• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

co na wzmocnienie dla 3 latka?

reklama
Teraz jest dobry czas żeby zacząć wzmacniać organizm naszych dzieci, żeby już jesienią nie chorowały.

Zgadzam się. Jak jest cieplo dobrze jest zacząć przyzwyczajać organizm dziecka do zmian temperatury i np. dać moczyć dziecku nóźki z fontannach, lub jak jest możliwość kąpieli na świezym powietrzu. No i dawac wszystkie możliwe sezonowe, najlepiej krajowe owoce bo to jest bomba witaminowa, którą mamy tylko przez 2-3 miesiące na rynku.

Albo się sezon skończy albo warzywa i owoce podrożeją o 200%.
Ostatnio czytałam ciekawy artykuł na temat wpływu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i nawet był fajnie napisany, tylko zraził mnie ostatni akapit, w którym autorzy polecali czekoladę z kwasami omega dla dzieci. Nie mam nic przeciwko sprawdzonym suplementom z naturalnych składników, ale czekolada to już chyba dla mnie przesada.

Wiesz, czekolady to chyba najzdrowsze z łakoci pod warunkiem, że mówimy o "dobrych" czekoladach, czyli tych raczej gorzkich, ew mlecznych bez dodatków i nadzień. Zawierają bardzo dużo magnezu, wapnia, witamin z grupy E i B, są chyba najlepszym źródłem przeciwutleniaczy. Dlatego nie ma co demonizować i zabraniać dzieciom tej przyjemności.

Latem, a dokładniej w słoneczne dni, nie nalezy podawać witaminy D, która jest też w tranie. Może to doprowadzić do przedawkowania (hiperwitaminozy) tym bardziej, że równiez inne produkty dla dzieci są wzbogacane tą witaminą np. mleko modyfikowane.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry