• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

Sicilpol, ja to tez jestem zdania, ze poradzisz sobie sama, jak i ja, Anika, i wiele innych, wiadomo to tez kwestia charakteru, owszem pomoc mamy na pewno jest pomoca niezastapiona. Ja tez bylam sama, zero pomocy, dalam sobie rade, wrocilam ze szpitala w piatek, wiec tylko przez weekend mialam pomoc mojego P, i dziesiatki ludzi przewalajcych sie przez dom!!! to jest dobijajace!!! ale przy dziecku, przy sobie wszystko sama, z pomoca P.
Jesli chodzi natomiast o wyprawke, ja nie wiem, moze na allegro kupisz taniej, bo w sklepach w PL ceny nie roznia sie wiele od tych wloskich, jedyna roznica i to spora jest na pampersach, poza tym jedyna rzecza tansza w polsce jest jeszcze zywnosc, cala reszta, jak we Wloszech, przynajmniej ja odnioslam takie wrazenie.
Teraz pora na spacerek;-)

reklama
anika dzieki, zobaczymy, my dostajemy stypendia nawet nie z Wloch i nie wiem czy formalnie da sie dostac jakies kwitek o wysokosci tych stypedniow, no nic bedziemy sie martwic jak nas przyjma do przedszkoda :-) nawet jakby to bylo 200 euro za dwoch to dla nas i tak ponad 4 razy mniej niz prywatne, wiec tez sie bedziemy cieszyc :-)

eve mi sie jednak wydaje, ze w Polsce wiele rzeczy jest mimo wszystko tansza, moze niekoniecznie w pierwszym lepszym sklepie, ale jednak, my tez wiele rzeczy kupujemy jak jestesmy w Polsce... a pampersy to kupujemy zawsze na zapas w naszym SMA, jak sa duze promocje z 17euro na 12 za duza paczke i chyba wychodzi nas jak w Polsce ;-)

Ostatnia edycja:
eve mi sie jednak wydaje, ze w Polsce wiele rzeczy jest mimo wszystko tansza, moze niekoniecznie w pierwszym lepszym sklepie, ale jednak, my tez wiele rzeczy kupujemy jak jestesmy w Polsce... a pampersy to kupujemy zawsze na zapas w naszym SMA, jak sa duze promocje z 17euro na 12 za duza paczke i chyba wychodzi nas jak w Polsce ;-)
Wiesz, na pewno sa rzeczy duzo tansze, my np wiezlismy pampersy znajomej, zawsze nas "wykorzystuja":-), sa paczke 96 sztuk placilam w promocji 59 zl, wiec ok 13 €, ale rzeczy markowe, np chicco kosztuja tyle samo co w IT, moze byc niewielka roznica, no nie wiem, dla mnie jedyne co jest jeszcze tansze to zywnosc, takie odnioslam wrazenie...moze sie myle, ale jak wam udaje sie robic oplacalne zakupy to jak najbardziej, my z zywnosci nie kupujemy prawie nic, poza przyprawa do piernikow, powidlami sliwkowymi i marmolada do paczkow:tak:, ale to kwestia oczywiscie gustow, smakow, stosowanej kuchni itp. Tak samo jak jedziemy do Polski to obowiazkowo wioze zawsze parmezan, bo np ten sprzedawany w PL jest niejadalny. Aaaaa, i jest jeszcze jedna rzecz o wiele, ale to naprawde wiele tansza w Polsce...sushi w japonskich restauracjach, 3-4 razy taniej niz w IT, a ze my uwielbiamy te sprawy wiec podjedlismy sobie ladnie:tak:

Dzieki Wam dziewczyny, w takim razie macie we mnie wieksza wiare niz ja sama w siebie ;-)

Co do cen Polskich i zakupow to ja na czerwiec mam liste typu tommy tippee (jest taniej) rzeczy dla mnie majtki poporodowe, koszulki- cenowo korzystnie, dobra jakosc i tez moze kwestia przyzwyczajenia- bo ja tu nic nie znajduje :no:
A jesli chodzi o jedzonko to masz racje eve, kwestia przyzwyczajenia, ja jednak troche woze ze soba, oczywiscie w miare mozliwosci :tak:
czasem uda mi sie jakas zaprawe mamy przewiezc (uwielbiam szczaw) dla meza wedlinki typu kabanosy czy krakowska, galaretki smakowe (jednak polskie lepsza) zupki w proszku, przyprawy, niektore herbatki, chrzan zurawinowy :tak:, slodycze takze :sorry:
czesto tazke siostra mi wysylala rzeczy z niemiec (slodycze, kosmetyki), teraz ostatnio z francji- bowiem my lasuchy jestesmy ;-)

spicie jeszcze?
luczka,a ty co ,meldowac mi sie szybciudko,a ja jeszcze czekam na fotki,bo ja strasznie ciekawa baba....jak lory z przeziebieniem ,no i ty z twoim pecherzem?lepiej?
sil kochana,wyluzuj sie, bedziesz super mama ,dasz ze wszystkim rade bez niczyjej pomocy,ty ,papi i bimbo...wystarczy
ja tez z polski przywoze kabanosy dla mojego m.lubi takze ogorki kiszone.ogolnie smakuje mu wszystko co polskie(nienawidzi sledzi),
kosmitka ,mam nadzieje ze przyjma ci dzieciaczki do przedszkola,latwiej bedzie z antkiem bo starszy,bedzie mial juz 5 latek,a wiem ze biora pod uwage wiek dziecka,aby uzyskac punkty,a moze nie bedzie tak duzo dzieci w tym roku i uda wam sie z oby dwoma maluchami..
eve,mam nadzieje ze uda sie zapisac patryka do jednej klasy wraz z jego kolegami,u Ale w szkole nie bylo z tym problemu poniewaz zrobili tylko jedna klase,bo bylo ich tylko 18...ale wiem ze rok pozniej zrobili jakby na zlosc biednym dzieciaczka i porozdzielali ich prawie wszystkich..nie wiem jaki w tym sens,i tak przechodza juz wielki stres bo zmiana ogromna przed nimi,a tu jeszcze kolege wysla do innej klasy,wiem ze dzieci po 2 dniach znajda sobie nowego kumpla i szybko sie dostosuja do nowej sytuacji,ale pierwsze dni napewno bylyby razniejsze w starym towarzystwie..
strega jak poszlo spotkanie o 16 tej,daliscie rade ?
cucciola,anja ...pozdrowienia.
milego dnia wszystkim zycze i di roboty sie biore..
a eve dzis pasta e cozze na obiad,zapraszam

o ja dzien dobry ..wlasnie zlaiczylam pierwsze trzesienie ziemii w zyciu moim..zatrzeslo mi sie biurko i podloga

edit: [h=1]Scosse di terremoto avvertite in tutto il Nord[/h]anika czulas?

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry