No wlasnie tez tak myslalam na poczatku ale lekarz mnie uswiadomil, ze nie

jesli chodzi o nifty czy sanco, one nie wykrywaja kariotypu 46xy albo 46xx jak badania inwazyjne. To sa jakies testy bioinformatyczne i one dzialaja na zasadzie porownan, jak dokladnie nie wiem ale lekarz mi tlumaczyl, ze porownuja jedna pare do innej. Jesli wszystkich chromosomow jest po 2 albo po 3 to taki test nie wykryje nic zlego bo uzna ze jest tyle samo chromosomow np 21 co chromosomow 15 i tyle samo chromosomow nr 4. Panorama wykryje bo jest cos jeszcze sprawdzane specjalnie pod katem triploidii. Dlatego masz wynik w formie ryzyka niskie lub wysokie a nie jak w inwazyjnym konkretny kariotyp ktory jest w 100 proc pewny. Sa to badania bardzo dokladne ale one nie wykrywaja kariotypu. Plec jest okreslana bo szukaja czy jest chromosom Y czy nie ma.
Czytalam tez forum o triploidii i serio nifty nie wykrywalo, wynik wychodzil prawidlowy mimo triploidii wiec tego na bank nifty i sanco nie wykryja. Niestety te testy nie dzialaja tak jakby sie wydawalo, zupelnie inaczej dzialaja inwazyjne ktore wlasnie okreslaja konkretny kariotyp a inaczej te testy bioinformatyczne. I wlasnie jakbym wczesniej wiedziala o tym to tez zrobilabym pappe ale wtedy zanim sie dowiedzialam myslalam ze pappa wykrywa tylko te 3 najczestsze wady. A tu sie okazuje ze wcale nie a lekarzy to trzeba za jezyk ciagnac bo sami z siebie tez niezbyt chetni do wyjasnien :/