• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

anika dzieki wielkie! czyli sa dwa rodzaje szkol, statale i comunale i mozemy sie zapisac do jednej takiej i jednej takiej, zgadzaloby sie idealnie z tym co ta kobieta nam probowala wytlumaczyc :-) jeszcze raz dzieki!
mamy jakies papiery wydrukowane z netu do zapisu do szkoly comunale, jeszcze tylko do statale musimy zdobyc :-) ale jak juz wiem czego szukam to pikus ;-)

eve dzieki, u nas chyba do 10 lutego sa, ale my to musimy isc juz, bo jak nic costam namieszamy i bedziemy 3 razy poprawiac ;-)
strasznie szybko ten czas leci...

reklama
sil uwazam ,ze jedna duza i jedna mala to wystarczy,pamietaj ze jezeli nie bedziesz karmila piersia(zycze z calego serca aby ci sie udalo)to butelka mala do mleka przyda ci sie praktycznie na pare dni,poniewaz dziecko np.10 dniowe wypija srednio 100ml mleka co posilek i z dnia na dzien ilosc wzrasta,wiec te buteleczki male pozostana ci tylko do wody,radzilabym jak juz masz zamiar kupic mala to nie kupuj tej 125 ml ,tylko 150,bo na dluzej ci sie przyda,ja z giulio ktory byl karmiony od poczatku butelka uzywalam praktycznie 1,poniewaz zarowno dziecko jak i mama przyzwyczai sie do jednej i ta wlasnia zostanie ta ulubiona,,,
kosmitka,wlasnie czytalam ze w rzymie w zeszlym roku zmienily sie zasady co do kwot za stolowke...
sprobuje to jakos wytlumaczyc...
kiedys wygladalo to tak(u nas do dzis tak jest)
jak bylas biedna to szlas robic ISEE,jak bylo niskie to zaliczalas sie do grupy gdzie za stolowke placilo sie grosze lub nic,a jezeli ISEE przekraczalo sume okolo 12 tys euro to wszyscy tyle samo placili,czy mieli 12,500 czy 50000 to placili ta sama stawke ktora u nas wynosi dla dzieci z meldunkiem 5 euro za posilek a bez meldunku 6,70..
a teraz te przedzialy isee sie zmienily w rzymie,wiec poczekaj jak urodzi sie Aleks ,pozbieraj dokumenty i idz zrobic to cholerne isee,ja raz w zyciu robilam ,po narodzinach giulio,i mam nadzieje ze wiecej nie bede juz musiala robic,i tak mi sie do niczego nie przydalo ...
bo jak nie zrobisz isee to stawki sa naprawde kosmiczne w rzymie,lepiej do restauracji 5 * zaprowadzic dzieci na obiad,zaraz poszukam i wstawie ci link..

http://www.comune.roma.it/PCR/resources/cms/documents/Allegato_B_tabella.pdf

znalazlam.tu sa ceny,kosmiczne te ceny nawe z niskie isee,popytaj w sekretariacie bo mi sie dziwne wydaje zeby tyle placic za obiad,a u naszej eve tylko 2 euro..
dobrze mi sie to wydawalo dziwne,bo tu nie jest zaznaczone ze to sa ceny miesieczne a nie tygodniowe..a wiec jest dobrze ,lepiej niz u nas

Ostatnia edycja:
anja,pewnie ze przyjmiemy do grona gawedziarek,jak najbardziej...
witamy serdecznie...
a z formia jestes to cos dla naszej kosmitki..wiem ze chciala sie tam przeprowadzic...
jak masz zamiar z nami pozostac na dluzej wiec zapraszamy do wpisania sie do przedstawmy sie...

anja35- witamy :)
buuu to tylko ja tu sama :baffled:

anika- dzieki za informacje, wlasnie sobie zapisalam te wielkosci butelek :tak:

stregaaaa- przepraszam, ja tu o butelkach i wkladkach i mialam napisac o remoncie :tak:Fajnie, ze w sumie nie macie duzo przeksztalcane- mniej nerwow ;-)
Jesli chodzi o piano cottura to mialam ten sam problem. Pomine iz indukcja to jednak kosztuje troche, ale w sumie jak juz sie zdecydowalam, to maz mnie brutalnie sprowadzil na ziemie wlasnie tymi fazami pradu :( tez nie chcielismy przenosic na wyzsze faze, gdyz koszta sa haniebne, wiec stanelo na gazie i poki co jestem zadowolona :tak:
Chorowalam na smeg, ale w koncu wybralam electrolux i nie zaluje, chcialam koniecznie raszki z zeliwa, nie tego niby-aluminium, bo widzialam takie raszki po 6miesiacach i naprawde szkoda pieniedzy :no:
Nadal czekam na piekarnik, ale nie zmienie swoich upodoban w tej kwestii, wiec pewnie sobie poczekam ;-)
Zycze Ci, by Wasz kosztorys jednak pokryl sie w tym wstepnym projektem, bo rzeczywiscie 100% przyrostu to lekkie przegiecie, zwlaszcza, ze budynek nowy i nie sadze, by mieli jakies "imprevisti" jak to u nas sie zdarzalo codziennie :no:
Z ta cameretta masz racje, bo pare latek i tak synek Wam powie, ze on juz nie jest dzieckiem i nie chce pokoju w kolorkach, czy miskach i wtedy klops.. a taka cameretta jednak swoje kosztuje

A wiecie, odkrylam, ze polozne tu moga przychodzic do domu, tyle, ze wizyta oczywiscie kosztuje.
Musze sie wiecej wywiedziec, bo na poczatku jednak nie bedzie ze mna mamy, tesciowa na swoje lata a chce zrobic wszystko jak nalezy, poki co naprawde glupieje przy tych wszystkich poradnikach i na koncu napisane, "ale zrob jak uwazasz..." :baffled:

Dziewczynki a wiec, zapisalam mojego skarbenka do pierwszej klasy:tak:. Najwazniejsze, kazalam panu zaznaczyc by w jego klasie byli jego ukochani koledzy, pan zapisal, mamy kolegow zrobily to samo, wiec miejmy tylko nadzieje, ze ich nie rozdziela, bo wtedy bedzie WOJNA!! Prawdopodobnie otworza dwie klasy, bo jest chyba 32 dzieci, nie wyobrazam sobie by mogli ich wszystkich wrzucic do jednej klasy, ale w tym zwariowanym swiecie nigdy nic nie wiadomo. Beda mieli chyba 27 godzin tygodniowo, ale to jeszcze musze wybadac na dobre, w kazdym razie powinno byc tak jak w obecnej pierwszej, wiec od 8.30 do 13.30 i jeden dzien od 8.30 do 16.00, ale to musimy jeszcze zweryfikowac.
Anja35 witaj wsrod nas, w koncu ktos z moich okolic:-). Ja do ubieglego roku mieszkalam w Sperlondze, teraz ciut dalej bo w Sonnino, ale w Sperlondze pracuje, a Formie znam bo mialam tam moja pania dietolog, jezdzilam do inps-u;-), i czesto tam jezdzilismy na shopping;-).
Pozdrawiam i na razie zmykam cos ugotowac, dzisiaj alici alla sperlongana:-)

anja witaj! mam nadzieje, ze Ci sie u nas spodoba :-) rzeczywiscie myslelismy o przeprowadzce do Formii, potem gdzies blizej Rzymu, a w koncu tak wyszlo, ze zostajemy w Rzymie :-)

anika wielkie dzieki za wszelkie info! sprobujemy sie dowiedziec, znajomi z naszego przedszkola, ktorzy w tamtym roku przeniesli sie do panstwowego placa jakies grosze za jedzenie, przy dwoch osobach pracujacych i dwojce dzieci, wiec moze nie bedzie zle, chociaz nas to generalnie ciezko powiedziec jak potraktuja, nastawiamy sie, ze w ogole nas nie przyjma,
ale fajnie by bylo, bo jednak sie okazalo, ze dostaniemy gorsza kase w tym roku :baffled:

sicilpol dobrze bedzie, zobaczysz, nie martw sie, ze bedziesz sama, moim zdaniem to najlepsza sprawa, zeby dobrze poznac sie z maluszkiem, naprawde te mamy i tesciowe na poczatku to czesto bardziej przeszkadzaja niz pomagaja ;-)

Ciao anja:-)
co do butelek to mi sie przydaly pomimo ,ze karmie piersia!!!mala 2 tyg.po urodzeniu dostala takich kolek ,ze koperek ciagnela jak coca cole;-)
a co do porodu to ja rodzilam w szpitalu bez zadnych poloznych za pieniazki i musze przyznac,ze bylam milo zaskoczona,servizio 24/24 wszyscy przemili,obsluga,personel i w ogole,porod con analgesia epidurale gratis!!!nie wiem jak to jest w Waszych regionach ale u mnie 1Klasa:-)

Kosmitka ponizej masz link, ktory daje ci wszelkie info dotyczace zapisow dzieci w rzymie do przedszkoli, i warunki, ktore nalezy spelniac.
Comune di Roma | Sito Istituzionale
Wracajac natomiast do stolowek, to jak napisala Anika, u nas placi sie 2 € dziennie:biggrin2: (primo, secondo, contorno, frutta/yogurt/gelato, acqua), w Sperlondze moje znajome placa 2.50 € dziennie, zerknelam na te tabelke, ale chyba ja zle odczytalam, bo kwoty tam podane wydaja sie kosmiczne, ale Anika, poszperalam glebiej i to sa kwoty miesieczne,wiec miesiecznie to sa w normie, ty placisz 5 € dziennie wiec prawie 100€ miesiecznie, jak w Rzymie kochana,anzi wiecej:tak:.

http://www.comune.roma.it/PCR/resources/cms/documents/deliberazione_tariffe_74_2010.pdf
Cucciola, ja podobnie jak ty, nie mialam prywatnej poloznej, w szpitalu byla swietna opieka, ale jest to uzaleznione od szpitali, kazdy jest inny.
Anja zmiana dla dziecka na pewno nie bedzie latwa, dla ciebie jeszcze gorsza, my mamy jestesmy troche przewrazliwione, wiem to z wlasnego doswiadczenia, nigdy nie zapomnie pierwszego dnia w przedszkolu mojego Patryka, mial 2 latka, potem ubiegloroczna zmiana, mimo ze byl juz starszy przezyl to bardzo, nie sa to latwe sytuacje, najwazniejsze ze maja nasze wsparcie, i wtedy bedzie im latwiej. Udanej imprezki:biggrin2:.

eve dzieki wielkie! sprobuje sie w to wczytac, te stawki za wyzywienie rzeczywiscie wygladaja lepiej, ja to nie wiem czy my w ogole jestesmy w stanie dostac zaswiadczenie o zarobkach, czy co tam potrzeba do tego ISEE, wiec najbardziej to by nam sie podobalo zeby ta maksymalna kwota byla znosna i bysmy sie juz nie bawili w to ISEE...
a wlasnie z tej stronki sciagnelismy formularz do zapisania dziecka, tylko on wyglada, jakby dotyczyl zapisow do scuola comunale, i jeszcze nie wiem jak to jest z tymi statale...
dzieki jeszcze raz!

reklama
eve nasz racje na tabelce ktora wstawilam nie jest nic napisane ze to sa kwoty miesieczne,wydaja sie tygodniowe...
a na tych danych twoich juz lepiej sie to prezentuje,taniej niz u nas,jak na razie ja bije rekord,(wcale nie jest tak pieknie na polnocy)
kosmitka w twoim przypadku troszeczke inaczej bo dzieci nie maja meldunku,ale wedlug tabelki najwyzsza za dziecko wynosi miesiecznie 80 eu,plus ze nie ma meldunku nie powinno przekroczyc 100 eu..
a jezeli chodzi o isee,to aby je obliczyc potrzeba wiele czynnikow,mozesz zarabiac dobrze ale jak nie masz twojego mieszkania,zadnych innych nieruchomosci,i oszczednosci przede wszystkim to isee bedzie niziutke,a wystarczy ze masz jakas dzielke i pare groszy na koncie to cie zjedza...nie gra duzej roli zarobek,no powiedzmy ze nie nie duzej tylko nie podstawowej roli..o tak,
sil kochana ,nie bedzie ci potrzebna ostetrica do niczego,samiutka dasz rade,to jest tak wszystko naturalne ze wystarczy ci sil na wszystko...badz spokojna,ja nie mialam nigdy nikogo do pomocy,po 1 porodzie po 2 tyg.operowali na to wszystko mojego m.wiec mialam podwojna robote,nie mogl mi za duzo pomoc,a z giulio po 2 dniach poszedl do pracy,Ale zalapal grype zoladkowa wiec mialam nowonarodzonego giulio i chorego Ale w domu,nikt mi nie pomogl nawet przez sekunde...
jak pisze kosmitka taka pomoc to nie taz staje sie przeszkoda a nie pomoca,bo tylko czyjes komentarze irytuja(nawet jezeli sa sluszne)bo ty sama bedziesz wszystko wiedziala..a poza tym kazde dziecko jest inne,wiec dzieci twojej tesciowej moze to cos lubily,a twoje tego czegos nie bedzie cierpiec..itd
anja,a nie bylo u ciebie przy porodzie ostetrica a asl,tam gdzie rodzilam ja to przy mnie byly za 2 od samego poczatku do momentu az poszlam z giulio do pokoju,potem byla na kazdy dzwonek 24 na 24tak jak pisze cucciola

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry