• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

38tys brutto czy netto?

luczka- ogolnie niezle jaja z tym statkiem :eek: ja dzis rano ogladalam kawe czy herbate i moj maz widzial, ze mowia o concordii, zapytal co mowia a mi bylo wstyd odpowiedziec, bowiem wypowiadal sie madry Raczek (nie wiem co ma krytyk filmowy do tragedii na morzu...) i zwalal wine na usposobienie wloskie... rece opadaja na tekie teksty :no:
Ja jestem taka glupio, ze troche mi zal tego kapitana, tzn nie jego, ale jego rodziny :(
Tak to jest, przymyka sie oko a potem rodza sie tragedie. ja tam mysle, ze jak zwykle zadzialalo stare madre powiedzenie "jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze" bowiem z pewnoscia nikt za darmo by tak nie ryzykowal...

reklama
Witajcie,
cucciola witaj, gdzie dokladnie w Toscanii mieszkasz, piekny region, Ptynia jest blisko, choc coraz mniej do nas zaglada. Hop hop Ptynia!!!!
sicilpol kapitan utrzymuje ze "spadl" do wody ale mowia ze to nie prawda maja nagrane rozmowy tel w ktorych mial rozkaz powrotu na statek zeby pomoc ludziom a on tego nie chcial zrobic i nie zrobil tak ze oskarzaja go o opuszczenie statku zeby ratowac swoje zycie a przeciez to z jego wina ze statek sie wywrocil
Luczka, ja wczoraj obejrzałam sobie Porta a porta Vespy, powiem ci szczerze, ze robilo mi sie niedobrze, lekarz pokladowy zszedl ze staku o 23-ej, kiedy na statku pomocy potrzebowaly 4 tys osob!!!, ja bylam w szoku, zeby tak nieodpowiedzialni ludzie mogli zajmowac pewne stanowiska, o kapitanie lepiej nie wspominac, mam tylko nadzieje, ze tym razem włoska giustizia udowodni italii i swiatu, ze można na niej polegac. Kapitan tonacego statku wsiadl do taksowki i szukal sklepu z suchymi skarpetkami, podczas gdy biedni ludzie, dzieci, osoby niepelnosprawne walczyly o zycie.

Tak sobie podczytuje te wasze posty, jakies bonusy, macierzynskie...jednego nie rozumiem, Sicilpol, pisalas, ze bedziesz mogla sie starac o macierzynski w polsce??? istnieje taka mozliwosc, to ja jestem strasznie po tyłach:zawstydzona/y:. Ja dostalam macierzynski z Inps-u, spelnialam warunki, bo wczesniej pracowalam, ale nadreptac sie musialam bardzo, poza tym trzeba przestzregac wszelkich terminow. Bonusu bebe wtedy w Lazio nie bylo, zmienia sie to co roku.
Strega no remontu nie zazdroszcze, ale powiem ci szczerze, ze my w ubieglym roku zamontowalismy 2 splity (Daikin), jeden duzy, nie pamietam fachowej nazwy wielkosci, drugi mniejszy, zaplacilismy 3500 euro bez vatu, bo moj P jest geometra i udalo sie zalatwic na firme, wpakowalismy sporo kasy w to, bo i urzadzenia dobrej jakosci, klasa A, energooszczedne, jestesmy bardzo zadowoleni, uzywamy zima do ogrzewania mieszkania, super sprawa, sluzy tez jako deumidificator, wiec nie ma mowy o wilgoci w mieszkaniu, a latem clima, owszem placimy wiecej za prad, ale cos za cos, albo placi sie za gaz, albo za prad.
Fajna ta stronka co podalas ostatnio...ile tych samolotow lata nad nami, szok:szok:.
Anika juz sobie wyobrazam malego Giulio jak biega, moj Patryk zaczał pozno sam chodzic, mial mały "wypadek' gdy mial 12 miesiecy, przewrocil sie tak solidnie, potlukł sie, ubił zabek i wystraszyl sie na calego, potem wszedzie jezdzil autkiem:rofl2:.

sil,ISE i ISEE nie istnieje brutto lub netto,tylko reddito ..
do obliczenia ise i isee biara dochod brutto,nieruchomosci,oszczednosci itd..
eve,witaj kochana,gotowa do powrotu do domciu?napewno patrys sie nie moze juz doczekac kiedy papi zobaczy..:happy:

eve hehe, Twoj Patryk to dokladnie jak moj Mikolaj, zaliczyl pierwszy upadek (wcale niezbyt powazny ;-)) przy pierwszych probach chodzenia i odlozyl sobie kolejne proby na miesiac pozniej, a ostatnio zadlawil sie cukierkiem M&Msem i tez przez jakis czas nie chcial ich jesc, pierwszy raz widzialam jak z wlasnej woli odmowil jedzenia slodyczy :-)

sicilpol jesli chodzi o becikowe to w Polsce sa dwa, 1tys. dla kazdego, 2tys. dla tych ktorzy nie przekraczaja jakiegostam progu zarobkow, wiec na ten 1tys. teoretycznie sie lapiesz tyle ze od tego roku wprowadzili cos takiego, ze trzeba miec jakies zaswiadczenie od lekarza sie chodzilo na badania w ciazy nie pozniej niz w 10tyg. i chyba robi sie problem z ciazami prowadzonymi za granica, dziewczyny na majowkach nie doszly co to mialoby byc... ja sie poddaje na wstepie ;-)

luczka z tym kapitanem to szkoda gadac, ja jeszcze do dzis to myslalam, ze on moze tak spanikowal jak rozwalil statek, ze mu sie w glowie pomieszalo i robil co robil, (to tak jakby przeze mnie splonal Wydzial Fizyki, nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazic sobie mojej paniki), ale po tym dzisiejszym tekscie, ze sie poslizgnal i wpadl do szalupy, to juz stracilam dla niego resztki wspolczucia, mysle, ze to po prostu niezly dupek
sicilpol ale zgadzam sie z Toba, ze te teksty, ze to przez wloska mentalnosc to ponizej pasa

Ostatnia edycja:
Eve...to nie remont to wykanczanie nowego meiszkania zgodnie z naszym projektem :-)))) w takim przypadku czasem lepiej kupic mieszkanie na kartce i dzielic go jak se che a nie przerabiac pozniej wszystko....bo teraz to faktycznie jak remont

38tys brutto czy netto?

luczka- ogolnie niezle jaja z tym statkiem :eek: ja dzis rano ogladalam kawe czy herbate i moj maz widzial, ze mowia o concordii, zapytal co mowia a mi bylo wstyd odpowiedziec, bowiem wypowiadal sie madry Raczek (nie wiem co ma krytyk filmowy do tragedii na morzu...) i zwalal wine na usposobienie wloskie... rece opadaja na tekie teksty :no:
Ja jestem taka glupio, ze troche mi zal tego kapitana, tzn nie jego, ale jego rodziny :(
Tak to jest, przymyka sie oko a potem rodza sie tragedie. ja tam mysle, ze jak zwykle zadzialalo stare madre powiedzenie "jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze" bowiem z pewnoscia nikt za darmo by tak nie ryzykowal...
Nie ogladałam tego, ale we wloszech tez sie słyszy komentarze typu, ze to neapolitanczyk etc...., co ma piernik do wiatraka...sorki za zwrot...on po prostu zachowal sie jak pezzo di m...da, niewazne czy napolitaniec, weneto, czy romano, nieodpowiedzialny dupek na kapitanskim stanowisku!!

A tak na marginesie
jesli juz wspomnialas o tych komentarzach polskich...to ja jestem w szoku odkad przyjechalam do polski, bo spotykam sie z opiniami, ze biedny narod polski bedzie pomagal nam biednym mieszkancom Wloch, bo w kryzysie nasz kraj, i Tusk, ktory obiecal, ze Polska przyłaczy sie do pomocy krajom w kryzysie. Wszyscy oczywiscie płacza nad losem biednych polakow, z ktorych kieszeni poleja sie pieniazki do kieszeni włochow!!!!:no::crazy:ma per piacere!!!! Oczywiscie Wlosi to beeee, a Polacy sa cool:rofl2:

Hej kochane dziekuje za mile przyjecie:-)
Mieszkam teraz kolo Grosseta wczesniej w Grosseto a od kiedy wyszlam za maz przeprowadzilam sie na wies do Tz.eta:szok:tragedia nic nie mowcie nie moge sie tutaj odnalezc cale zycie w miescie a teraz na wsi:no:
Fiammi urodzila sie w maju:tak:ma juz prawie 8msc.a wciaz jakies disturbi najpierw kolki ktore trwaly do 7msc a teraz zabki i tak w kolo Macieju!!!
anika :laugh2:no i racja madrego to i warto posluchac na glupote ludzka nie ma rady!!
Dziewczynki bede uciekac bo zmeczona jestem a kto wie ile mala da pospac spokojnej nocki!!!

Ostatnia edycja:
cucciola... okolice masz Fajniutke Maremma....bylam tam na wakacjach w 2009 roku..a dokladnie w takim agroturismo w Roselle...http://www.ilforasacco.com/
Na wakacje super klimat ...i bliziutko nad moze np do Principina...wieczorami z racji,ze to byl sierpien to chodzilismy na rozne sagry..ktorych jest w okolicy pelno w tym okresie. Bardzo chcialabym tam wropcic w tym roku ..szczegolenie ze to agroturismo bedzie obchodzic swoje 10lecie
no ale tka jak mowisz to fajna odskocnzia na wakacje ... na codzien dla kogos kto przyzwyczajony do maista pewnie ciezko zyc.
Z no i teraz oglòadasz concordie na zywo.

cucciola my w Twoje okolice jezdzilismy w poprzednie wakacje na kempingi, w tym roku pewnie tez bedziemy, moze udaloby sie kiedys spotkac i strega tez sie wybiera :-) moze ktos jeszcze sie pisze?

eve ech, no wlasnie przykre to jest, ze niektorzy jakos nie czuja, ze jak sie jest w Unii to czasem sie korzysta, a czasem trzeba cos z siebie dac...

reklama
oj piekan toscana,piekna..
ale jaki region we wloszech nie jest piekny,cale wlochy sa piekne..
i morze i gory..
ja bylam w toscana,raz w follonica i 2 razy w castiglione della pescaia..
no i w zeszlym roku w marina di massa ,tez ladnie ale nie tak jak w dolnej czesci toscana...
ogolnie to zaliczyalm prawie wszystkie regiony(przez 20 lat,mialam na to czas)brak mi wysp,sardegna i sicilia...
zakochalam sie po uszy w liguria...5 terre..cos pieknego..
w tym roku tydzien w polsce i tydzien -10 dni nad morzem,nie wiem jeszcze gdzie ale chyba liguria...
a co do costa concordia to nie chce sie wypowiadac ,bo na sama mysl to mi sie niedobrze robi...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry