• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

co na wzmocnienie dla 3 latka?

reklama
Badania wykazują wpływ kwasów omega 3 na poprawę koncentracji u dzieci i zdolność zapamiętywania. Nie ma się jednak co spodziewać po miesiącu czy dwóch, myślę, że to przynajmniej 4-6 miesięcy.

Pewnie tak, swoje trzeba odczekać. Chciałabym, żeby dzieci w przyszłości nie miały problemów ze skupieniem się czy nauczeniem czegoś.
Ostatnio wyczytałam, że zbyt duża ilość zawartej w olejach rybich witaminy A może powodować rozrzedzanie tkanki kostnej. Ciekawe jak to się ma w przełożeniu praktycznym? Vitamarin nie ma co prawda witaminy A tylko E, ale koleżanka podaje już dość długo inny tran z witaminą A i zastanawiamy się, czy dużo trzeba tego tranu zażyć, żeby faktycznie był ten skutek negatywny.

Przy naszym trybie życia raczej trudno o przedawkowanie witamin :-)
A tak na poważnie, na wszystko trzeba zwracać uwagę, zwłaszcza że mamy tak wiele modyfikowanej żywności a zdrowa żywność jest bardzo droga.

ja podaję vibovit dla dzieciaków, a tran to co jakiś czas, w zależności co jedzą, bo jak nie chcą ryb to daję tran, a jak zjedzą rybę to już tranu nie daję. Jeśli jedzą ryby typu śledź, sardynka, tuńczyk i makrela. Samej ryby nie chcą jeść, ale jak zrobię pastę, lub w sałatce, albo w sosie to zjedzą, i lubią tuńczyka. Jeszcze kwasy omega3 są w oleju rzepakowym. Wiadomo łyżkami dzieci go nie jedzą, ale jak są jakieś sałatki lub coś na nim smażę to zawsze jakaś dawka minimalana tych kwasów jest, w innych olejach też są i w orzechach, jak się dzieciom podaje. Tak samo wit D jest w jajku, jak dzieci jedzą dość często to lekarz mi kazał uważać z tranem i lepiej podawać np raz w tygodniu niż codziennie, szczególnie latem. Bo jedne łyżeczka tranu to jest dzienne zapotrzebowanie na wit D i te kwasy omega3.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry