reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Co się dzieje w moim brzuszku ?(z perspektywy lekarza)

aksmobulka ja od 35 tc też nie znam wagi dziecka, ale jakoś mocno się tym nie przejmuje, bo wiem, ze i tak jest spora granica błędu. Natomiast podobnie jak kikolka marwi mnie niewiedza na temat łożyska zwłaszcza teraz po tym "wąskim zapisie ktg".

reklama
no mam to szczęście,że dostałam takie info wczoraj od doktorki...łożysko spokojnie może jeszcze wytrzymać...;/ ale...tak czy tak martwi mnie niewiedza co do wagi,gdyż jak leżałam w szpitalu w 27 tc to straszyli mnie że mogę mieć kiepskie przepływy i musiałam zrobić usg dopplerowskie,że niby Oliwia ma za mały brzuszek co do tc ciąży.Po wizycie u specjalisty stwierdzono że nic się z dzieckiem nie dzieje i jest zdrowiutka heh...to już jest chyba moja jakaś paranoja...:blink::blink:

Aksmobulka- wiem, że to nie łatwe ale spróbuj wyluzować. Tak jak dziewczyny piszą- waga jest mocno szacunkowa i waha się +/- 500 g. Jeśli masz gdzieś na wynikach z usg poszczególne wymiary dziecka to możesz się pobawić tutaj:

www.twoja-ciaza.com.pl/kalkulatory/index.php

Ale to tak jak piszę- raczej w formie zabawy. Co się zaś tyczy wielkości brzuszka to u nas też jest mniejszy o ok. tydzień. Ale ponieważ różnica nie wzrasta i jest poniżej 2 tygodni to moja gin stwierdziła, ze wszystko jest ok i nie ma się czym stresować. po prostu taka uroda dziecka.

Ostatnia edycja:
Nie przejmuj sie za małym brzuszkiem - w ta stronę jest w porządku, gorzej jak jest za duży, wtedy jest podejrzenie powiększonych nerek i badają dalej - koleżanki synek tak ma.

Poza tym - nie spotkałam jeszcze dziecka, które ma wszystko w tym samym rozmiarze - zawsze cos jest za duże a cos za małe jak na t.c. Tylko dlaczego mój młody musi mieć akurat główke starszą o tydzień???

Witajcie gratuluje udanych wizyt. Miejmy nadzieje że do końca już wszystko będzie ok:-). u mnie po wczorajszej wizycie nic się nie dzieje. Główka jeszcze wysoko, rozwarcia brak:-( więc mogę jeszcze chodzić i chodzić w tej ciąży. No cóż trzeba rozpocząć system wdrażania męża :-)

Ja po wczorajszej wizycie troszke zalamana, szyjka nadal calkowicie zamknieta, polozna powiedziala ze to bardzo dziwne, ze jestem po terminie i to moje drugie dziecko i tak sie dzieje, i ze pewnie skonczy sie znow cesarke :(((( gdybym wiedziala moglam miec za zadanie i tulic dzidzie od dwoch tygodni :// wiec w poniedzialek kolejna wizyta a we wtorek pewnie cc

gratuluję udanych wizyt
natalkaa ważne żeby dzieciątko było zdrowe co ma być i tak będzie:tak:
a ja po wizycie u położnej główko nisko wszystko ok tylko buźka nie w tą stronę co trzeba oby się obrócił bo inaczej poród cięzki...

Dzieki Karis wiem, ze to najwazniejsze tylko tka nadzieje mialam caly czas na sn a teraz juz chyba nie ma co liczyc, ze szyjka sie otworzy w ciagu dwoch dni na tyle zeby sam sie porod zaczal??
A co to za roznica, w ktora strone buzka?? Nawet nie wiedzialam, ze to ma znaczenie, ale jesli tak to trzymam kciuki, zeby sie obrocila :tak:

ja tez nie wiedziałam że ma to znaczenie w którą stronę główka ale zyczę żeby się odwróciła
natalkaa najważniejsze żeby dzidzia zdrowa ;-)

reklama
nam mowili, ze to wazne jak jest dziecko obrocone buzka ale tym sie nie ma co na razie przejmowac, bo to jest zadanie dziecka na sam czas porodu a nie koniecznie "na zapas" :-)

natalkaa - na ile sie orientuje i na ile mi ginka tlumaczyla sa dwa rodzaje porodu: stopniowy (wszystko sie dniami/tygodniami przygotowuje) i spontaniczny, gdzie "z niczego" nagle pelna gotowosc. Kto wie, moze jestes przykladem tego drugiego typu :-)

Do góry