reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Czerwcowe smakołyki_przepisy :)

reklama
PIERNICZKI robimy na 2-3 tygodnie przed świętami
2 szklanki mąki
1/2 szklanki miodu (najlepiej prawdziwy, ale może być i sztuczny)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka przypraw do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka masła lub margaryny
jeśli trzeba trochę ciepłej wody do rozrobienia

Ja robię z podwójnej ilości podanych składników

Wszystkie składniki wyrobić, ciasto rozwałkować na 0,5 cm i wykrawać figurki. Układać na blasze i piec w rozgrzanym do 180'C około 20 minut. Jak wystygnąć można dekorować. Świetnie nadają się jako ozdoba na choinkę.

KRUCHE CIASTECZKA
3 szklanki maki
1 kostka margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę śmietany do rozrobienia

Ciasto zarabiamy, chłodzimy w lodówce, wałkujemy, wykrawamy ciasteczka i do rozgrzanego piekarnika.

CIASTKA MASŁOWE (CIASTO ŚWIETNE NA KREMÓWKĘ)
1 KOSTKA MARGARYNY
2 SZKLANKI MĄKI
2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY

Zagnieść ciasto, schłodzić, rozwałkować, wykrawać ciasteczka, upiec w rozgrzanym piekarniku.


 
ja do ciasta na pierniki dodaję zawsze jeszcze drobniutko startą skórkę z pomarańczy! Odrobinę dosłownie:tak:
Zuza świetny przepis na kruche napewno sie pokuszę o zrobiebienie takich
 
Zawijaniec z mięsem
gotowe ciasto francuskie
mięso mielone ok 0,5 kg
przecier pomidorowy 3 łyzki
sól pieprz oregano papryka czosnek
ser zółty wg uznania
1) mięso rozdrabniamy i smażymy na patalni z przyprawami dodajemy przecier pomidorowy
2) ciasto rozwijamy i wykładamy na nie farsz z mięsa posypujemy serem i zwojamy w roladę
3) wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 200 stopni i pieczemy 25 minut
My jemy to z czerwonym barszczem :tak:
 
reklama

Podobne tematy

Do góry