• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

agatka ,badz dobrej mysli,ja nigdy sie nie poddalam,
masz jeszcze kilka lat przed toba,nie myslalas nigdy o invitro lub innym sposobie zaplodnienia?
luczka,nie zazdroszcze ci ...dla mnie kazda dieta to ogromne wyzeczenie,poniewaz uwielbiam jesc,
zyta chcialam sie ciebie cos zapytac..
ty jestes jedna z tych krore pisza tu od dluzszego czasu,wiesz moze cos o weterankach,evelik5 i agnieszka73?
napisalam do nich mp ale nie odpisaly,do wiosny mniej wiecej byly bardzo aktywne,a potem z dnia na dzien nic wiecej nie napisaly..
ja wlasnie jestem w trakcie panowania wakacji na przyszly rok,szukania biletow samolotowych,hoteli ,samochodow do wynajecia itp,kupujac bilet polskich lini lot,na sierpien kosztuje mniej niz lotami low cost..
zrobilam sobie mala wycene...
z milano malpensa do gdanska z przesiadka w warszawie,(godzina czasu miedzy jednym a 2 lotem) i z powrotem na nas 4 wynosi mnie 309 eu,a wizzair,ponad 600,te loty sa tanie jezeli nie masz walizek ,wozkow itp,oczywiscie mowie tu o sierpniu,..

reklama
Ale zimniutko:huh:. Ogladalyscie wczoraj Fiorello??? GRANDE!!! w koncu cos rewelacyjnego w tv, mnie sie bardzo podobalo:-D. Anika to ty do przodu jestes z tymi planami;-), ale masz racje z tymi biletami lotniczymi. Ja zazwyczaj latam wizzairem, bo jest mi bardzo wygodnie do Katowic, blisko do domu, ale szczerze mowiac, koncem sierpnia zerknelam na bilety w okresie swiatecznym, bo na swieta do Polski w tym roku sie wybieramy, wiec wiadomo wygodniej samolotem, ale mnie przestraszyli!!! W sumie koszt biletow dla naszej trojki, check in on line (zeby zaoszczedzic ;-)) bagaze wiadomo, ze musza byc, zima w koncu, koszt ok 720 €. Szok, pojedziemy samochodem, bo raz, ze moj P pracuje zawsze do ostatniej minuty:crazy:, do tego on musi wczesniej wrocic, a ja z malym zostane, stad lepiej autkiem, a koszty na pewno mniejsze, nawet jak bysmy jechali z noclegiem po drodze.

anika jak dla mnie to tez jestes niezle do przodu :-)
eve ja pamietam, ze w tamtym roku sie zdziwilam jak sprawdzalismy bilety, ze wyjazd na swieta kosztowalby nas 800 euro :szok: , pojechalismy w koncu w styczniu w okolicach Dnia Babci i zaplacilismy za bilety 800 zl !
ale jak dla mnie to byla dobra wymowka dla rodziny, bo w swieta to tylko afera z naszym niechodzeniem do kosciola ;-) a poza tym wszedzie pelno ludzi, pociagi zaladowane, opoznione, a w styczniu luzik :-)
a w tym roku tez chcemy pojechac samochodem, ale tez raczej w styczniu i mamy plan wymienic go wiekszy, bo do naszego Toledo to bedzie problem w 5tke sie zapakowac :-) ech, tylko musimy to wszystko zorganizowac, a czas leci...

dziewczyny ,probowalyscie kiedys zarezerwowac 2 srodkowe tygodnie sierpnia w jakims villaggio we wloszech po marcu ,kwietniu(wykluczajac emilia romanga)?
eve jak sie nie myle to ty pracujesz w turystyce,powinnas sie orientowac,
od 25 stycznia mniej wiecej,zaczynaja sie rezerwacje na sierpien,90 procent miejsc z cenami w miare dostepnymi dla normalnego czlowieka,jest juz zajete z roku na rok,pozostajace 10 procent jezeli nie zdazysz w czasie nie uda ci sie zarezerwowac,oczywiscie miejsca za kwoty typu 3000 eu sa dostepne, i to powtarza sie co rok,w tym roku mielismy zamiar jechac do toscana,do polnocnej czesci,poniewaz giulio mial zaledwie 7 miesiecy nie chcialam podroowac dlugo samochodem...na poczatku lutego nie bylo juz miejsc (okolo 30 villagi obdzwonilam)nawet za 2000 eu 2 tygodnie plus jedzenie...
moj m ma urlop tylko w sierpniu ,zawsze w tym samym okresie 3 tyg,wiec problemow z ustaleniem aty urlopu nie mamy..
te bilety lot kosztuja tak malo ,poniewaz na caly samolot sa tylko 3-4 miejsca za ta kwote,jezeli nie zadecydujemy w czasie paru tygodni ,sam samolot bedzie kosztowal nas 2 razy tyle ,albo jeszcze lepiej...
po powrocie mamy zamiar pojechac jeszczena tydzien nad morze,wiec musze sie martwic jeszcze o wynajecie czegos nad morzem(aby nie kosztowalo 2tys)..
wiecie ze nawet pola namiotowe na sierpien juz w maju sa zajete...
ale kryzys we wloszech...

Anika no niestety masz racje, tzn ja ci powiem jak to wyglada u nas. Sezon zakonczylismy 1 listopada, wiec teraz juz przychodza rezerwacje faxem, mailem. Pod koniec stycznia, jak wrocimy do pracy po swiatecznej przerwie zaczynamy "zabawe" z rezerwacjami, tzn odpowiadamy ludziom i staramy sie zadowolic wszystkich zgodnie z ich zyczeniami;-). Juz teraz moge powiedziec, ze 90% prosb dotyczy sierpnia i to wlasnie srodkowych tygodni:-D, tak jest co roku!! Oczywiscie panuje zasada kto pierwszy ten lepszy, nie ma co ukrywac. Anika jak chcesz sie zapoznac z miejscem to polecam stronke www.campingnordsud.it . Niestety miejsce nie nalezy do najtanszych, ale niestety cala Sperlonga jest baaaaardzo droga, dlatego tez juz tam nie mieszkamy:-). Wiem, ze w Toskanii tez jest kilka rewelacyjnych miejsc. Mnie np marzy sie sierpien w Dolomitach:cool:, ale kiedy sie uda to nie mam pojecia:no:

Anika73 pisze:
zyta chcialam sie ciebie cos zapytac..
ty jestes jedna z tych krore pisza tu od dluzszego czasu,wiesz moze cos o weterankach,evelik5 i agnieszka73?
z evelik5 mam kontakt tel.a takrze przez gg,jak z nia rozmawialam mowila,ze pracuje,mniej juz jak w sezonie letnim,ale jeszcze,wiec podejrzewam,ze bardzo czasu nie ma,mowilam jej zeby sie odezwala na bb...ale jak narazie nic...
a z Agnieszka73 nie wiem,dlaczego przestala pisac,zreszta ona to juz dlugo jest nieaktywna...
Dziewczyny ja dzisiaj jestem padnieta,sory ale nie bede sie rozpisywala:sorry:ide pod cieply kocyk...;-):tak:
co do biletow moja znajoma chciala na swieta leciec do Polski byly drogie bilety i chyba zamowila miedzy swietami a Nowym Rokiem za 3osoby w dwie strony 400euro:-p

witam sie i ja wieczorowa pora.przezylam dzisiejszy dzien i to bez bolu kregoslupa,nie wiem jakim cudem,ale sie udalo.moze dlatego ze mielismy mase pracy i nie mialam czasu myslec?
u mnie dzisiaj rano temperatura byla bardzo zimowa:-3° i bielusienko wszedzie:eek:.a wloscy kierowcy,jak co roku nie umieli dostosowac predkosci a ni opon i na odcinku 50 km byly rano 2 wypadki i 1 na wieczor.powiedzcie moi jak zima mozna jezdzic na letnich oponach??ja sobie tego nie wyobrazam,ja juz mam zmienione na zimowki i sie nie obawiam zimnych porankow:-).
a jesli mowa o biletach to sie zgadazm.sa strasznie drogie jesli sie wybieramy w swieta do domu.im dalej daty wyjazdu tym taniej.ja mialam zarezerwowane bilety na pazdziernik na 3 tygodnie za 120 euro w obie strony z walizkami w wizzair.a teraz to nie wiem,jeszcze nie sprawdzalam cen.
oki,ja uciekam bo rano pobudka wczesniej bo trzeba rozgrzac auto zanim wyjade do pracy.dobrej nocki:-):-):-):-):-).

Czesc wszystkim, dojechalismy szczesliwie i calo, juz zdazylam sie zadomowic w nowym domku i poslac synka do szkoly. Malo on z tego powodu zadowolony, wrecz przeciwnie, poplakuje ciagle i jest bardzo zdenerwowany. Dzis rano bolal go z nerwow brzuch. Boje sie czy daje sobie rade, ale nie mam wyjscia, do szkoly chodzic musi. Szkola fajna, klasa i nauczycielki bardzo przyjazne, wykazaly nawet checi nauczenia sie polskich slowek i piosenki, wszystko zeby Mackowi bylo lzej. A ten dalej swoje, wciaz malo chetny i ograomnie zestresowany, mam cicha nadzieje ze mu przejdzie.
Mam pytanie, czy jak meldowalyscie swoje pociechy to musialyscie tlumaczyc akt urodzenia dziecka coby przedstawic w comune? Jak na razie to tylko maz sie na legalu moze zameldowac, bo ma kontrakt i prace, moze tez zameldowac dziecko jesli ma przetlumaczony certificato di nascita. Ja natomiast bede doczepiona, bo nie mam pracy i nie mam kontraktu. Jak cos wiecie na temat meldunku to dajcie znac, akurat mamy pare chwil wolnych zeby to pozalatwiac.
A tak w ogole, slonce swieci, w poludnie ciepelko, pieknie jest. Buzka dla wszystkich:-)

reklama
ptynia witaj, ciesze sie, ze dotarliscie szczesliwie, trzymam kciuki za Macka, na pewno da rade, ale poczatek wyobrazam sobie, ze jest trudny dla niego :-(
jesli chodzi o meldowanie, to my robilismy kilka podejsc, ale w koncu sie poddalismy, chcieli od nas miedzy innymi przetlumaczone przysiegle akty urodzenia dzieci i potwierdzone jakims stempelkiem w ambasadzie

agucha ja Ci chetnie cos napisze, ale powiedz co chcesz wiedziec? jak z lotniska dojechac? co zobaczyc? bo tak to mozna pisac i pisac ;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry