Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Hm..no to ja w takim razie chyba nie miałam badań prenatalnych, bo ostatnio tylko zważył małego i chyba patrzył na ilość wód płodowych, a nast wizyta w 33 tc, chyba że wtedy zrobi...nic nie mówił.
Na tej wizycie też dokładnie ogląda serce, nerki itp? Coś jeszcze bada?
Dokladnie - u mnie tez kazda z tych rzeczy. W 3 USG genetycznym najwiecej uwagi poswiecal u mnie lekarz sercu, mozgowi, lozysku i przeplywom.Napiszę Ci co u mnie było badane (dostałam opis z całą listą pomiarów):
-Pomiary: BPD, AC, FL
- obrys czaszki (opis)
- twarzoczaszka, profil płodu i zarys wargi górnej (opis)
- kręgosłup, szyja
- kończyny
- brzuszek
- pępowina (i jej przepływy)
- przepona, żołądek, pęcherz moczowy, nerki
- serce
- ASP,
- łożysko,
- AFI,
- masa płodu
Przy każdej pozycji jest opis plus dodatkowo zdjęcia USG.
Nie każdy lekarz podczas standardowej wizyty robi takie dokladne pomiary jak na badaniu prenatalnym. U mojej lekarki wizyta trwa ok.20 minut. W tym czasie sprawdza moje wyniki badań (te ktore akurat zlecala), wpisuje je do karty ciąży, moerzy mi cisnienie, waży mnie i robi usg, ale takie ogolne. Sprawdza serduszko u dziecka, jego wage, dlugosc, rozmiar glowki, ale to wszystko tylko dla upewnienia się, czy z dzieckiem jest okej. I nie dostaje od niej żadnego opisu, ani płytki. Czasem da zdjecie, jak sie dziecko dobrze ułoży i go ładnie widać.Hm..no to ja w takim razie chyba nie miałam badań prenatalnych, bo ostatnio tylko zważył małego i chyba patrzył na ilość wód płodowych, a nast wizyta w 33 tc, chyba że wtedy zrobi...nic nie mówił.
Na tej wizycie też dokładnie ogląda serce, nerki itp? Coś jeszcze bada?
Nie każdy lekarz podczas standardowej wizyty robi takie dokladne pomiary jak na badaniu prenatalnym. U mojej lekarki wizyta trwa ok.20 minut. W tym czasie sprawdza moje wyniki badań (te ktore akurat zlecala), wpisuje je do karty ciąży, moerzy mi cisnienie, waży mnie i robi usg, ale takie ogolne. Sprawdza serduszko u dziecka, jego wage, dlugosc, rozmiar glowki, ale to wszystko tylko dla upewnienia się, czy z dzieckiem jest okej. I nie dostaje od niej żadnego opisu, ani płytki. Czasem da zdjecie, jak sie dziecko dobrze ułoży i go ładnie widać.
Natomiast badanie prenatalne trwa ok. 30 minut- przynajmniej tam gdzie chodze. Rozmowa trwa może 5 minut, a reszta czasu to badanie usg- dokladne, tu lekarz bada to wszystko, o czym pisaly dziewczyny wczesniej. Na koniec dostaję opis i plytkę ze wszystkimi parametrami. I zdjecia.
Więc jesli Twój lekarz Ci takiego badania nie przeprowadził, to być może po prostu nie robi badań prenatalnych? Może sprobuj umowić się gdzieś prywatnie? Bo 3 prenatalne i tak nie jest refundowane przez nfz.

Ja chcę kupić lonex, ale adapterami się nie interesowałam, więc nie pomogę.Cześć. Mam pytanie do dziewczyn które kupiły bądź planują zakup wózka lonex. Orientujecie się może czy adaptery speedy do maxi cosi pasują też do pebble plus?