reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Asiek znam to - chodziłam do poradni tylko po to aby pogadanki wysłuchać. Ja na szczęście blisko miałam.

fasolka - a ile jesz? Bo mi kazała po przeglądnieciu pierwszych 2 tyg zmniejszyc porcje ale jeść częściej. Jak zwykle jadłam 2 kanapki na sniadanie tak teraz 1. Ale mówiła ze dieta nie ma polegac na głodzeniu się - więc jak po 1 bede głodna to za 1,5 godz kolejna jeść. I w sumie to nawet mogę mieć 10 posiłków dziennie.
I ja nie chodziłam do specjalnej poradni ciażowej - musiałabym ponad miesiąc na 1 wizyte czekać. Poszłam do zwykłej poradni cukrzycowej. Na NFZ :)

reklama
powiem tak ja jak dostałam glukometr to po 3 dniach 3 razy normę przekroczyłam i już jechałam do poradni ;/ a teraz powoli powoli wiem co jem po czym mam mały cukier i to wcinam ;P dasz radę jak coś ci pomożemy !!!! ja zawsze po śniadaniu obiedzie i kolacji spaceruję godzinkę to cukier tez wtedy spada....a co jadłaś na obiad ?

a na czczo mi ost wariuje mam 93 a dzisiaj 92 nie wiem co jest.....a reszta super

u mnie na czczo max 91 ale po śniadaniu lub kolacji z reguły wyskakuje ponad 130 z obiadu nie moę jeść ziemniaków na drugie da razy sprawdzalam i zawsze mam ponad normę
dzieki za wsparcie

powiem tak ja jak dostałam glukometr to po 3 dniach 3 razy normę przekroczyłam i już jechałam do poradni ;/ a teraz powoli powoli wiem co jem po czym mam mały cukier i to wcinam ;P dasz radę jak coś ci pomożemy !!!! ja zawsze po śniadaniu obiedzie i kolacji spaceruję godzinkę to cukier tez wtedy spada....a co jadłaś na obiad ?

a na czczo mi ost wariuje mam 93 a dzisiaj 92 nie wiem co jest.....a reszta super

Sniadanie ;kromka chleba ziarnistego z ogórkiem i pomidorem
sniad 2 ; kromka chleba ziarnistego z plastrem sera zóltego
obiad zupa jarzynowa

Własnie diabetolog mi tez o spacerach mowiła , ale ja lezec niestety musze (leze juz dwa miesiace prawie)

ja na śniadanie i kolację jem też ciemny chleb ziarnisty ze slonecznikiem troszke masla smietankowego ogorek wedlina pomidor i nie przekracza normy ufff

a na obiad zjadlam dzisiaj ziemniaki 5 srednich, schabowe ugotowane bo nie moge smazonego i mizerie zrobilam ze szczypiorkiem i rzodkiewka spacerek i mialam dzisiaj 82......jejku to faktycznie szkoda ze nie mozesz spacerować ale damy rade ja dzisiaj sie zalamalam i zaczelam plakac mam dosc tej diety kontroli jedzenia co 2 godziny wymiotowac chce mi sie tym wszystkim ;/;/

ja na śniadanie i kolację jem też ciemny chleb ziarnisty ze slonecznikiem troszke masla smietankowego ogorek wedlina pomidor i nie przekracza normy ufff

a na obiad zjadlam dzisiaj ziemniaki 5 srednich, schabowe ugotowane bo nie moge smazonego i mizerie zrobilam ze szczypiorkiem i rzodkiewka spacerek i mialam dzisiaj 82......jejku to faktycznie szkoda ze nie mozesz spacerować ale damy rade ja dzisiaj sie zalamalam i zaczelam plakac mam dosc tej diety kontroli jedzenia co 2 godziny wymiotowac chce mi sie tym wszystkim ;/;/

Wcale ci sie nie dziwie ze masz dosc mnie wiadomosc o cukrzycy dobiła:no: od poczatku ciazy mam skaczace cisnienie i musiałam odstawic kawe sol itp,potem plamienia i strach ze znowu dzidzie strace na krotko sie uspokoiło i w 19 tyg ciazy plamienia szpital i okazało sie ze szyjka mi sie skracac zaczeła i rozwierac załozyli mi pessar do tego nisko umiejscowione łozysko :crazy: i nakaz lekarzy lezec liczenie kazdego tygodnia zeby malenka donosic choc do 34 tyg .....jeszcze do tego doszła cukrzyca i odmawianie sobie kolejnych rzeczy .....jestem juz potwornie zmeczona psychicznie i fizycznie ....

Witam Słodkie Mamy.
Ja od trzech tygodni jestem na diecie. Na początku było ok, cukier w normie, ale od kilku dni mimo, że cały czas trzymam dietę cukier mi rośnie, wczoraj po śniadaniu miałam 152, dzisiaj 149, a jem zawsze dwie kanapki z razowego chleba, wędlina, sałata, pomidor, czasem rzodkiewka. Po obiedzie miałam najlepszy cukier, poniżej 100 a od paru dni powyżej, wczoraj 126 :/ A dieta cały czas ta sama, też mam już dość, dzisiaj miałam jakiś jadłowstręt, pół godziny jadłam śniadanie, aż mnie cofnęło raz. A w nocy od jakiejś 3 co godzinę się budziłam, bo mnie suszyło jakbym kaca miała, piłam wodę i latałam do wc. Wizytę mam w poniedziałek, chciałam dzisiaj iść, ale nie ma mojej diabetolog, z inną porozmawiałam to powiedziała, żebym poczekała do pon., trzymała dietę i się nie stresowała, bo stres może bardziej podwyższać cukier niż posiłki.

Drogie Cukierkowe Kobietki pociesze Was im bliżej rozwiązania tym cukier wraca do normalności i można sobie pozwolić na więcej. Co do Waszych wyników to wpływa na nie nie tylko to co jecie ale także Wasze samopoczucie im wyższy stres, gorsze samopoczucie lub zmiana pogody i cukier skacze. Pamiętajcie też, że każdy glukometr ma swoją granicę błędu u mnie wynik może być zawyżony nawet o 10%.

Misia to samo miałam, cukier jest najgorszy w tygodniach 26-34. Tak było u mnie a od monotonnych sniadan to mnie mdliło - teraz przestałam jeś mięso na śniadanie bo autentycznie nie raz bym zwymiot. Nie mogę patrzeć na wędliny drobiowe.
Teraz wprowadziłam ser zółty rano ale po 35tc wyniki sie zdecydowanie poprawiły. A miałam to samo - po 140 po "super zdrowych" śniadaniach z warzywkami i wędlinką.

Stres napewno lekko podwyższa cukier, najlepiej po sniadaniu się poruszać, u mnie było to codzienne mycie mopem podłóg:) I picie dużej ilości wody (moja ulubiona to Muszyna lekkogazowana);-)

reklama
a u mnie wszystko o.k tylko znowu na czczo 91 wczoraj 93 no szok nie wiem co jest ;/ ale nie jade w poniedzialek do poradni pojade w srode gdy mam lekarza i zalatwie wszystko od razu.....

Do góry