reklama

Cukrzyca ciążowa

A jak z tymi wadami,które powoduje cukier ? Jak to jest ? Czy takie pojedyncze skoki bardzo zagrażają? Czytałam,że cukier musiałby być przewlekle ponad 180,ale wiadomo,że ryzyko instnieje 😔
Mi lekarz powiedział tylko ze cukry muszą być pod kontrolą bo dziecko może mieć makrosomie. I że jeśli będzie za duże pod koniec ciąży to ciąża będzie rozwiązana odpowiednio wczesniej CC. W domu poczytałam co to jest makrosomia. Dowiedziałam się z internetu że przy cukrzycy dziecko moze urodzić się zarówno za duże jak i za małe. O innych wadach nie czytam. Wolę się nie nakręcać bo stres tez podnosi cukier 😀
Diabetolog mi powiedziała że jak raz przrkrocze cukier to się nic nie dzieje...

reklama
Ale to nie jest tak ,że w aptece np nie potrzeba specjalnych wytycznych żeby dostać glukometr? Ja dostałam jeszcze przed ciążą ,ale na ten moment paski kupuje jeszcze na własną rękę i niestety place .
Ja dostałam receptę na paski i poprosiłam glukometr bo nie mam. Teraz wzięłam kolejny zeby mieć drugi w samochodzie Bo często zapominałam jak wychodziłam z domu a bez glukometru nie czuje się bezpiecznie.
Dostałam bez problemu.

Serio myślicie, że ktoś bada glukozę i przed wizytą u lekarza leci do apteki po glukometr? 👀
No ja sobie tego nie wyobrażam.
Ale za sprawą swojej kontroli glukozy od razu wzięłam skierowanie do specjalisty żeby mnie poprowadził.
Jedyne co to czekam ok 10 dni a powinni mnie przyjąć wcześniej zgodnie z przepisami.
Ale to już lada moment więc nie robiłam afery.
Musi mi to ktoś od a do z wyłożyć , powiedzieć co z metforminą i pokazać jak się obsługuje to ustrojstwo.
Jestem chyba dziwna bo zastrzyki z heparyny robię już bez zbędnego jęczenia ale nie wyobrażam sobie kłuć paluchów 🙈
Wiem, wszystko zniosę.
No ja kiedyś sobie nie wyobrażałam,że będę się kłuć w palec więc jeżeli będzie trzeba insulinę to i to ogarnę 😅 Ja wiedziałam,że mam podwyższona glikemię trochę ,więc glukometr już miałam i odrazu umówiłam się do diabegologa-endokrynologa ,cieszę się,że zmieniłam lekarza,bo ta babka jest dużo lepsza tak uważam,a i nie biegam od Endo do diab i do gin,bo to chyba by mi czasu brakło i pieniędzy na same wizyty.

A obciążenie robiłaś? Ja miałam wynik 90.1 i dostałam od gina skierowanie na obciążenie i po 2h przekroczyłam o 4 i cukrzycaaaaa

Jestem po pierwszej wizycie, gin zobaczy cukier na kolejnej.
Ale liczę, że mnie właśnie pokierują na krzywą bo wskazania mam ewidentne nawet bez tego cukru ( wiek + dziecko powyżej 4kg).
Zamierzam zapytać diabetologa.
Swoją drogą nie znoszę tego badania 🤢🤢

Ale jak mam za wysoki na czczo to nie ma opcji żeby ta krzywa wyszła ok stąd już siedzę tu z Wami na wątku cukrzycowym 🥲

Jestem po pierwszej wizycie, gin zobaczy cukier na kolejnej.
Ale liczę, że mnie właśnie pokierują na krzywą bo wskazania mam ewidentne nawet bez tego cukru ( wiek + dziecko powyżej 4kg).
Zamierzam zapytać diabetologa.
Swoją drogą nie znoszę tego badania 🤢🤢
Przy wyniku z krwi na czczo 94 ginekolog powinien skierować Cie na krzywa.
Urodziłaś dziecko ponad 4kg? Wow, naturalnie? 🤭

Przy wyniku z krwi na czczo 94 ginekolog powinien skierować Cie na krzywa.
Urodziłaś dziecko ponad 4kg? Wow, naturalnie? 🤭
Jeszcze nie miał okazji 🙂a ja już się dobijam do diabetologa. Na szczęście od jednego do drugiego mam kilka metrów więc logistycznie jest ok.
Nie miałam cukrzycy ciążowej ale córka nie chciała opuścić pokładu i tak sobie do 41 tyg. rosła .
Miałam 2w1 wywoływanie porodu zakończone cc (4390❤️).

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry