• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

witaj eve.ciesze sie zescie szczesliwie dojechali do domku.mam nadzieje ze juz odpoczelas po podrozy.jutro pewnie czekaja cie zakupy swiateczne.
a ja jutro wstaja wczesniej i na zakupy smigam i po prezenty dla corek.no i mnie sa zmiany na kolacji wigilijnej.bedzie moja szwagierka z rodzina,w sumie bedzie nas 8 osob i zmienilo sie tez menu.
antipasti:
koktajl z krewetek
krostini z roznymi salsami
primo:
spagetti con vongole
spagetti in bianco bo mlodsza corka nie lubi vongoli
secondo:
orata al forno
???? to robi moja szwagierka
frittura
dolci:
strufoletti napoletani
pandoro
panettone
taka bedzie moja sobota a jutro cale popoludnie w kuchni przy robieniu strufoletti.

reklama
hej dziewczyny! i znowu nie mialam czasu do Was zajrzec caly dzien w biegu rano zrobilam male zakupy bo w lodowce postki tzn swiatlo tylko bylo:-D potem ogarnelam burdel na kolkach i wyprasowalam sterte rzeczy poszlam po synka jak wrocilam to nastepne pranie wyschlo:wściekła/y:i znowu prasowalam uff:-D a Lorenzo ma faze na mame nie powiem slodkie to jest ale i meczace wszystko musi mama zrobic.
sicilpol Lorenzo lubi zlobek i jedna ze swoich pan chociaz na poczatku tzn we wrzesniu bardzo plakal a ja razem z nim:-D a teraz biegnie do swojej pani wtula sie w nia i robi mi pa pa zobaczymy jak bedzie teraz po 2 tyg przerwy
U fryzjera podcielam wlosy i zafarbowalam az mi lepiej na duszy:-D
Korzystaj z tego ze nic Ci robic nie karza:-D tez bym tak chciala.
agatka moze jeszcze za wczesnie na test? ja dalej trzymam kciuki:-D
piszesz o corkach a ja nie w temacie to corki Twojego meza? ile maja lat? jak nie hcesz to nie pisz;-)
anika biedny Giulio jak tam goraczka spadla? zycze Wam zdrowka
kosmitka na Trastevere otworzyli nastepne 2 sklepy polskie wyslali mi zaproszenie na Naszej Klasie;-)
jak tam malenstwo kopie? wczoraj na podwieczorku w zlobku byly chyba ze 3 mamy w ciazy tak sobie pomyslalam o Was dziewczyny ktore jestescie w ciazy ja chyba tez jestem gotowa na nastepnego potomka ale moj maz nie za bardzo a do tego trzeba nas dwoje;-):-D
zyta, strega sczesliwej podrozy i Wesolych Swiat tez sie pogubilam ktora kiedy wyjezdza?
eve ale ci fajnie z tym sniegiem
pozdrawiam Was i do napisania:-)

czesc dziewczynki,u nas nadal chorobowo..
giulio znowu w nocy plakal tym razem kaszel go budzil..
ale mi sie tym razem mocno rozchorowal...
eve,super ze juz dojechalas...szybko wam to poszlo,ja to mialam zawsze takiego pecha ze jak jezdzilismy samochodem (15 lat temu ,to zawsze 24 godz. nam to schodzilo)zawsze jakies wypadki ,korki itp...
kosmitka,masz racje skorzystaj z okazji,nie rezygnuj z usg ,jak za darmo to czemu nie...naprawde szczesciara z ciebie..
sil,zapraszam na wigilie ...no ale troszke daleko ....sil a u ciebie juz cos widzac brzuchalka?czy jeszcze nie...
luczka wstaw jakies fotki twoje...senti chi parla,ta co obiecuje od tygodni ..hahha,ze wstawi i na razie nic,moze wstawie po swietach ,bo od dzies zaczynam maraton kuchenny to napewno nie znajde czasu na fotki...

Witajcie,
troszke mrozi, dzisiaj rano mialam za oknem -5 stopni, wiec czapa, szalik i rekawiczki w ruch, bez nich ani rusz, a jeansy to mi az stwardly:szok:. Nie ma co, juz sie odzwyczailam od tych naszych zimowych temperaturek, ale jest slicznie, slonecznie, sucho i bialo, przynajmniej na razie...
Anika masz racje, ze szybkko nam poszla jazda tym razem, i gsyby nie snieg w czechach i przed wiedniem, to bylibysmy dwie godziny wczesniej. Przez Wlochy przejechalismy wyjatkowo szybko, nie bylo ruchu, ani korkow, wiec autostrada szybciutko.
Jak Giulio? ale masz ostatnio chorowity okres! Jak przygowania do wigilii, a moze zmieniliscie plany, widzac chore dzieciaczki?
Agatko, nie zakupy prezentowe to ja juz we wloszech porobilam, nie lubie czekac na ostatnia chwile, ale wczoraj spacerek zrobilismy po centrum, i mile mnie zaskoczyli, bo wszedzie juz saldi:-). Musialam Patrykowi buty i spodnie na snieg kupic, bo nie mial. Juz balwana zrobil:tak:. Naprawde snieg dla dzieci to super radocha
Zyta juz pewnie w podrozy, strega pewnie tez juz gotowa, szczesliwej podrozy dziewczyny.
Wczoraj ubralismy choinke, prawdziwa, ale sliczna, Patryk byl caly happy, zawiesil cukierki, bombki, dwie stlukl:-).
Na razie zmykam, pozdrawiam was goraco

witajcie.
kosmitka,luczka tak to sa corki mojego meza z pierwszego malzenstwa.Ivana(starsza) ma 27 lat a Sonia 22.starsza mieszka z nami,ale juz nie dlugo sie przeprowadza do swojego narzeczonego.akurat sa w trakcie przemeblowywania jego mieszkania i niedlugo zostaniemy sami.a mlodsza mieszka z matka,ale czesto jest u nas.
zyta,strega szczesliwiej podrozy i odezwijcie sie jak dojedziecie.
eve zazdroszcze wam sniegu na swieta i balwana przed domem:-p,ja tez chce.ciesze sie ze Patrykowi sie podoba zabawa na sniegu.
a gdzie sie podziala reszta dziewczyn ciazowych.dziewczyny odezwijcie sie:huh:.
a mnie cos wzrok sie pogorszyl,cos slabiej widze na jedno oko od kilku dni-nie mam pojecia co sie dzieje.oki,ja znikam na dzisiaj do garnkow.jak sie uda to zajze wieczorem do Was a na razie papatki:-) i milego dnia.

Dziewczyny, wpadam tak z rana, bowiem nie wiem jak to bedzie potem, powiem w skrocie dolina jak nie wiem :no:
Przywiozlam bigos i farsz, to bigos skwitowany ironicznym usmiechem a na pierogi tez dziwnie tesciowa popatrzyla...
Pyta sie jak to sie je, wiec mowie ze tak i tak, zdziwiona ze nie w brodo (a jak oni wpier.... ravioli z maslem to jest ok...) wiec mowie ze nie ma przymusu by to jesc, moze byc jako dodatek na sprobe.
Maz i szwagier sie za mna wstawil, wiec tesciowa nie wiedzac juz co powiedziec, mowi, ze jej siostra nei je masla... sama siostra mowi ze przeciez te troche to zje...
A chcecie znac program tesiowej na swieta?E
Ehhh, dzisiaj mialy byc kupne tortellini (widocznie moje pierogi jej szyki popsuly), ale beda przesunite na jutro- i to bedzie ten cudowny obiad swiateczny :baffled:
Po czym wszystko inne normalnie, sniadanie samemu, kolacja samemu, tylko my i o 21 spac.
W drugie swieto to juz w ogole nic (aha, kielbasa na obiad...), dobrze, ze w poniedzialek wracamy do domu... mam nadzieje, ze nastapi to jak najwczesniej...
Jednym slowem, nie spodziewalam sie niczego wielkiego, ale to mnie po prostu przeroslo...

Sluchajcie, niezaleznie od tego wszystkiego, chcialam zlozyc Wam zyczenia :)
No wiec :)

Zdrowych Spokojnych Radosnych i cieplych Swiat, spedzonych wsrod bliskich,
hojnego Swietego Mikolaja,
wielu usmiechow
niezapomnianej atmosfery rodzinnej
i by te Swieta przebiegly tak, jak sobie zaplanowalyscie :tak:

tego zycze wam ja sicilpol- Ania :tak:

funny-santa-claus-dance.gif

Ostatnia edycja:
jestem i ja..
sil...ja sie juz do swiat wloskich przyzwyczalam,poprostu inne podejscie..
u mojej tesciowej zawsze miecho bylo ,pierwszy raz w zyciu u polacchi nie beda jesc miesa na wigili...
pierwszy raz w zyciu robie wigilie dla wlochow,napisze wam po swietach jak mi poszlo...
zaczne i ja skladac wam zyczenia swiateczne ,bo potem napewno juz nie dam rady nic napisac...a wiec:
przede wszystkich ZDROWYCH,i spokojnych swiat dziewczeta...jak tylko sie wyrobie to napisze pare slow ...ciaooo ciaooo

Sicilpol, nie przejmuj sie, niestety musisz sie do tego przyzwyczaic, na pocieszenie dodam, ze nie ty pierwsza masz takie odczucia...mysle, ze wiele z nas przeszlo przez podobna sytuacje:tak:. Oni juz tacy sa, to co ich to lepsze, ale ja twierdze, ze zeby krytykowac, najpierw trzeba skosztowac...moze nie zasmakowac, normalne, kwestia gustu.
Wiekszosc pewnie w kuchni przygotowuje specjaly wigilijne, my tez w trakcie, ale na spokojnie, bez szalenstw.

Ten cudowny okres Swiat niech przyniesie Wam wiele radosci i szczescia w Rodzinnym gronie,
a Nowy Rok niech spelni Wasze najskrytsze marzenia!

Ostatnia edycja:
sil tak jak mowila eve musisz po prostu sie przyzwyczaic do ich sposobu obchodzenoa swiat.ja moje pierwszw swieta tutaj wspominam dosc dobrze.zrobilam dla nas dwoje kolacje wigilijna na bazie ryb,jak karze tradycja,mialam nawet Oplatek.a na drugie swieta bylismy u mojej szwagierki i byly lasanie i inne miesa i spedzilismy je bardzo milo.ja na moje pierwsze swieta tutaj zrobilam odrobine kapusty z grzybami,czerwony barszczyk i kluski z makiem i nie moge narzekac ,moj sprobowal wszystkiego i powiedzial ze zjadliwe:-) ale zebym wiecej nie robila.a jak zanioslam kluski z makiem do szwagierki to nieuwierzycie:SI HANNO LECCATI I BAFFI:-):-) tak im smakowalo,zwlaszcza szwagrowi.
a ja jak nakazuje tradycja na glodnego caly dzien,dopiero teraz zjadlam kawaleczek bulki z lososiem bo mi zoladek sie wywraca.no i przede wszystkim wszystkie znaki na ziemi i nniebie wskazuja ze zaciazylam:-).

ZYCZE WAM DZIEWCZETA ZDROWYCH,SPOKOJNYCH,RADOSNYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA.NIECH SIE SPELNIA WASZE WSZYSTKIE MARZENIA ORAZ SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU:happy2:.

AGATKA13-AGNIESZKA

reklama
sicilpol tez podpisuje sie pod postem eve olej to zjedz to sobie uszykowalas i sie nie denerwuj bo zlosc pieknosci szkodzi a przede wszystkimmrowkowi
agatka mam nadzieje ze te znaki na ziemi i w niebie mowia prawde i po nowym roku oznajmisz nam cudowne wiesci tego Wam zycze z calego serca i dalej trzymam kciuki od rak i nog:-D

dziewczyny
zycze Wam Wesolych Swiat aby przy świątecznym stole nie zabraklo światła i ciepła rodzinnej atmosfery
ciezarowkom krotkich i jak naj mniej bolesnych porodow a przede wszystkim zdrowych maluszkow
mamusiom zdrowka dla dzieci
luczka-Monika

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry