eve916
Fanka BB :)
Dzien doberek!
Strega, Anika, jak tam u was, zatrzeslo?? epicentro w Reggio Emilia, mam nadzieje, ze obeszlo sie bez szkod.
U nas dzisiaj zimniutko ale pieknie, slonecznie:-).
Strega to gratulacje udanego kosztorysu
, teraz tylko do pracy...oj nie zazdroszcze
. A wracajac do kuchni indukcyjnej, super sprawa, moj tato ma w domu, tyle, ze musial kupic specjalne garnki, bo takie zwykle sie nie nadaja, zuzycie pradu wzrasta wiadomo, ale jak z wszystkim albo zuzywasz gaz albo prad, na cos trzeba sie zdecydowac.
Anja a rozmawiasz z corcia po polsku, moj tez rozumie wszystko, ale po dwoch dniach pobytu w Polsce, przestawia sie calkowicie, i rozmawia bez problemow, jedyny problem z wymowa glosek tych szumiacych typu sz, cz, rz, i mowi salik, zamiast szalik, capka zam, czapka, tsy zam. trzy
, staram sie go poprawiac, ale bez stresowania, najwazniesze, ze nie ma barier, ze sie nie boi rozmawiac, co czesto sie zdarza, jednak w tej kwestii wiele zalezy od nas mam.
Strega, Anika, jak tam u was, zatrzeslo?? epicentro w Reggio Emilia, mam nadzieje, ze obeszlo sie bez szkod.
U nas dzisiaj zimniutko ale pieknie, slonecznie:-).
Strega to gratulacje udanego kosztorysu
, teraz tylko do pracy...oj nie zazdroszcze
. A wracajac do kuchni indukcyjnej, super sprawa, moj tato ma w domu, tyle, ze musial kupic specjalne garnki, bo takie zwykle sie nie nadaja, zuzycie pradu wzrasta wiadomo, ale jak z wszystkim albo zuzywasz gaz albo prad, na cos trzeba sie zdecydowac.Anja a rozmawiasz z corcia po polsku, moj tez rozumie wszystko, ale po dwoch dniach pobytu w Polsce, przestawia sie calkowicie, i rozmawia bez problemow, jedyny problem z wymowa glosek tych szumiacych typu sz, cz, rz, i mowi salik, zamiast szalik, capka zam, czapka, tsy zam. trzy
, staram sie go poprawiac, ale bez stresowania, najwazniesze, ze nie ma barier, ze sie nie boi rozmawiac, co czesto sie zdarza, jednak w tej kwestii wiele zalezy od nas mam.
brrrrrrrr
), pierwze jego slowa to mama(pol.), papà(it.) i hopa (kiedy chcial na raczki) nawet nonna nauczyla sie rozumiec polski
. My z moim P od samego poczatku bylismy nastawieni na bilinguismo, nie wyobrazam sobie by mogl nie dogadac sie z dziadkiem, z rodzina polska, ale wiem, ze teraz zacznie sie najtrudniejsze, bo szkola i zycie we wloszech automatycznie sprzyja przewadze wloskiego. Ja mam tez polsat, wiec bajki oglada po polsku, w polsce obkupuje go w dvd po polsku, teraz kupilismy cala serie krola lwa, tak na marginesie cudny film
.