reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Co sądzicie o Prenatal testDNA?

Wzięłam z ich strony, gdzie jest całą tabela, ile było wyników pozytywnych a ile falszywie pozytywnych a ile negatywnych i falszywie negatywnych. I pamiętam, że przy pozytywnych i fałszywie pozytywnych właśnie przy tym punkcie było coś w stylu 53 i 57 kolejno. Czyli zdiagnozowali tyle samo dobrze co źle (w sensie napisali, że jest, choć nie było). A więc trochę to słabo brzmi. :)
Ale "czułość" ma swoją definicję. Jeśli z niej nie liczyłas, to ciekawe, czy wyszłaby Ci jednak ta deklarowana czułość wg definicji.

reklama
Skąd wzięłaś takie dane? Oczywiście, że NIPT są najskuteczniejsze dla 3 głównych trisomii, jednak liczby, które podałaś dla Karyo Plus mijają się z prawdą. Czułość Prenatal testDNA dla mikrodelecji wynosi 83,33 a nie 50%. Dla delecji i duplikacji jest jeszcze wyższa (dane z publikacji: Diagn, 2024 Apr 30 doi.org/10.1002/pd.6580.).
A Ty dla nich pracujesz lub piszesz posty sponsorowane?

Ale "czułość" ma swoją definicję. Jeśli z niej nie liczyłas, to ciekawe, czy wyszłaby Ci jednak ta deklarowana czułość wg definicji.
To na pewno do mnie było?
W sensie, ja rozumiem, że czułość liczy się inaczej, ale chodzi mi o to, jak 50 zdiagnozowali dobrze w grupie kontrolnej a 50 fałszywie dodatnio, no to kurde słabo trochę

To na pewno do mnie było?
W sensie, ja rozumiem, że czułość liczy się inaczej, ale chodzi mi o to, jak 50 zdiagnozowali dobrze w grupie kontrolnej a 50 fałszywie dodatnio, no to kurde słabo trochę
Ale ostatecznie najgorszym błędem jest wynik fałszywie ujemny... Jeśli tych fałszywie ujemnych jest mało, to czułość rzeczywiście jest duża. Czy to jest słabe... no idealne nie jest, ale czy któryś inny test się chwali swoistością, czyli tymi wynikami dla zdrowych dzieci? Ja tych liczb nie widzę, dlatego zajawka do Ciebie, czy faktycznie z tych danych wynika, że czułość jest wysoka.

Ale ostatecznie najgorszym błędem jest wynik fałszywie ujemny... Jeśli tych fałszywie ujemnych jest mało, to czułość rzeczywiście jest duża. Czy to jest słabe... no idealne nie jest, ale czy któryś inny test się chwali swoistością, czyli tymi wynikami dla zdrowych dzieci? Ja tych liczb nie widzę, dlatego zajawka do Ciebie, czy faktycznie z tych danych wynika, że czułość jest wysoka.
Ja je znalazłam u nich na stronie, choć łatwo nie było, gdzies odnośnik mają po prostu. Bo właśnie miałam robić nipt, miałam wybrany Sanco i wyskoczył mi ten temat, więc jeszcze pogrzebałem i sprawdziłam ten. :)

Takie się ma wrażenie, jak komentarze z pochwałami piszą użytkownicy, co mają 1 post. 🤭
Nawet nie o to chodzi, co o rąbniecie szczegołami w tym pochwalnym poście, jak z reklamy. Nie patrzyłam ile postów mają użytkownicy poza Autorką.

Ale z drugiej strony wiele razy widziałam użytkowników z +1000 postów, którzy nagle zaczynają walić reklamy. Albo sprzedane konto albo nowa pracka.

reklama
Do góry