reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Co nowego dzisiaj zjemy?

U nas tez problem ze śniadaniami i kolacjami. Misia jest mięsożerna i nic poza tym nie chce. Chleba raczej tez nie . Nie lubi naleśników ,placuszków i tego typu rzeczy. Za to z obiadami raczej nie ma problemu. Zje i zupe i drugie.

reklama
a ja się z jedzonkiem wyluzowalam...czytalam ze dziecko z samo siebie się nie zaglodzi - jednego dnia potrzebuje wiecej tego innego zupelnie inne smaki:tak:
flacha u nas podstawa ale mat ją dostaje do ręki i je sam ile chce... u pani jakieś II sniadanko, obiadek i jeszcze flaszka z kaszką jak chce - w domku obiadek jak ma ochotę ale jak mam się z nim szarpać to se odpuszczam - coś tam wieczorkiem skubnie z natasią i kaszka do picia wieczorkiem z 240ml wody a jakk obali i mowi ciem do się dorabia - nieraz 400ml wysiorbie wieczorkiem:confused::baffled: a beknie pozniej jak stary:-D

pysia - tak troszke budzi we mnie niepokój ten budyń:sorry2: bo jak dla mnie to takie zamulanie dziecka mąką i cukrem:sorry2: od czasu do czasu na podwieczorek:tak: to tak:tak:

pysia no z tym budyniem to tez mysle ze troche za duzo
ja robie Emilce taki na mleku ale nie chce woli te zalewane wrzatkiem "slodka chwila"ale to jako deserek i 2 razy w tyg:tak:
zosia moja tez miesozerna i placuszki,nalesniki,racuchy nie maja szans przebicia:-Dkartofle i makaron tez nie...

dawalam i takie z paczki ryz na mleku z cynamonem albo kaszka z owocami i tez nie:no:

prawie codzennie deserek Paula albo Monte no i tez nie wiem czy nie za duzo tego:confused:no i popijamy od czasu do czasu Punice te dla dzieci bez konserwantow cukru i inych dodatkow:tak:

dobra ide zbudzic dziecko bo wieczorkiem nie bedzie chciala pojsc spac a nie widzi mi sie beganie za nia do 21-ej:-D:tak:

ale Wam zazdroszcze monte i innych wynalazkow.......Igor ma caly czas na cos uczulenie wwwrrrrrr....wiec zolte sery i jogurty odpadaja....raz na jakis czas daje serek waniliowy z rolmlecza .....mleko dwa razy dziennie o 12 i 20 do spania ok 180 ml...na sniadanie parowki (sam!!!!!!!!!! z ketchupem ) jajko na zadko, kasza manna , płatki owsiane lub kanapeczki.....na obiadek zpua lub drugie danie zalezy co my jemy.........a do picia to podajecie herbatke zwykla czy nadal granulowana np z hippa??????????

Smart ja daje z Hippa herbatke ale juz powoli Martyna nie chce jej pic. Czasem jakies soczki tez z tych dla dzieci, bo choc slodkie to musze cudowac bo Martyna nie chce mi pic wogole. Daje jej wiec byle tylko mi cos wypila.

U nas jest i mleko rano i wieczorem, kaszka w ciagu dnia badz kaszka manna badz owsianka, paroweczka w miedzyczasie, monte lub jakis serek homogenizowany. Sa tez oczywiscie owoce tzn. kiwi banany pomarancze...

Mleczka kanapka jest uwielbiana ale staram sie ograniczac bo slodka... Kakao dzis dalam ale nie zrobilo wrazenia :no:

Martyna jest dosc lakoma wiec u nas w ciagu dnia to ona wszystkiego tak naprawde skubnie :sorry2:

a do picia to podajecie herbatke zwykla czy nadal granulowana np z hippa??????????

ja herbatki daje od czasu ale w ciagu dnia do picia wode a do popicia bo obiedzie np soki z kartonikow Punica:tak:sa bez konserwabtow bez cukru i tez6 takie specjalne dla dzieci,w Pl chyba sok Fortuna jest taki no i wody te smakowe i soki domowej roboty i kompocik:tak:i soczki z Herbapolu :tak:ale kazdy ten soczek jeszzce i tak mieszam z woda

dzsiaj na obiadek kalafiorek zapiekny w bulce tartej:-DEmilka caly czas glaskala sie po brzuszku i nie mogla wyjsc z zachwytu:tak:

dajecie juz grzyby?a w jakiej postaci?niby do 3-go r.z. sie nie powinno:tak:

Widze ze wiekszosc dzieciakow jeszcze pije mleko jako osobny posilek........U nas nie ma szans :no: Kuba nie tknie mleka modyfikowanego, a tym bardziej z butli przez smoczek...
Tak wiec w ciagu dnia jako picie w bidonie dostaje mleko krowie.
Poza tym pije wode mineralna niegazowana, wode z dodatkiem syropu z Herbapolu, herbatki ziolowe albo owocowe (ale nie granulowane), czasem soki z kartonu zmieszane z woda....oczywiscie nie wszytsko jednego dnia, tylko wymiennie ;-)

Ja daję jeszcze herbatkę granulowaną Bobovity-jabłko z melisą:tak: Ale też inne owocowe-te są już z torebki... Poza tym woda i czasami soczki, ale zawsze rozcieńczane z wodą;-)

Ja daję herbatkę z Hippa ,soczki staram sie gerbera i przeważnie je rozrabiam z wodą ,ale najwięcej daje wody. Mleko modyfikowne nie chce i daje jak Aneta krowie.

reklama
jakies konkretne zmiany w menu waszych maluszkow?
u nas wlasciwie bez zmian chociaz Emilka nie boi sie juz skosztowac nowosci:tak::-Dnie akceptuje jogurtow z owocami,pluje na kilometr i to sama akcja przy platkach z mlekiem:-Dmusza byc chrupiace i twarde jak tylko nasiakna mleczkiem to fee:-Dno i nadal kaszki na sniadanko...
jestem bardzo zadowolona bo jak powiem ze jedzonko gotowe odchodzi nawet od telewizora i przychodzi do kuchni zjesc:tak:

Do góry