reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam slodkie mamy!
Dawno sie nie odzywalam...dzis poprostu nie wiem co sie dzieje z mojimi cukrami jakas wariacja..na czczo bylo 109 (jak nigdy) pozniej po obiedzie (a jadalm tak jak w szpitalu czyli zmieniaki, stek z indyka gotowany i ogorek z jogurtem 0%) wynik to 147:wściekła/y:z ciekawosci zmierzylam cukier z prawej dloni ( a zawsze mierze z lewej) a tam wynik 254...az glukometr postawil znak zapytania:szok:
nie rozumiem normalnie co jest grane...czy moze byc to spowodowane tym ze dzis pozno wstalam i cukier zmierzylam ok 10 (gdyz dopiero o tej porze przywieziono paski ktore zamawialam) a moze to te nowe paski cos szwankuja??Jutro ide ma morfologie wiec popytam sie internisty w tej sprawie...

reklama
....carioca nie wiem ale moj lekarz jak tylko zobaczył moj wynik po obciazeniu 50g (154) kazał mi zrobic po 3 dniach 75g i miałam 150mg%, to był pt a w pon już byłam w poradni, to był 28tydz ciąży. nawet diabetolog powiedział ze obciazenie 50 jest mało wiarygodne i jak jest pow normy to nalezy zrobic 75. ja na Twoim miejscu bym nie czekała do 32tyg

no więc nieco się wystraszyłam i pobiegłam do internisty. Ta popatrzyła na te moje pomiary i stwierdziła, że dieta skutkuje i jest ok. Mysle, ze moj gin nie pogonil mnie do poradni dlatego, ze mam w domu glukometr i w zwiazku z tym, ze mamy w domu cukrzyka to wiem na czym polega dieta cukrzycowa. A skoro sama dieta skutkuje, to oznacza nawet jesli test na obiazenie 75 gr glukozy wyjdzie zle - to i tak pozostaje dietka, insulina nie bedzie potrzebna. No ale zrobie ten test 75 gr w przyszlym tyg.

W zasadzie moje wyniki w godzinę po jedzeniu nie przekraczają 120, a dwie godziny po jedzeniu 110. No ale widze, ze to dzieki diecie, bo w pierwszych dniach diety mialam po jedzeniu 135 w godzine po jedzeniu i blisko 100 na czczo.

Nadulec - az sobie jutro zrobie z dwóch palców :eek:

Witajcie

Ja też tak mam, że co palec to inny wynik. I teraz do każdego posiłku mam wybrany palec:-D

Dzisiaj rano na czczo 77 a po śniadaniu 134 i w sumie sama nie wiem czemu. Może dlatego, że znowu nie było chlebka i musiałam kupić żytni razowy słonecznikowy.

Czemu zawsze nie może być pięknie:zawstydzona/y:

Mimo że ja niedawno się dowiedziałam o cukrzycy też mam jej już dosyć.....
czasami nie daję rady i płaczę....
Ostatni posiłek staram się jeść przed 20 bo później jestem głodna, a mimo to cukier z rana zawsze wysoki, zawsze powyżej 100. Kiedy jadłam o 21 2 kromki chleba z rana był 130. Niewiem skąd te cukry takie wysokie u mnie.:wściekła/y:
I też z każdego palca mam inny wynik, dxiwne....

wiecie co ja też dzisiaj mierzyłam z dwóch palców, w lewej ręce we wskazującym miałam po obiadku 148, a w małym 131, może im mniejszy palec tym mniejszy wynik :-D:-D:-D, Ja też zaczynam sobie coraz bardziej odpuszczać dietkę chyba macie racje im bliżej porodu tym bardziej słabnie motywacja, mnie już tylko tydzień został, a jak się zgłoszę do szpitala, to i tak ktoś za mnie będzie musiał dopilnować dietki:-). Na ostatniej wizycie w CZMP pani diabetolog i tak powiedziała ze w sumie nie jest źle, a po porodzie kazała mi mierzyć cukier tylko dwa razy w tygodniu i po 6 tygodniach zgłosić się na wizytę.

Mimo że ja niedawno się dowiedziałam o cukrzycy też mam jej już dosyć.....
czasami nie daję rady i płaczę....
Ostatni posiłek staram się jeść przed 20 bo później jestem głodna, a mimo to cukier z rana zawsze wysoki, zawsze powyżej 100. Kiedy jadłam o 21 2 kromki chleba z rana był 130. Niewiem skąd te cukry takie wysokie u mnie.:wściekła/y:
też z każdego palca mam inny wynik, dxiwne....

ja o 20 .30 wypijałam szklanke soku pomidorowego i cukry ranne nawet spadały do 77. zobacz czy to działa u ciebie. u mnie do tego czasu byla masakra. wiem,że sok pomidorowy jest okropny ale warto sie przemeczyc.musi to byc sok niedosłodzony

Monika dzięki za rade napewno wypróbuję.

A jak to jest z waszymi dzieciaczkami dziewczyny, mój synek dużo już waży. W 29/30 tyg 2 kg. Jak jest u was? Boję się rodzić takiego wielkoluda.

Luiza mój mały w 34 ważył 2500 także sporo, a pierwsze dziecko urodziłam 4440, poród był lekki i trwał tylko 3 godzinki. Także dziewczyny nie ma co panikować duże dziecko nie zawsze oznacza jakieś straszne męczarnie przy porodzie, a ja nawet mile to wspominam. Oczywiście nie obyło sie bez małego nacięcia ale nawet to nie było w sumie jakieś straszne :-)

reklama
Laski ja melduje jeszcze z szpitala, ze moj synus Julian urodzil sie przez CC 21 lipca o 8:05 z wagą 3930 dlugoscia 56 :)))
Jest okazem zdrowia od razu 10 pkt, cukry w normie! Jestem PRZESZCZESLIWA!!! Prawdopodobnie jutro wychodze do domku, wiec napisze cos wiecej.
Pozdrawiam Was i zycze niskich cukrow i jeszcze mniej stresu :)
Paaa

Nie czytalam watku wstecz, wiec nie wiem co tam u Was - mam nadzieje, ze u Beatki w porzadku :) i tez cieszy sie juz Maluszkiem.

Do góry