Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij
Aylin, no nie używany, paczka z wczoraj. Opakowania na szczęście jeszcze nie wyrzuciliśmy (chyba), gorzej z paragonem, nie wiem czy go nie dziabnęłam do kosza![]()
..
jak sie nie chce zarobic mandatu wozac dziecko z przodu nalezy wozic ze soba zaswiadczenie ze ma sie wylaczona poduszke powietrzna od serwisu samochodowego,
i tez G nie może teraz odpiąć sobie rzepów, za to non stop rozpina sobie kurtkę 

:-No widzisz a znajomego gliny się czepaialy, że dziecko z przodu wieziehej hej
asik nieprawda z tym jeżdżeniem tylko z tyłu, możesz wozić dziecko na przednim siedzeniu w przepisach o przewozie dzieci jest tak :
Odpowiada podkomisarz Jarosław Gnatowski z Biura Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji:
Dziecko od urodzenia może jeździć na przednim siedzeniu samochodu. Nie ma ograniczenia wiekowego. Oczywiście pod warunkiem, że jest przewożone w specjalnym ochronnym foteliku, dostosowanym do jego wagi i wzrostu, posiadającym odpowiedni atest i prawidłowo zamontowanym. Trzeba pamiętać, żeby dobrze przypiąć zarówno fotelik, jak i dziecko w foteliku. Zakazane jest jedynie przewożenie dziecka na przednim siedzeniu tyłem do kierunku jazdy w samochodzie wyposażonym w poduszkę powietrzną dla pasażera. Nie ma znaczenia, czy poduszka powietrzna jest włączona, czy wyłączona.
Dopiero dziecko, które skończyło 12 lat lub ma więcej niż 150 cm metrów wzrostu, może jeździć bez fotelika. Dbając o bezpieczeństwo dziecka przewożonego na przednim siedzeniu, pamiętajmy, że pasażerowie siedzący z tyłu, też powinni mieć zapięte pasy. W przeciwnym razie, gdyby doszło do wypadku, zostaną wyrzuceni do przodu z siłą, która może zabić ich i osoby jadące na przednich siedzeniach.
Sposób przewożenia dzieci w pojeździe samochodowym uregulowane zostało w Ustawie z dnia 20.06.1997r. prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108 z 2005r., poz. 908 - tekst jednolity z późniejszymi zmianami):
Jak wynika z powyższych przepisów prawidłowym jest przewożenie 10 miesięcznego dziecka w foteliku ochronnym na przednim siedzeniu zarówno przodem jak i tyłem do kierunku jazdy. Natomiast jeżeli pojazd wyposażony jest w poduszkę powietrzną pasażera to przewożenie dziecka może odbywać się tylko przodem do kierunku jazdy.
- Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
- Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.
- Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
- przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1;
- przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
- przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.
dzieciak zapięty w foteliku, auto bez poduszek. Dużo zależy do policjanta na jakiego się trafi.