reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2012

reklama
Monika a gdzie bedziesz rodzic?bo widze ze tez lubuskie:)

Aylin no to slyszalysmy to samo o pepowinie:)

Nanulika trzymajcie sie!smutne to strasznie:(

Ostatnia edycja:
Nanu - trzymaj się, wiem, że to trudne, ale jeszcze trochę i będzie po wszystkim...

Lena - oj tak, pychota ten sernik męża :D

Polaa - raczej mi chodzi o to, że wszystkie mamy z UK jakie znam narzekają, że ciąża jest raczej zaniedbywana, mało USG, nie dają nic na podtrzymanie ciąży, nie ratują do 12 tc czy jakoś tak, i nie robią USG przed porodem, i nie wiadomo jak dziecko ułożona ani ile może ważyć. Chyba też nie robią badań na toxo, cytomegalię, hiv, wr, HBs?? Tu nie jestem pewna to może mnie wyprowadzisz z błędu. A i moja koleżanka nie miała też badań na cukrzycę ciążową. No i tam jest większa śmiertelność z powodu Vasa Previa niż w PL.

Nanulika myślę cały czas :elvis:

no Iwon faktycznie za ten dzban koktajlu truskawkowego to zagryzeeeeeeeeeeee !!!!!!!!!

Ja tam się na Iwon nie złoszczę - zaraz zrobię sobie taki koktajl na maślance plus mały bananik do tego :-)

No właśnie, ostatnio dziewczyny szczuły nutellą czego efektem było wyjedzenie przeze mnie pół słoika :sorry:, to z dwojga złego mój koktajl lepszy, bo zdrowy ;-):-)

iwon a ten koktajl to z naszych polskich świeżych truskawek czy z mrożonych??

Z polskich świeżych, ale dodałam też na koniec trochę mrożonych, bo za dużo dałam mleka i było za mało truskawkowe :happy:

Hmmmm to moja jest aktywna koło 7 rano, potem koło obiadu i wieczorkiem. Niech jej tak zostanie :)

Tak jest :tak:

Witam się dziewczynki;)
Ja ostatnimi czasy dosyć nieregularnie piszę, ale to dlatego, że mój mąż siedzi na przymusowym wolnym, bo szef znów roboty nie ma i jakoś się do kompa dostać nie mogę;)
Wczoraj w końcu wybraliśmy się na zakupki i mamy już wszystko prawie;)
ŁÓŻECZKO skrecone stoi na swoim miejscu wic mogę rodzić;) co do wózka wynalazłam w sklepie fajny za 480 zł i doszłam do wniosku, że ten co miałam budę wymieniać po prostu oddam mamie, żeby sprzedała;p
Jeśli chodzi o samopoczucie to jest różnie- ból w pośladku okropny- tak naprawde uniemożliwia mi już zrobienie czegokolwiek, a od wczoraj ból ten rozprzestrzenia się na dolną partię pleców połączony z bólem brzucha jak na okres i twardnieniem brzuszka....;( także w domu ledwo cokolwiek robię, prasowania leży co niemiara a aja nawet nie mam siły do kinelka wstawać;( chciałabym juz urodzić naprawdę.
Za wszystkie potrzebujące trzymam kciuki i mocno ściskam&&&&&&&&&&&&&&

Zaza dlaczego slodyczy???:eek:

no to już raczej jako unikanie pustych kalorii i trzeba słodycze znacznie ograniczyć

dla mnie i tak najokrutniejsza jest wizja ograniczenia grillowanego mięska i bezpiwne grille :-D ale to nic - w przyszłym roku sobie odbije ;-)

Nanu trzymaj się kochana!!! myślami jestem z Tobą

Iwon ale ci zazdroszczę - u nas jeszcze nie widać "swojskich" truskawek :-(

NANULIKA CAŁYM SERCEM JESTEM Z TOBĄ !!!!!!!!!!!!!

No właśnie, ostatnio dziewczyny szczuły nutellą czego efektem było wyjedzenie przeze mnie pół słoika :sorry:, to z dwojga złego mój koktajl lepszy, bo zdrowy ;-):-)

tiaaaa tylko że ja ani nutelli nie mogę ani nie mam jak truskawek zakupić normalnieeeee ZABIJĘĘĘ !!!!

Ostatnia edycja:
Rysica - owszem jest troche inaczej, ale to nie dokonca tak.
Owszem tu ciaza do 12tyg nieistnieje a co za tym idzie nie robia nic aby wczesne ciaze utrzymywac. Ale od 12tyg jest sie juz pod stala opieka. i jesli wtedy zaczyna sie cos zlego dziac to jest pelna pomoc i ratowanie ciazy. Jesli chodzi o wizyty lekarskie to tu po raz kolejny jest roznica niz w polsce, bo tu ciaze prowadza polozne a nie lekarze i to one robia wszystko poczawszy od rozmow przez badania laboratoryjne, jak rowniez badania ginekologiczne, badania USG itp. Lekarz jest tylko wtedy jesli polozne podejzewaja ze jest cos nie tak, i wtedy natychmiast jest wizyta u lekarza. Jesli chodzi o wszelkie badanie laboratoryjne to krew i mocz jest pobierany przy kazdej wizycie poloznej, a te wizyty najpierw sa co 4tyg , a teraz to juz co 2tyg i do tego o kazdej porze dnia i nocy mozesz do poloznych dzwonic i jesli jest taka potrzeba to przyjezdzaja. badanie na poziom glukozy to tez jest wykonywane jesli sa wskazania lub jesli kobieta sobie tego zyczy. Ja mialam robione. A co do badania USG to standardy mowia o 2 badaniach USG i dodatkowym 3-im badaniu jesli ciaza jest zagrozona lub sa ku temu inne przeslanki. Ale to nie zanaczy ze miedzy tymi badaniami USG nie sa robione dodatkowe - ja np, mialam juz ponad 15 razy USG i jutro zreszta mam kolejne:tak:.
Badania na HIV, WR, HBS tez sa robione i to na samym poczatku ciazy :tak:. Taxo rowniez jesli pacjetka sobie zyczy.
Na pierwszej wizycie z polozna juz jest pytanie jakie badania pacjetka chce miec i problem w tym ze niestety nieznajomosc jezyka u wielu kobiet tworzy pozniej takie mity.
Tu na wszystko musza miec zgode pacjetki, o wszystko sie pytaja, nawet o zwykle badanie ginekologiczne wymagana jest zgoda pacjetki - poprostu jest inaczej ale wcale nie gorzej.
Wiekszosc wizyt to wizyty domowe gdzie polozne przyjezdzaja z calym sprzetem i to mi sie bardzo podoba ze nie musze sie tulac po jakis szpitalach czy przychodniach.
Takze nie jest tak zle jak to co nie ktorzy opisuja

Edit. a co do wagi dziecka to tu sprawdzaja na dwa sposoby: USG to pierwszy sposob a drugi to reczny pomiar brzucha, ale nie chodzi tu o obwod. Juz kiedys o tym pisalam takze kolejna bzdura i mit jaki jest. Rowniez co do ulozenia dziecka to wiedza i to bardzo dobrze z USG i z badania recznego :)

Ostatnia edycja:
reklama
Zaza te "polskie" truskawy wcale nie były dobre, to znaczy kwaśnawe jeszcze i musiałam dodać sporo cukru :tak: Czekam na czerwiec i ruszam wtedy na działkę do teściów, to dopiero będzie wypas!

Niezapominajka fajnie, że do nas zajrzałaś :blink:

Mój plan na dzisiaj zrealizowany (wiem, że miałam odpowczywać :ninja2: ), ale co ja poradzę, że nie umiem tego robić, jeśli najpierw nie ogarnę tego, co trzeba. A zatem - obiag przygotowany, szafka na buty wysprzątana i zimowe pochowane, chałupka ogarnięta, pranie zrobione. Teraz mogę się lenić :-p

Ja z badań miałam robione tylko: morfologię, mocz, wr, tsh, hbs. Na toxo i hiv nie miałam. USG też jak dotąd tylko cztery (pod koniec maja idę na piąte). Więc jak widać w tej naszej PL jednak bywa różnie :tak: To chyba zależy od miasta, lekarza, szpitala...

Ostatnia edycja:
Do góry