drobiowa
4 porcje
-4 torebki ryżu parboiled
-30 dkg dymki (jak nie mam to nie daję)
-puszka ananasa w plastrach
-4 srednie cebule (ja daje ile mi sie spodoba)
-4 pomidory (tez daje na swój gust)
-30 dkg piersi z kurczaka lub indyka (również według uznania)
-olej
-zalewa z ananasa
-4 łyzki kwaśniej smietany (ja nie daje bo dobre jest bez)
-zielenina (tyz nie daje bo mój nie przepada)

Ryż ugotować według przepisu na pudełku ;-)
Dymke pokroić w kostkę,cebulę w piórka a ananasa w kosteczke zostawiając 4 plasterki w całości do dekoracji
Pomidory (najlepiej bez skóry) pokrój jak leci-i tak sie rozgotują :-D a mieso w paski czy jak Ci sie podoba :-D
Na oleju podsmaz mięsko,oprósz sola i pieprzem i wyjmij z gara :tak:
W tym samym tłuszczu podsmaż cebule i dymke,dodaj pomidory i pokrojone ananasy.Chwile smaż
Dolej zalewę z ananasa i jak trzeba to troche wody i smietanę.Następnie przypraw do smaku.
Podawaj z ryzem i udekoruj zielenina
SMACZNEGO
My z M uwielbiamy ta potrawkę

Badaicka, przepisik brzmi calkiem smacznie :tak::-)

U nas dzisiaj "jadlo drwala" - placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej, a do tego surowka z pora z jajkiem i jablkiem :tak:

Wczoraj zrobilam chilli con carne plus tortille kukurydziane (mojej roboty, wyszly calkiem niezle :-)). Sarze nie podeszlo, wiec zadowolila sie krupnikiem ;-):-)

a u mnie tak owego obiadu nie ma, mam 3 rodzaje pakory - filet z kurki, ziemniaki i cebula w ciescie z maki "gram" czyli z cieciorki i przypraw, rozne salaty i chlebek chapati (cienkie placki smazone na patelni bez tluszczu, podobne do podplomykow) do tego sos jogurtowy z kolendra i chatni z mango - kupioone w sklepie, ja nie lubie maz tak :D

make mozna dostac w sklepach ze zdrowa zywnoscia.. 500 gr kosztuje ok 5 zl, przynajmniej ja tyle w Szczecinie dawalam

a tak wygladala mniejwiecej moja pakora

Załączniki

• images.jpg
    images.jpg
    3,7 KB · Wyświetleń: 81
ale pyszności tu pokazujecie:-D
ja też na wyjeździe rarytasy jadłam, a dzisiaj wczorajszy karczek pieczony i sałatkę z pekińskiej (ze wszystkim co było w lodówce:-p):tak:

prawie nic nie gotowałam ostatnio, Aluta była u mojej mamy i jak do niej zaglądałam to zawsze coś pysznego dostałam... naleśniki, gołąbki...
a dzisiaj była pierś z kurczaka, pekińska i puree ziemniaczane:tak:

Kotlety mielone z piersi indyka, ryz, marchewka duszona - a na jutro gotowane brokuly z surowka :-p A przynajmniej moj maz - ja w pracy do 20. Mala obiad u tesciow :-)

reklama
U nas dzisiaj ogorkowa z ziemniaczkami byla, a na drugie karczek panierowany i salatka grecka :tak:
Na jutro nie mam pomyslu ;-):-)

Do góry