reklama

Co potrzebne do szpitala?

Pryzybela jesli chodzi ci o MATERNITY TOWELS to sa to poprostu duze, grube podpaski i jesli nie mozesz ich dostac w sklepie dla mamus jak np mother care albo cos podobnego to kup najbardziej chlonne podpaski nomalne.
a jesli chodzi ci o takie podklady ktore rozkladasz na lozku jako zabezpieczenie przy plamieniu albo jak sie boisz ze wody plodowe ci odejda w aucie czyli MATERNITY MATS to tak samo jesli nie mozesz kupic ich w specjalnym sklepie to u mnie np sa z pamersa dla dzieci BED MATS ale tez z powodzeniem moga byc takie o jakich myslalas dla doroslych.
nie wiem czy ci pomoglam...

reklama
Dzieki Srefanka! Nawet nie wiedzialam, ze az tyle roznych rodzajow tego typu rzeczy mozna znalezc;) Na liscie rzeczy do szpitala, napisali, ze chodzi o sanitary pads, a poniewaz radza wziac 48 sztuk, wiec to raczej o cos podpaskopodobnego chodzi:) Ale slyszalam od kolezanki, ze takie zwykle pospaski (nawet wyjatkowo spore i chlonne) moga nie wystarczec zwlaszcza zaraz po porodzie, wiec chyba sie popytam jeszcze w aptece, co polecaja, a w ostatecznosci wezme te wklady dla nie trzymajacych moczu (na pewno musza byc wmiare szerokie i chlonne)

Faktycznie, nawet ciekawa stronka:) A mnie tez wlasnie zdziwila ilosc tych podkladow w jakie trzeba sie zaopatrzyc (bo polecala, zeby wziac do szpitala tyle sztuk ile pieluszek dla bobasa:szok: ) Wiec chyba niezlego potopu nalezy sie spodziewac, ale to chyba cena za brak @ przez cala ciaze;-)
A co do tych skapych majteczek, to juz podczas wycieczki do szpitala pielegniarka lojalnie uprzedzila, ze bardziej praktyczne od np stringow beda zwykle bawelniane majtasy:-)

hehe no tak wiem o czym mowisz!! jak tu przyjechalam to wydawalo mi sie ze wszyscy mi wszystko tlumacza jak ''krowie na miedzy'' bo jestem z innego kraju. teraz juz wiem ze oni poprostu tak maja :-) bo dla ciebie to oczywiste zeby nie brac stringow ale widac nie dla kazdej kanadyjki :-)

Pewnie biora to z wlasniego doswiadczenia:-)

W szpitalu podpytywali sie nas, np czy chodzilismy do szkoly rodzenia i czy mamy blisko kogos z rodziny, kto moglby pomoc przy dziecku... Niby fanie ,ze sie o to troszcza, ale jakos tak to wygladalo jakbysmy byli dwojka malolatow, co zaliczyli wpadke i nie wiedza co z tym fantem zrobic:)
Pewnie, ze duzo rzeczy jeszcze przed nami do nauczenia, ale nikt nie ma patentu na 100% wlasciwa pielegnacje i wychowywanie dziecka. A rozsadny czlowiek kochajacy wlasne dziecko jakos sobie poradzi i bez mamusi i bez tesciowej (choc czasem moze byc trudno:))

A ja słyszałam że nawet najbardziej chłonne podpaski nie dadzą sobie rady po porodzie.... także pryzybela jak dasz rade to lepiej sobie kup te podkłady albo wkłady jak niema nic innego..

Co do podkladow to u kazdej chyba inaczej "leci" mi napewno nie starczylyby podpaski, poza tym dwa opakowania zuzyli mi na sam porod a potem jeszcze ze dwie paczki zuzylam , potem przeskoczylam na wielkie podpaski,takie na noc.No i to chyba tak jest ,ze za to ,ze 9 mcy bez @ to potem musimy swoje odrobic;-):-D

JA dzięki bogu mam bardzo mało obfity połóg sama się zdziwiłam w szpitalu że dziewczyny latają co chwile do łazienki i zostawiają za sobą ślady krwawienia ja nawet nie musiałam biegać co godzinkę aby wymieniać tak jak przy okresie robiła to co 4-5 godzin

reklama
no to mam swoja liste ;-)
to jest moja lista potrzebnych rzeczy do szpitala z ubieglego roku:
-dowod osobisty
-ksiazeczka ubezpiecz. ew.RUM
-karta ciazy
-ew.skierowanie do szpitala
-wyniki badan ,zwlaszcza; grupa, krwi,ostatnia morfologia i mocz, hbs, Wr, ostatnie usg
-DO PORODU
-koszula(na zmarnowanie)rozpinana u gory
-szlafrok
-kapcie
-majtki
-cieple skarpetki
-podklady poporodowe(chyba ,ze w szpitalu nie wymagaja tego do porodu)
-maszynka do golenia(jesli potrzebna), lewatywa jednorazowa
-chusteczki do nosa, nawilzane do twarzy i odswiezenia sie na szybko
-recznik
-przybory toaletowe
-jesli masz dlugie wlosy to cos do zwiazania
-pomadka ochronna do ust(przydaje sie po dlugim oddychaniu)
- woda do picia
-cos do notowania (czestotliwosci skurczy)
-cos do picia i ew. jedzenia dla meza
- dla mnie super byla woda w sprayu do twarzy.Rewelacyjnie chlodzila podczas dlugiego porodu
-APARAT!
PO PORODZIE DLA MAMY
-2 koszule do karmienia
-szlafrok
-skarpetki
-majtki(polecam siateczkowe , wielorazowe) 2-3 sztuki
-przybory toaletowe(tantum rosa do podmywania, cos do mycia reszty ciala)
-obowiazkowo jakis krem lub oliwka(moze byc ta sama co dla dziecka) skora na brzuchu po porodzie jest niesamowicie sucha.
-podklady poporodowe
-stanik do karmienia
-wkladki laktacyjne
-moze laktator
- telefon komorkowy ;)
DLA DZIECKA
-pieluszki okolo 20 sztuk
-pieluszki tetrowe ze 2-3 sztuki(przydaja sie do wszystkiego)
-5 body
-5 pajacow lub spioszkow i kaftanikow
-dwie czapeczki bawelniane, jedna cieplejsza
-skarpetki
-przybory toaletowe( mydelko, oliwka,krem do pupy,szczoteczka do wlosow, patyczki do uszu dzieciece)
-rozek
-ubranko na wyjscie ze szpitala+ koniecznie krem zimowy do posmarowania buzki.
-recznik kapielowy
To tyle, mam nadzieje ,ze przyda sie wam, zeby chociaz cos zgapic.Ja to samo biore teraz

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry